MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Türkiye'nin gül bahçesi olan Isparta ilinde üretilen gülün ekonomiye katkısı hakkında gündem dışı konuştu.

MHP'li Sönmez'in açıklaması şu şekilde;

Isparta’mız Türkiye'nin gül ve gül yağı üretiminin merkezidir. Isparta gülü ihracat geliri, istihdam yaratma, turizm bölgesel kalkınma gibi çeşitli alanlarda katkı sunarak Türkiye ekonomisinin önemli bir unsuru hâline gelmiştir. 2023 yılında Türkiye'de üretilen gül üretim miktarı 20 bin tondur. Bu üretimin yüzde 85'i olan 17.114 tonu Isparta’mızda üretilmektedir. Isparta 2024 yılı gül dikim alanı 24 bin hektar olup, gül üretim miktarının 10 bin ton olduğunu değerlendirmekteyiz. Türkiye dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılamakta olup, ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ülkemizde üretilen gül yağının yüzde 95'i ihraç edilmekte olup 2023 yılında yaklaşık olarak ihracat rakamı 30 milyon dolara ulaşmıştır. 2023 yılında en çok gül yağı ihracatı yaptığımız 3 ülke ise Fransa, İngiltere ve İsveç’tir.

Isparta gülü önemli bir geçim ve istihdam kaynağıdır. Aynı zamanda bu durum yerel ekonominin de canlanmasına katkı sağlamaktadır. Sadece bölge ekonomisine değil, Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlayan Isparta gülü sektörünün devamlılığı ve rekabetçiliği açısından önerilerimizi buradan dile getirmek istiyorum.

Bakan Ersoy, İran Kültür ve İslami İletişim Bakanı İmanipur ile görüştü Bakan Ersoy, İran Kültür ve İslami İletişim Bakanı İmanipur ile görüştü

Konu, mevsimlik işçi konusu. Yerel halkın bu konuda sektörde çalışma konusunda bilgilendirilmesinin, teşvik edilmesinin işçi açığının kapatılmasına yardımcı olacağına inanıyorum. Çocuk işçiliğin önlenmesi için daha sıkı denetimler yapılmalı, çiftçiler ve üreticiler çalışma izni ve diğer yasal prosedürler konusunda bilinçlendirilmelidir

Diğer bir husus, sentetik gül suyu. Son dönemlerde piyasada sentetik gül ürünlerinin artması Isparta’mızın marka değerini düşürmekte olup gül sektörüne büyük zarar vermektedir. Doğal gül ürünlerinin üretim maliyetleri sentetik ürünlere göre daha yüksek olduğundan, sentetik ürünlerin daha düşük fiyatlara satılması doğal gül üreticilerimizin pazar kaybına sebep olmaktadır. Bu durum, sektördeki üreticilerimizin devamlılığını da aynı zamanda tehlikeye sokmaktadır ve bunun zaman içerisinde sektörün bitmesine neden olacağını düşünmekteyiz. Devletimiz tarafından yapılan denetimlerin hız kazanmasının yanı sıra sentetik gül suyuyla gerekli çalışmaların yapılması önem arz etmektedir.

Diğer bir konu, fiyat istikrarının sağlanması. Gül sektöründe firmalar arasında rekabet nedeniyle taban fiyatların uygulanması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. 2023 yılı gül yaprağı fiyatı kilogram başına 55 TL olarak gerçekleşmiş olup 2024 yılı için öngörülen kilogram fiyatı 80 ila 90 TL olarak beklenmektedir fakat bu yeterli midir? Tabii ki değil. Maliyet ve diğer kalemlere baktığımızda fiyatın 100 TL veya 100 TL üzeri olmasını önemsiyoruz. Ayrıca, fiyatın ne zaman belirleneceğini bilmeyen küçük firmalar daha ucuz satışlarla sezonu zarar ederek kapattıklarını da ifade etmişlerdir. Bu durum, küçük firmaların ihracat rekabet sürecini de olumsuz etkilemektedir. Taban fiyatının yükseltilmesi ve hasat öncesi fiyatının belirlenmesi, sektördeki firmaların daha öngörülebilir ve sürdürülebilir bir üretim planı yapmalarına olanak tanıyacaktır.

Son olarak, devletimizin üreticilerimize destekleri konusunda ÇKS kayıtlı yağlık gül üreticilerimize Bakanlığımızca mazot gübre desteği 107 TL, organik tarım desteği 90 TL, iyi tarım uygulama desteği 36 TL, küçük aile işletmeleri desteği olarak 200 TL vermektedir. Üreticilerimize destek hususunda bu yeterli midir? Tabii ki değil. Buna ilave olarak ise, gül çiçeği üreticilerimize kilogram başına destek verilmesi ve aynı zamanda gül çiçeği imalatçılarımıza KGF kredi desteği sağlanmasını önemsiyoruz. Teşviklerinin artırılması, gülcülük sektörünün büyümesine katkı sağlayacağına inanıyor, Gazi Meclisimizi ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Editör: Haber Merkezi