MHP Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerinde konuştu.
MHP'li Kılıç'ın açıklaması şu şekilde;
Sözlerime başlamadan önce, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin ifade ettiği gibi, Milliyetçi Hareket Partisinin Türk milleti ve onun ruh kökünden doğan Cumhur İttifakı’nı benimsediğini ve kalben desteklediğini muhterem heyetinizin huzurunda bir kez daha ifade etmek isterim.
Cumhur İttifakı'nın dik duruşuyla desteklediği Türk asrı ve Türkiye Yüzyılı bütçesinin en büyük payı eğitime ayrılmıştır.
Bir milletin kimliği, gelişmişlik düzeyi, ekonomisi, hayat standartları eğitim düzeyiyle eşdeğer seviyededir. Eğitim politikalarının temel amacı, Türk milletine mensubiyetin gurur ve şuuruna sahip, manevi ve kültürel değerlerimizi özümsemiş, düşünme, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, sorumluluk duygusu ve toplumsal duyarlılığı yüksek, yeni gelişmelere açık, bilim ve teknoloji üretimine yatkın, girişimci, demokrat, kültürlü, erdemli ve inançlı nesillerin yetiştirilmesidir. Cumhur İttifakı’mızın sorumlu ve ilkeli duruşu, iki liderin nezaket ve görgü çerçevesindeki diyaloğuyla her alanda olduğu gibi eğitimde de önemli atılımlar yapılmaktadır. Nitekim atılan kararlı adımlar ve uygulanan doğru politikalar sayesinde eğitimde fırsat eşitliği sağlanmış, kız öğrencilerimizin oranı erkek öğrencilerimizi geçmiştir. Ülkemizde son yıllarda eğitimde fiziki, teknolojik ve beşerî kapasitenin artırılmasına yönelik önemli iyileşmeler kaydedilmiştir. Derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azalmıştır. Okul öncesi ve temel eğitimde okullaşma oranında ciddi iyileşmelerle birlikte eğitime erişim de kolaylaşmıştır. 2024 yılı bütçesinde en fazla pay Millî Eğitime ayrılarak eğitimin niteliğinin daha da iyileştirilmesinin amaçlandığı apaçık görülmektedir. Eğitimin niteliğinin artırılmasındaki en önemli ölçüt de hiç kuşkusuz öğretmenlerimizin özlük haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi, maddi ve manevi beklentilerinin mümkün olan en üst seviyede temin edilmesidir. Sorunsuz öğretmen, sorunsuz eğitim; huzurlu öğretmen, huzurlu öğrenci ve aile demektir.
Akademisyen kökenli bir Vekil olarak altını çizmek isterim ki öğretmenlerimizin her daim ve her şartta hem şahsım hem de Milliyetçi Hareket Partisi olarak yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla Seçim Beyannamemizde yer verdiğimiz öğretmenlerimizin 3600 ek göstergeden yararlandırılmasını mümkün kılacak yasal düzenlemeler Mecliste yapılmıştır, öğretmenlik Meslek Kanunu’nu çıkarılarak imkânlarının genişletilmesi sağlanmıştır. Bunun yanı sıra, atanamayan öğretmen sorununun kademeli olarak çözülmesini ve bu konunun sorun olmaktan çıkarılmasını gerekli görüyoruz. Nitekim bu konuyla ilgili Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Öğretmenler Günü’nde “Öğretmenlerimizin her daim yanında olacağız. Atanamayan hiçbir öğretmen bırakılmamalıdır. Ücretli, sözleşmeli veya bir başka ad ve tanım altında hiçbir öğretmen kalmamalı, etap etap hepsi kadroya geçirilmelidir.” demiş ve partimizin görüşünü kamuoyuyla paylaşmıştır.
Eğitimin her kademesinde müfredatın millî ve çağın gerekliliklerine uygun bir şekilde planlanması ve uygulanması esas olmalıdır. Bugün Türkçe, milletimizin kurduğu son büyük devletin, Türkiye’nin sahibini ve egemen unsurunu temsil eden bir ses bayrağı olarak topraklarımızda dalgalanmaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımızın başlatmış olduğu Dilimizin Zenginlikleri Projesi’ne önem veriyor ve destekliyoruz.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi kurucu rektörlüğünü yapmış olmam hasebiyle, akademik camiayla yakinen ilgilenen bir milletvekiliyim. Binlerce gencimize doğru bilgiye ulaşmada rehberlik etmek, arkadaşlık etmek hatta yeri geldiğinde annelik içgüdüleriyle sırdaşlık etmenin gurur ve mutluluğunu yıllarca yaşadım. Son yıllarda yükseköğretimde eğitime erişim hususunda çok önemli adımlar atıldı, yükseköğretimin her kademesinde öğrenim görmek isteyenlere imkânlar sunuldu ancak lisans ya da lisansüstü seviyesinde öğrenim görenlerin sayısı hızla artarken, bazı iş sektörlerinde çalışacak gençlerimizin sayısı hızla azalmış, bu da bu alanlarda yetişmiş insan gücü açısından ciddi sorunlar yaratmıştır. Ekonominin ihtiyacı olan ara insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla beceri kazandırıcı ve örgün mesleki teknik eğitime ağırlık verilerek eğitim programlarının meslek standardına dayalı olarak yeniden düzenlenmesi ve ortaöğretim içinde payının yükseltilmesi gerekmektedir. Eğitim süreçlerinin daha nitelikli hâle getirilmesinin yanı sıra, eğitim-istihdam ilişkisinin dünyayla rekabet edebilecek, Türkiye'yi küresel bir güç ve lider ülke yapacak nesillerin yetiştirilmesine katkı sağlayacak şekilde planlanmasını gerekli görüyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, gençlerimizin üniversite çağına gelmeden önce ilköğretim ve ortaöğretimde uygulanacak müfredat ile ortaöğretim başarısını ve ortaöğretim sonunda yapılacak olgunlaşma sınavını esas alan bir eğitim modeliyle farklı çalışma alanlarına ya da eğitim kurumlarına yönlendirilmelerinin uygun olacağını düşünüyor ve bu konuda başlatılan çalışmaların hızlandırılmasını arzu ediyoruz.
Yine, “milliyetçilik çevreciliktir” bilinciyle okul öncesi eğitimden başlayarak yeni nesillerin çevre duyarlılığını edinmesini ve millî hazinemiz olan doğal kaynak kullanma bilincini kazanmasını önemsiyoruz. Bütün bakanlıklar nezdinde Türk dünyasıyla ortak çalışmalar yapılması, Türk Devletleri Birliğinin güçlenmesi açısından önem arz etmektedir. Millî Eğitim Bakanlığının bu konuda öncü ve etkin rol oynamasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Disiplinlerüstü bir yaklaşımla gençlerimizin şanlı Türk tarihinden ve kurucu değerlerinden ilham alarak geleceğe güvenle bakan, Anadolu irfanının faziletleriyle yetişmiş; nitelikli, ahlaklı ve erdemli olmalarını arzu ediyoruz.
Seçim bölgem Nevşehir’in incisi Avanos’umuzda Hükûmet Konağı binasının kullanıma uygun olmadığının tespitiyle başlayan süreçte, Avanos Mesleki Teknik Anadolu Lisemize ait bina adliye binası olarak tahsis edilmiş ve Avanos Mesleki Teknik Anadolu Lisemiz Avanos Anadolu Lisesi binasına taşınarak aynı binada 2 ayrı okul şu an için eğitime devam etmektedir. Bu durum, kapasite anlamında çeşitli zorlukları beraberinde getirmektedir. Özellikle Avanos Mesleki Teknik Anadolu Lisemizin olmazsa olmazı atölyeleri için yer problemi had safhadadır. 2 okulun aynı binada eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmesi durumunda, atölye problemi çözümsüz görülmektedir. İsteğimiz, ilçemize 16 derslik ve 3 atölyenin yerleştirilebileceği bir lise binasıdır. Ayrıca, TOKİ bölgesinde de 16 derslikli bir ilkokul binası için İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzce Millî Eğitim Bakanlığımıza resmî yazı gönderilmiştir. Acil ihtiyaç olan okulumuzun kısa sürede faaliyete geçmesini ümit ediyoruz.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ni tümüyle olumlu değerlendiriyor ve destekliyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle, sözlerime son verirken geleceğimizin teminatı olan evlatlarımıza ve onları yetiştiren cefakâr ve vefakâr öğretmenlerine eğitim hayatlarında üstün başarılar diliyor, 2024 yılı bütçesinin aziz milletimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.