MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk,
Öncelikle, Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütü tarafından yapılan hain saldırıda şehit düşen kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terörle mücadele, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla devam ettirilecektir. Tabii ki İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla bunları biz aynı görüyoruz. Nasıl ki yıllardır siyonizmin, emperyalizmin uşaklığını yapıp burada, bu coğrafyada bu millete silah çekenler kırk yıldır olduğu gibi bundan sonra da emellerine ulaşamayacaktır. Yani Sayın Genel Başkanımızın dediği gibi, hani hep söylüyoruz ya, ölünüzü, dirinizi; her gün birinizi, bir gün hepinizi müstahak olduğunuz olayla yüz yüze bırakacağız Allah'ın izniyle.
Bugün 22 Aralık Sarıkamış Harekâtı’nın yıl dönümünde Sarıkamış şehitlerimizi de rahmetle, minnetle yâd ediyorum.
Sözlerime ilimizin birkaç konusunu ileterek başlamak istiyorum. Ordu ilimiz, dünyada en çok fındık üreten ildir, yıllık 200 ila 250 bin ton arasında fındık üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda verim ve kaliteyi artırmak için önemli çalışmalar yapılmıştır. Dokuz yıldır alan bazlı destek ödemesi dekar başına 170 TL olarak ödenmektedir; bu, ilaç ve gübre desteğiyle birlikte 270 liralara kadar çıkmaktadır. Fındığın anavatanı Doğu Karadeniz bölgemiz için alan bazlı destek ödemelerinin artırılması önem arz etmektedir. 1983 yılında çıkarılan 2844 sayılı mevcut fındıkla ilgili yasanın uygulanması ya temin edilmeli ya da sektörün tüm temsilcileriyle birlikte istişare edilerek yeni bir fındık kanunu çıkarılmalıdır. Son dönemde bölgemizde görülen kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele ara verilmeden sürdürülmelidir. Önceki yıllarda Tarım Bakanlığımızın ağıl ve ahır yapımına vermiş olduğu hibe desteği ve tarımsal aletlere verilen ekipman desteği devam ettirilmelidir. Bölgemizde Mesudiye'de kurulması planlanan hayvancılık organize sanayi bölgesi ivedi bir şekilde hayata geçirilmelidir.
Yine, ilimiz, arıcılık ve bal üretiminde Türkiye'de birinci sırada bulunmaktadır. İlimizde 3.500 arıcı, yanlarında çalışan ortalama iki kişiyle birlikte 10.500 aile geçimini arıcılıkla sağlamaktadır. Arıcılarımız 600 binin üzerinde kovan sayısıyla yıllık 20 bin tonun üzerinde bal üretmektedir. Arıcılarımıza verilen kovan başı 60 TL destek ödemesinin artırılması gerekmektedir. Verilecek mazot ve nakliye desteğiyle birlikte bal üretimimizin de artacağına inanıyorum.
İlimizde balıkçılık faaliyeti yapan 463 tekne bulunmaktadır. 7.500’ün üzerinde hemşehrimiz balıkçılık sektöründe istihdam edilmektedir. İlimiz balıkçıları yurt dışında da Moritanya gibi ülkelerde balıkçılık faaliyetlerine devam etmektedir. Mevcut balıkçı barınaklarımız balıkçı teknelerine yetmemektedir, bu barınakların ve çekek yerlerinin büyütülmesi gerekmektedir. Liman içi temizliklerinin Bakanlığımıza bağlı tarama gemileri tarafından ücretsiz olarak yapılması balıkçılığımıza verilen büyük bir destektir, bu manada Bakanlık yetkililerimize teşekkür ediyorum.
Son yıllarda ilimize Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu Çevre Yolu ve Ordu Çevre Yolu’nun 1’inci etabı gibi güzel hizmetler yapılmıştır, Ünye Çevre Yolu da bunların içerisinde. İlimizde yapımı devam eden başlıca kara yolu projelerimizden Ordu Çevre Yolu’nun 2’nci etabı, Ordu-Kabadüz-Çambaşı yolu, Ordu-Gölköy yolu, Ünye-Akkuş-Niksar yolu, Ünye-İkizce-Yoğunoluk yolu, Ünye-Çaybaşı-İlküvez yolu, Fatsa-Kumru-Niksar yolu, İslamdağ-Korgan yolu, Fatsa-Aybastı yolu gibi uzun yıllardır devam eden projelere ödenek aktarılarak bu yolların bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. Yine, Karadeniz Bölgesi’nin önemli bir sorunu hâline gelen Fatsa Çevre Yolu bir an önce projelendirilip hayatiyete geçirilmelidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun bütçe konuşmasında Doğu Karadeniz Bölgesi’ni boydan boya geçecek olan bir demir yolunun 2024 yılı içerisinde planlanacağını söylemesini çok değerli buluyoruz, inşallah en kısa sürede hayatiyet kazanır. Bölgemizde Karadeniz-Akdeniz yolunun bitirilmesiyle birlikte daha fazla öneme sahip olan Ünye Limanı’nın da Büyükşehir Belediyesi imkânlarıyla bitirilemeyeceği ortadadır. Ulaştırma Bakanlığımızın vereceği destekle birlikte standartlara uygun olan bir limanın yapılması gerekmektedir.
Bölgemizde bu ulaşım altyapısı, hizmetleri bitirildikten sonra, dünyaca ünlü Aybastı Perşembe yaylamızdaki mendereslerin, Gölköy’deki Ulugöl’ümüzün, Akkuş, Kertil ve Türkiye'nin denize en yakın kayak merkezinin de olduğu Kabadüz Çambaşı’ndaki yaylarımızın yaylalarımızın ve doğal güzelliklerimizin tanıtılması ve turizme kazandırılması sağlanacaktır. Turizm Bakanlığımızın vereceği desteklerle birlikte Altınordu ilçemizde bir kültür havzası projesi hayata geçirilmelidir. Yine, Bakanlığımızın vereceği destekle Kurul Kalesi, Ünye Kalesi ve Fasta Cıngırt Kayası arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir. Ünye Kültür Merkezi, verilecek destekle, inşallah, 2024 yılı içerisinde bitirilecektir.
Efendim, Ordu-Giresun Havalimanı, Altınordu, Ünye, Fatsa ilçelerimizde turizm danışma ofisleri de ayrıca kurulmalıdır. Ordu ilimizde AFAD binası deprem yönetmeliğine uygun olmadığından mevcut 4.500 metrekarelik arsa üzerine yeni bir hizmet binası yapılması gerekmektedir. Ordu Adliyesi Ek Hizmet Binası’nın da Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığı tarafından 2024 yılı yatırım programına alınacağına inanıyorum.
İlimizin Aybastı, Gölköy, Ünye, Gürgentepe ilçelerinde oluşan toprak kaymaları nedeniyle yapımı gündeme gelen 88 konutun inşasına TOKİ tarafından başlanmış, inşallah, en kısa sürede bitirilip vatandaşımızın hizmetine sunulacaktır. Ünye, Fatsa, Altınordu Cumhuriyet Mahallesi, Turnasuyu mahallelerinde kıyı kenar çizgisi, alınan mahkeme kararlarıyla âdeta testere dişine dönmüştür. Bu bölgelere standartlara uygun dalgakıranlar yapılarak kısmi bir deniz dolgusuyla bu alanlardaki kıyı kenar çizgisi düzeltilmelidir.
Yapı kayıt belgesi iptal olan ve 31 Aralık 2017'den sonra yapılan yapıların durumlarıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca yeni bir çalışma yapılması ihtiyacı doğmuştur. Denize kıyısı olan yerleşim yerlerimizde kanalizasyon atıkları arıtılmadan “deşarj” ve “ileri deşarj” adı altında denize bırakılmaktadır. Bırakılan bu atıklar denizi öldürmekte, çevreyi ve balık popülasyonunu olumsuz etkilemektedir. Bu manada, balıkçılığıyla ünlü Perşembe ilçemize de bir arıtma acilen yapılmalıdır.
Yine, bölgemizde kırsal bölgelerin elektrik dağıtım şebekesinin ve trafolarının yenilenmesi için 2023 rakamlarıyla 1,4 milyon ödeneğe ihtiyaç vardır. İlimizde çalışması yapılan ilçeler dâhil olmak üzere 10 tane ilçemizde doğal gaz mevcuttur; 5 ilçemize de iki, üç yıl içerisinde doğal gaz getirilmesi planlanmaktadır. Fakat Mesudiye, Çamaş, Çatalpınar, Kabataş ilçelerimize doğal gaz getirilmesi gündemde yoktur. İnşallah, bu ilçelere de iki, üç yıl içerisinde planlama yapılacaktır.
Ünye’de yine depreme dayanıksız Çocuk Evleri Sitesinin ana binasının yıkılarak yatırım programına alınması ve Ulubey’de inşaatı tamamlanan Çocuk Evleri Sitesinin de bir an önce faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Altınordu ilçemizde Sosyal Hizmet Merkezi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi binalarının da içinde olacağı bir sosyal hizmet kampüsü yapılmalıdır. Yıkımı gerçekleştirilen Ahmet Cemal Mağden Huzurevinin bir an önce yapılarak ilimizin huzurevi ihtiyacının giderilmesi gerekmektedir.
İlimizde çeşitli branşlarda doktor açığı bulunmaktaydı, bütçe görüşmelerinde Sayın Bakanımız Fahrettin Koca’ya durumu iletmiştik; Bakanlığımız tarafından birçok branşa doktor ataması yapılmıştır. Bu manada, Sayın Bakanımıza teşekkürlerimizi ifade ediyorum. İmkânlar dâhilinde diğer branşlara da atama yapılacağına olan inancım tamdır. İlimizde yapımı devam eden şehir hastanesi büyük bir ihtiyacı karşılayacaktır fakat şehir merkezindeki eski devlet hastanesinin yerine yeni bir hastane yapımına ihtiyaç vardır. 2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ordu ilimize söz verilen ulusal ve uluslararası spor faaliyetlerinin yapılacağı en az 5 bin kişi kapasiteli bir kapalı spor salonu, inşallah, 2024 yılı içerisinde yapılacaktır. Ordu Üniversitemizin gelişim alanının istimlaki, mühendislik fakültesi ve bilimsel araştırma merkezi binası yapılması için ödeneğe ihtiyaç vardır. Öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılanması, yurt için yurt açığı giderilmelidir. İlimizde bu zamana kadar yapılan yatırımlar için teşekkür ediyorum.
Yukarıda saydığım ihtiyaçların da yine Cumhur İttifakı birlikteliğiyle Hükûmetimiz tarafından yapılacağına olan inancım tamdır. Allah bu milletin birliğini ve beraberliğini daim etsin.
Sözlerime son verirken 2024 yılı bütçesinin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.