MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, TBMM Genel Kurulunda, GAP Bölge Kalkınma İdaresi bütçesi üzerinde konuştu.
MHP'li Özyavuz'un açıklaması şu şekilde;
Bilindiği gibi ülkemizin ilk ve dünyanın sayılı bölgesel kalkınma projelerinden olan ve 35'inci yılını geride bırakan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının kuruluş amacı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan illerimizin kalkınmasını sağlamak, yatırımların yapılması, bölgenin her alanda gelişmişlik düzeyinin artırılması ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında iş birliğinin sağlanmasıdır. GAP, Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri olan Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ı kapsayan bir alanda uygulanmaktadır. Projeyle, sulamaya açılan bu alanlarda çiftçilerimiz yılda iki-üç ürün hasadı yapmaya başlamışlardır. GAP'ta geliştirilen hidroelektrik projeleriyle bugüne kadar 530 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmiştir. Yapımı hızla devam eden Silvan Barajı ve HES Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte enerji sektöründeki hedef yüzde 94 oranında gerçekleşmiş olacaktır. GAP'la beraber, bölgede yapılan ihracat 2000 yılından bu yana 20 kattan fazla artmıştır. Böylelikle bölgemizin Türkiye toplam ihracatındaki yeri 1,8'den 5,3'e yükselmiştir.
Tarım sektöründe yaşanan bu gelişmeler sayesinde sanayinin gelişimi ve dönüşümüne önemli katkılar sağlamıştır. Aynı zamanda, ulaştırma başta olmak üzere eğitim, sağlık, kültür, turizm ve sosyal kalkınma alanlarında da önemli gelişmeler yaşanmaktadır.
Hazırlanmakta olan ve yakında lansmanı gerçekleştirilecek olan 2024-2028 GAP Eylem Planı'yla bölgemiz yeni bir döneme girmiş olacaktır. Hayata geçecek olan Üçüncü Eylem Planı'yla özellikle sulamaların tamamlanması, kırsal kalkınmanın sağlanması, turizm çeşitliliğinin artırılması ve katma değerin artırılması açısından bölgenin kalkınmasına ayrıca büyük hizmet sunulmuş olacaktır. Eylem planı kapsamında gerçekleştirilecek projelerle bölgede üretim yapan çiftçilerimizin enerji sorununun yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak çözülmesi noktasında adımlar atılması da beklentilerimiz arasındadır.
GAP bölgesinin kültürel, turistik ve ekonomik anlamda daha ileriye gitmesi için milletimizin desteğiyle Cumhur İttifakı olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu topraklardaki bin yıllık tarihî varlığımızla üretmeye, çalışmaya, güçlü olup bir ve beraber olmaya, Türk ve İslam alemine umut olmaya devam edeceğiz.
Topraklarımızın hemen yanı başında, Suriye'de ve Gazze'de yaşananlara şahitlik ediyoruz. Bu yaşananların nihai hedefinin arzımevut yani vaat edilmiş topraklar hayaliyle bölgemiz üzerinde olduğu herkesin malumudur. Yüce Allah'ın izni ve aziz milletimizin kararlılığıyla tüm kirli hesapları boşa çıkarıp Türk ve Türkiye Yüzyılı'nda kardeşliğimizi yaşatacak, milletimize hak ettiği huzur ve refaha kavuşturacak ve "Türkiye Cumhuriyeti" adını yeni yüzyıla altın harflerle yazdıracağız.
Sözlerime son verirken bölgemizin kalkınma çalışmalarına destek oldukları için başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.