MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim ÖzyavuzTBMM Genel Kurulunda, Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2024 yılı bütçeleri üzerinde konuştu.

MHP'li Özyavuz'un açıklaması şu şekilde;

Malumunuz olduğu üzere, 1989 yılında kurulan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının temel amacı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerin hızlıca kalkındırılması, kalkınma için gerekli olan alan ve sektörlere ilişkin planlama çalışmaları ve yatırımların yapılması, bölge halkının her bakımdan gelişmişlik düzeyinin artırılması, tüm bunların etkin şekilde yürütülebilmesi için kurum ve kuruluşlar arasında iş birliğinin sağlanmasıdır. Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı projesi olan GAP bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma planları içerisinde en etkili ve en verimli olanıdır.

GAP Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri olan Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ı kapsayan bir alanda uygulanmaktadır. GAP gibi bir projenin Türkiye'nin diğer coğrafi bölgelerinden ziyade özellikle bu bölgede uygulanmasının temelinde bölgenin sahip olduğu bazı özelliklerin de yattığı söylenebilir. Türkiye'nin sıcak ve kurak bölgelerinden biri olan GAP bölgesi Türkiye için hayati öneme sahiptir. Harran, Suruç, Ceylanpınar ve Mardin ovaları Türkiye'deki sulanabilir arazinin yüzde 20’sini ve ülkenin enerji potansiyelinin yaklaşık yüzde 30’unu bölgeden oluşturmaktadır. Ülkemizin ilk, dünyanın da sayılı bölgesel kalkınma projelerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi, otuz dördüncü yılını geride bırakmıştır. GAP bölgesi, otuz dört yıllık birikimiyle suyun yüzyıllardır taşıdığı bereket, zenginlik ve refahtan payını almaya devam edecektir. GAP idaresi döneminde tarım, sanayi, enerji, çevre, kültür turizm ve sosyal yaşam gibi alanlarda önemli ölçüde gelişmeler yaşanmaktadır, inanıyorum ki GAP bölgesi önümüzdeki yıllar içerisinde dünyaya örnek teşkil edecektir.

Bingöl'de Yedisu Belediye Başkanı Sedat Uçar, İP'ten istifa etti Bingöl'de Yedisu Belediye Başkanı Sedat Uçar, İP'ten istifa etti

GAP bölgesi yatırımlarının ülke içindeki payı 2003-2022 dönemi içerisinde yüzde 14’lerin üzerine kadar çıkmıştır. GAP'la beraber artan iş olanakları daha yüksek bir yaşam standardı oluşturmaktadır. Erken safhalarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin su ve toprak kaynaklarını geliştirmek, Fırat ve Dicle havzasında sulama yapmak ve hidroelektrik enerji üretmek için 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve çeşitli sulama yatırımlarının yapılmasını kapsayan proje, yıllar içerisinde yapılan değişikliklerle çok sektörlü, sürdürülebilir, insani kalkınmaya dayalı entegre bir bölgesel kalkınma projesine dönüştürülmüştür. Bölgenin kültürel, turistik ve ekonomik anlamda daha ileriye gitmesi için milletimizin desteğiyle Cumhur İttifakı olarak yolumuza devam edeceğiz, milletimizin beklentisi de bu yöndedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrılmaz bir parçası olan, muazzam bir aidiyet duygusuna sahip olan bölge insanımız, GAP projesinin kazanımları ve ilgili anlardaki yatırımlarından son derece memnuniyet duymaktadır. Bin yıldır bu topraklarda beraber üzülüp, beraber sevinen; ülküleri, hevesleri, heyecanları al bayrakla buluşan kadim toprakların kadim milleti içerideki iş birlikçiler ve dışarıdaki şer odaklarına karşı en güzel cevabı üreterek ve gelişerek vermeye devam edecektir. Ayrıca, arzımevut yani vadedilmiş topraklar hayalleriyle topraklarımız üzerinden hesap yapan herkes şunu bilmelidir ki Anadolu’daki bin yıllık tarihî varlığımızla bu topraklara sahip çıkmaya, güçlü olmaya, Türk ve İslam âlemine umut olup yaralarına merhem olmaya devam edeceğiz.

Sözlerime son verirken saygının ve hoşgörünün hâkim olduğu, ülkemiz ve milletimiz adına atılacak her adımda mutabakatın olduğu bir Gazi Meclis temennisiyle 2024 yılı bütçemizin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, sizleri ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Editör: Haber Merkezi