MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, TBMM Genel Kurulunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Mesleki Yeterlilik Kurumu bütçeleri üzerinde konuştu.
MHP'li Zırhlıoğlu'nun açıklaması şu şekilde;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın 2023 yılı kesin hesap ve 2025 yılı bütçesini değerlendirirken küresel ekonomik gelişmeler, Türkiye'nin iş gücü piyasası dinamikleri, asrın felaketi olan Kahramanmaraş depremlerinin iş gücü piyasalarına etkilerini birlikte değerlendirmekte fayda görüyorum. Hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan gelişmeleri, bugünün sorunlarını çözerken yarının planlamasını da yapmak durumundayız. Öncelikle asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesindeki işverenleri ve çalışanları korumak için alınan bir dizi tedbir uygulamaya konulmuştur. Çalışanların işlerini kaybetmemeleri için kısa çalışma ödeneği, işsizlik sigortasından yararlanamayacak durumda olan çalışanlar için nakdî ücret desteği ve bölgede ihtiyaç duyulan önemli kamu hizmetlerinin gerçekleştirilebilmesi için yaklaşık 66 bin kişilik Toplum Yararına Program ödeneği gibi uygulamalar sayesinde deprem bölgesindeki istihdam büyük oranda toparlanmıştır. Deprem öncesi istihdam seviyelerine yaklaşılmasını bölgenin ekonomik olarak toparlanması açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiriyoruz. Komisyon görüşmelerinde Sayın Bakan 2025 yılı için deprem bölgesindeki 4 il, 2 ilçede 10 bin ilave Toplum Yararına Program ödeneği verileceğini belirtmiştir. Sosyal adaletin sağlanması ve sürdürülebilir kalkınma için gerekli desteklere devam edileceğinden şüphemiz yoktur.
İstihdamda son yıllarda önemli bir artış olduğu hepimizin malumudur. 2024 Eylül ayı itibarıyla son bir yılda iş gücü 1 milyon 72 bin artarak 35,9 milyona, istihdam ise 1 milyon 129 bin artarak 32,8 milyona ulaşmıştır. Şüphesiz bu artış uygulanan istihdam politikalarının bir sonucudur. Diğer taraftan baktığımızda ise kayıt dışı istihdam hem haksız rekabete yol açmakta hem de çalışanları haklarından mahrum bırakmaktadır. Aynı zamanda sosyal güvenlik sistemi içerisinde prim geliri kaybına da neden olmaktadır. 2010 yılı ve 2023 yılları arasında kayıt dışı istihdam oranı yüzde 43'ten yüzde 26,1'e düşmüştür. Ancak bu oranın denetimlerin artırılması ve teşvik edici politikalarla daha da azaltılması gerekmektedir.
İş Pozitif Programı aracılığıyla 700 bin kadına da istihdam sağlanmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi bu noktada ev kadınlarına prim desteğiyle birlikte emeklilik hakkı tanınması ve işsiz her aileden bir kişiye iş imkânı sağlanması gibi sosyal politikaları da önermektedir.
Bir başka husus iş kazası; ölüm oranlarında bir azalma olsa da hâlâ yüksek seviyededir. Bu noktada Bakanlığımızın uygulamadaki gayretleri devam etmekle birlikte yasama faaliyeti aşamasında bizlere de daha etkin politika yapma görevi düşmektedir. Önleyici ve koruyucu çözümlerin yasalaşması ve Bakanlığımızın teftişlerinin sıklaştırılmasıyla iş kazalarının sayısı daha da azalacaktır. Ayrıca Sayın Bakanın komisyon görüşmelerinde bahsettiği üzere okullarda iş sağlığı ve iş güvenliği derslerinin verilmesini de destekliyoruz. Özellikle tarım ve serbest meslek çalışanları gibi kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu sektörlerde çalışanların sisteme dâhil edilmesi önemlidir.
Farklı emekli aylığı sistem ve düzenlemeleri nedeniyle emekli aylıkları arasında önemli eşitsizlikler olmuştur. Tüm emeklilerin maaş artışlarının aynı esaslara göre belirlenmesi, güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranları gözden geçirilerek emekli aylıkları arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi gerekmektedir.
Bir diğer önemli husus, asgari ücretin net olarak açlık sınırının üzerine çıkarılmasıdır. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartların gerçekliğinde hem ülkemizin ekonomik ve sosyal koşulları hem de vatandaşlarımızın geçim şartlarını gözeterek asgari ücretin, işçinin, memurun, emeklimizin mağdur olmaması için ortak bir noktada buluşulması gerektiğinin altını çizmek isterim. Milliyetçi Hareket Partisi olarak asgari refah seviyesinin bir endeks üzerinden hesaplanmasını ve bunun altında gelir elde eden her aileye asgari gelir desteği verilmesini öneriyoruz.
Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye'de meslekleri ve yeterlilikleri tanımlama, düzenleme, çalışma hayatına nitelikli ve belgeli iş gücü kazandırma ve kalite güvencesi sağlamış ulusal yeterlilik sistemini işletme misyonunu üstlenmiştir. Mesleki yeterlilik belgesi vererek çalışma hayatına 2,8 milyondan fazla belgeli iş gücü kazandırmıştır. Böylelikle, işverenlere nitelikli iş gücü bulma konusunda güvence sağlanırken çalışanların da mesleki yeterliliklerini belgelendirerek iş bulma şanslarını artırmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu Kasım 2024 itibarıyla 1.403 ulusal meslek standardı belirlemiş olup 216 meslekte mesleki yeterlilik belgesini zorunlu hâle getirmiştir. Belgeli iş gücünün artması sosyal güvenlik sistemine prim ödeyen çalışan sayısını da artırdığı gibi ayrıca mesleki eğitim programlarıyla 2,5 milyon vatandaşımızın işbaşı eğitim programlarından da faydalanmasını sağlamıştır.
Ülkemizin yapısal dinamiklerini göz önünde tutarak, bölgesel ve küresel koşulları analiz ederek Türk Asrı ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla daha güçlü ve kapsayıcı, sürdürülebilir bir sosyoekonomik kalkınmaya yönelik politikaları uygulamaya devam etmemiz gerekmektedir. İnsana yaraşır iş fırsatlarının sunulması, işçi ve işveren haklarının dengelenmesi, sendikal hakların güçlendirilmesi, kamu çalışanları arasında statü ve ücret eşitsizliğinin giderilmesi, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması, şehit yakınları ve gazilere yönelik mevcut desteklerin artırılması gibi önerilerimizin çalışma hayatında daha adil ve güvenli bir ortam yaratması ve insanımızın refahını artırması noktasında faydalı olacağı inancındayız.