MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Ordu ili hakkında gündem dışı konuştu.

MHP'li Şanlıtürk'ün açıklaması şu şekilde;

Ordu ilimiz dünyanın ve ülkemizin en çok fındık üreten ilidir. 227 bin hektar alanda yıllık 200 bin ila 250 bin ton arasında fındık üretilmektedir. Ülkemiz ise yaklaşık 650 bin ton civarında fındığın iç ve dış piyasaya satılmasıyla 2,2 milyar ila 2,5 milyar dolar arasında gelir elde etmektedir. İlimizin tek geçim kaynağı olan fındık ürünümüzde son iki yıldır kahverengi kokarca zararlısıyla ilgili mücadele edilmektedir. Başta Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, ziraat odalarımız ve üreticilerimizin duyarlılığıyla 2024 yılı kış aylarında kışlak ilaçlaması yapılmıştır. Bu zararlının başta fındık ve kivi olmak üzere bütün sebze ve meyvelere vereceği zararın önüne geçilebilmesi için mayıs, haziran ve temmuz aylarında 3 tur daha ilaçlama yapılacaktır. Tarım Bakanlığımızın vereceği ilaç desteğiyle bu zararlının etkilerinin en aza indirileceği kanaatindeyiz. Ayrıca bu yıl üreticilerimize ödenmesi gereken alan bazlı destek ödemeleri şu ana kadar ödenmemiştir. Alan bazlı destek ödemelerinin bir an önce yapılması, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele eden çiftçilerimize bir nefes aldıracaktır.

Ordu ilimiz arıcılık ve bal üretiminde Türkiye'de 1’inci sıradadır. İlimizde 3.500 arıcı, yanlarında istihdam edilen kişilerle birlikte -yani yaklaşık 11 bine yakın aile- geçimini arıcılıktan sağlamaktadır. İlimizde 20 bin ton civarında bal üretimi yapılmaktadır. Süzme balın kodeksi Bakanlığımız tarafından çıkarılmıştır. Yine, çerçeve balın kodeksinin çıkarılmasıyla ilgili Arıcılar Birliği Merkez Yönetimi ile Tarım Bakanlığımız çalışmaktadır. Ana arı yetiştirilmesiyle ilgili Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğümüz koordinesinde 600 bin TL'lik ödenekle makine ve ekipman desteği sağlanmıştır. İlimizde 600 bin arı kovanı vardır. Arıcılığın geliştirilmesi adına kovan başı verilen 60 TL desteğin artırılması ve mazot desteği verilmesini talep ediyoruz. Gezginci arıcılarımızın ülke genelinde konakladıkları köylerde afaki paralar talep edilmektedir. İlçe tarım müdürlükleri konuya müdahil olarak makul bir fiyat üzerinden arıcıların yerleştirilmesi sağlanmalıdır.

MHP'li Yılık: Engelli bireylerimizin ihtiyaçları mümkün olduğu kadar gündemde tutulmalı MHP'li Yılık: Engelli bireylerimizin ihtiyaçları mümkün olduğu kadar gündemde tutulmalı

İlimiz doğa harikası güzellikleriyle de ünlüdür. Özellikle Çambaşı Yaylamız, Gölköy’de Ulugöl’ümüz, Uluvahta Yaylamız, Akkuş Kertil Yaylamız, derelerimiz, şelalelerimiz ve dünyaca ünlü Aybastı Perşembe Yaylamızdaki mendereslerimiz dillere destandır. Bu doğal güzelliklerin ülke içinden ve ülke dışından gelen turistlere gösterilmesi ve gezdirilmesi anlamında ülkemizin turizm gelirlerine önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu turistik beldelere ve ilçelere ulaşım altyapımızın yapılması önemlidir.

Ulaştırma altyapısı olmayan bir ilin ne turizminde ne ticaretinde ne de kısacası ekonomik gelişmenin olması mümkün değildir. İlimizde kara yolu yatırımları olarak 24 tane proje bulunmaktadır. Bu projelerin yaklaşık yarıdan fazlası yüzde 60 ila 70 oranının üzerindedir. Bu projelerin 2022 yılı fiyatlarıyla 22 milyar civarında bir fiyatlaması vardır. Öncelikli olarak çok fazla ödenek gerektirmeyen, bitme aşamasına gelmiş birçok projeyi az bir ödenekle bitirebiliriz.

Bu manada daha önceki Ulaştırma Bakanlarımızın bir an önce yapılması yönünde söz verdikleri Ordu-Kabadüz-Çambaşı yolu, Ordu-Gölköy yolu ivedilikle yapılmalıdır. Yine, Ünye-Akkuş-Niksar yolu, Ünye-İkizce-Yoğunoluk yolu, Ünye-Çaybaşı-İlküvez yolu, Fatsa-Aybastı yolu, İslamdağ-Korgan yolu, Kumru-Niksar yolu gibi yollar da bir an önce bitirilmelidir.

Karadeniz Sahil Yolu’nun şehirler arası transit trafiği Ordu şehir içinden geçmektedir. Şehirler arası trafik, can ve mal güvenliğini tehdit etmekte, kazalara sebebiyet vermektedir. Ordu Çevre Yolu’nun 2’nci etabı da bir an önce bitirilmelidir. Fatsa çevre yolu, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kanayan yarası hâline gelmiştir; bu yola da bir an önce projelendirilip hayatiyet kazandırılmalıdır.

Ordu-Giresun Havalimanı’nda bir apronda 5 uçak kapasitesinden 9 uçak kapasitesine çıkarılmasını ve taksi yolunun 2’ye çıkarılmasını da değerli buluyoruz, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Havalimanı binamızda yeri hazır olan CIP salonunun hizmete açılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, Antalya, İzmir, Kıbrıs ve gurbetçilerimizin yoğun olduğu Almanya, Avusturya gibi havalimanlarına direkt uçuşların başlatılması yerinde olacaktır.