MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. bölümü üzerine MHP Grubu adına konuştu.

MHP'li Kalaycı'nın açıklaması şu şekilde;

TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP'li Kalaycı şunları söyledi;

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 35 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin tümü üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldım. Sizleri ve aziz milletimizi hürmetle selamlıyorum.

Kudüs ağlıyor, Gazze ağlıyor, samimi Müslümanlar feryat figan ediyor. Ne hazin ne yürek burkan bir gerçektir ki İsrail insanlığın gözü önünde toplu katliam yapmaktadır. Zalimler kudurmuş, zulüm seriye bağlanmıştır. Zulümle abat olunmaz, inanıyoruz ki kâfirler istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktır. Filistinli kardeşlerimiz kendi ülkelerinde özgürce yaşama imkânına mutlaka kavuşacaktır. İsrail'in organize devlet terörü niteliğinde sivil ve masum insanlara yönelik saldırılarını nefretle kınıyorum. Vahşet bitsin, insanlık birleşsin. Niyaz ederim ki dehşet son bulsun, dualarımız kabul olsun.

Değerli milletvekilleri, görüşmekte olduğumuz kanun teklifinin 28 maddesi turizm sektörünü ilgilendiren çeşitli düzenlemeleri içermekte olup ayrıca emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme yapılması ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile üyesi oda ve borsaların personel, sigorta ve emekli sandığına yaptığı katkı paylarının yükseltilmesiyle ilgili düzenlemeler yer almaktadır.

Turizm bir ülkenin dışarıya açılan en önemli tanıtım penceresidir. Türkiye iklimi, doğal, tarihî ve kültürel zenginlikleri yanında; konumunun sağladığı kolay ulaşılabilirlik, rakip ülkelere göre daha yeni ve nitelikli tesislere sahip olması dolayısıyla turizm potansiyeli yüksek bir ülkedir. Ülkemiz sahip olduğu bu kıymeti planlı, verimli ve etkili bir şekilde değerlendirdiği takdirde dünya turizminden aldığı payı daha da artıracaktır. Türkiye bunu sağlayacak altyapı, insan gücü, bilgi birikimi ve tecrübeye sahiptir. Nitekim giderek ivme kazanan ve artan turizm gelirlerimiz bunun göstergesidir.

Turizm dünyadaki gelişmelerden oldukça çok etkilenen bir sektördür. Nitekim pandemi süreci en büyük darbeyi turizm sektörüne vurmuştur. Pandeminin yanı sıra savaş ve krizlerin etkisiyle küresel anlamda artan enerji ve ulaştırma maliyetleri, yüksek enflasyon seyahat maliyetlerini yükseltmiş ve tüketici harcamaları üzerinde baskı oluşturmuştur. Türkiye pandemi sürecinde turizm ekosistemindeki işletmelerin ayakta kalması için etkin önlemler almış, güvenli ve sağlıklı turizm için sertifika programları başlatmış; sektörün öncelikleri doğrultusunda tanıtım, pazarlama ve hizmet kalitesini artırıcı faaliyetleriyle turizm yatırımlarını desteklemeye devam etmiştir. Pandeminin ardından dünyada toparlanmanın en hızlı gerçekleştiği turizm ülkesi Türkiye olmuştur. Türk turizminin başarısı tüm dünyada örnek gösterilmiştir. Pandemi öncesi 2019 yılında 51 milyon 860 bin turist sayısı ve 38,9 milyar dolar turizm gelirleriyle tüm zamanların rekorlarını kıran Türkiye, 2022 yılında yine tarihî bir rekor niteliğini taşıyan 46,5 milyar dolar turizm geliri elde etmiş, 51 milyon 369 bin turist sayısıyla da 2019 yılıyla başa baş bir sayıya ulaşmıştır. Turizm sektörünün 2023 yılı sekiz aylık performansı da memnuniyet vericidir. 2023 yılının Ocak-Ağustos döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 33 milyon 427 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün verilerine göre en çok ziyaretçi ağırlayan ülkeler arasında ülkemiz 4’üncü sırada yer almaktadır. Turizm gelirlerimiz ise 2023 yılının Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,1 oranında artarak 21,7 milyar doları aşmıştır. 2023 yılında 56,7 milyon ziyaretçi ve 55,6 milyar dolar turizm geliri hedeflenmektedir. Turizm gelirlerimizin giderek artmasında turist sayısındaki artışın yanı sıra kişi başına ortalama harcama ve günlük ortalama harcamaların da artması önemli bir etken olmuştur. Beş yıl önce 2018 yılında kişi başına ortalama harcama 669 dolar iken, 2022 yılında 905 dolar, 2023 yılının ilk altı ayında 980 dolar olmuştur. Daha da önemlisi gecelik ortalama harcama 2018 yılında 67 dolar iken, her geçen yıl artarak 2022 yılında 89 dolara, 2023 yılının ilk altı ayında ise 99 dolara kadar çıkmıştır.

Değerli milletvekilleri, son yıllarda dünyada ve ülkemizde turizmdeki alternatif konaklama arayışları sonucunda ikincil konutların kısa süreli kiralanması turizm sektöründe yeni bir alt kol hâline gelmiştir. Kanun teklifinin düzenleyici etki analizinde yer alan bilgilere göre ülkemizde resmî kayıtlar itibarıyla turizm amaçlı günübirlik kiralanan yaklaşık 31 bin adet konut bulunmakla birlikte kayıt dışı olarak yaklaşık 80 bin adet konutun da faaliyette bulunduğu tahmin edilmektedir. Konutların yılda ortalama yüz seksen gün kiralandığı varsayıldığında yapılan hesaplamalara göre yıllık 51,6 milyar liralık bir kazancın kayıt dışı kaldığı görülmektedir.

Kanun teklifinin 8 maddesi ile bir geçici maddesinde konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar, izin belgesi alınması ve idari yaptırımlara ilişkin 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek düzenlemeler yapılmaktadır. Tek seferde yüz günden fazla süreli yapılan kiralamalar kapsam dışında tutulmaktadır. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için sözleşme yapılmadan önce izin belgesi alınması, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca nitelikleri belirlenen plaketin turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılması düzenlenmektedir. İzin belgesi vermeye Bakanlık yetkili olup bu yetki valilik vasıtasıyla da kullanılabilecektir. İzin belgesi başvurularında izin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle alınan kararın ibrazı zorunlu bulunmaktadır. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanların bir ay içinde izin belgesi almak üzere Bakanlığa başvurmaları, izin belgesi işlemlerinin de üç ay içinde sonuçlandırılması öngörülmektedir. Yapılan düzenlemelerle turizm amaçlı konut kiralamalarının belgelendirilerek kayıt altına alınması, kontrol ve denetimlerinin sağlanması ve sektörde yaşanan haksız rekabet ortamının ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Kanun teklifiyle Kültür Bakanlığı Döner Sermaye Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmaktadır. Buna göre, döner sermaye işletmesinin sermaye tutarı artırılmakta, döner sermaye kullanım ve yetki alanına atık su arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi gibi altyapı tesislerini yapmak ve yaptırmak, bu tesisleri işletebilmek ve işlettirebilmek dâhil edilmektedir. Döner sermaye gelir kaynaklarına kart, belge ve plaket, kokart gelirleri ve benzeri her çeşit gelirler ile atık su arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi gibi altyapı tesislerinden elde edilen her türlü ücret ve bu tesislerin işletme ve kira gelirleri ile diğer tesislerden elde edilen ücret ve gelirler eklenmektedir.

Kanun teklifiyle Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklere göre ise kamu taşınmazı tahsis edilen alanlardaki konaklama tesislerine sağlanan lojman alanı imkânının Bakanlıktan turizm, yatırım veya işletme belgeli diğer konaklama tesislerine de verilmesi düzenlenmektedir. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin Bakanlıktan turizm işletme belgesi alma süresi bir yıldan altı aya indirilmektedir. Bakanlık tarafından turizm işletmesi belgesi iptal edilen konaklama işletmelerinin yeniden turizm işletmesi belgesi alma süresi de yine bir yıldan altı aya indirilmektedir.

Millî parklar ve ormanlık alanlar üzerinde sadece çadır ve karavan alanlarından oluşan kamp alanları hariç tüm konaklama amaçlı tesisleri tahsis etme konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tek yetkili kılınmaktadır. Diğer kamu kurumlarının daha önce düzenledikleri turizm amaçlı konaklama içeren sözleşmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığına devri için verilen başvuru süresi 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatılmakta, böylece başvuruda bulunmayan yatırımcılara yeniden başvuru imkânı sağlanmaktadır.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun’da da değişiklik yapılarak iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiş olan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan ancak ruhsat tarihinden itibaren henüz bir yıllık turizm işletme belgesi alma süresi dolmamış olan konaklama işletmelerinin üç ay içerisinde Bakanlığa başvurmaları, altı ay içerisinde de turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu tutulmaktadır.

Değerli milletvekilleri, Anayasa Mahkemesinin 13 Aralık 2022 tarihli kararıyla 7174 sayılı Kapadokya Alanı Hakkında Kanun’un bazı hükümleri iptal edilmiştir. Kanun teklifiyle Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda idareye aktarılacak gelirler tadat edilmekte, Kapadokya Alanının tarihî ve kültürel değerleri ile jeolojik, jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunmasına ve yaşatılmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davranılması hâlinde uygulanacak idari para cezaları belirlenmektedir. Ayrıca, Kapadokya Alan Başkanlığına alandaki korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile sit alanlarının tespitini yapma ve ihtiyaç duyulması hâlinde kamulaştırma işlemlerini yapma yetkisi verilmektedir.

Kanun teklifinde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler de yer almaktadır. 2019 yılında kurulan ve özel sektörün karar süreçlerinde yer aldığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, sektörün geleceği açısından önemli bir görev yürütmekte ve turizm hedeflerine ulaşılması bakımından önemli katkı sunmaktadır. Anayasa Mahkemesinin 10 Mayıs 2023 tarihli kararıyla 7183 sayılı Kanun’un bazı hükümleri iptal edilmiştir. Kanun teklifiyle, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yönetim, danışma ve icra kurulları ile genel müdürün görev ve yetkileri ile çalışma usulleri düzenlenmektedir. Türkiye’ye yönelik tanıtım faaliyetleri kapsamında işletmelerle eşitlik ve rekabet ilkeleri, turizm potansiyeli, ülke imajı ve tanıtımına sağlayacağı katkı dikkate alınarak ortak projeler geliştirilmesi ve bu projelere destek sağlanmasına imkân sağlanmaktadır. Ajansın turizm amaçlı kiralama izin belgesi düzenlenen yerlerden 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren binde 7,5 oranında turizm payı alması öngörülmektedir. Ajansın bağımsız denetime tabi tutulmasının yanı sıra mali rapor ve tablolarının kontrol sistemleri, yöntem ve süreçleriyle birlikte Sayıştay denetimine tabi tutulması düzenlenmektedir. Ayrıca, kanunda belirtilen görevlerine ilişkin mal ve hizmet alımlarına dair usul ve esasların Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesi öngörülmektedir. Ayrıca, ajansta İş Kanunu’na tabi personel istihdam edilmesi, çalıştırılacak personel sayısı, personele ödenecek ücret ve mali hakların belirlenmesine dair usul ve esaslar düzenlenmektedir.

Değerli milletvekilleri, kanun teklifiyle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 98’inci maddede emeklilerimize 1 defaya mahsus olmak üzere dosya bazında 5 bin lira ödeme yapılmasını öngören düzenleme yapılmaktadır. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumundan Ekim 2023 dönemi itibarıyla gelir veya aylık ödemesi yapılanlardan sigortalılık kapsamında çalışmayan yaklaşık 12,2 milyon emekli, dul ve yetime dosya bazında 5 bin lira ödeme yapılacaktır. Ödemenin kasım ayında yapılacağı açıklanmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak emeklilerimizin ve çalışanlarımızın gelirini artıracak her kararın destekçisiyiz.

Bilindiği üzere, bu yıl net asgari ücret 1 Ocaktan itibaren 8.507 lira, 1 Temmuzdan itibaren 11.402 lira olarak belirlenmiştir. Ocak ayında tüm emeklilerin ve kamu çalışanlarının aylıkları yüzde 30 oranında artırılmıştır. Temmuz ayında tam çalışanların aylıkları yüzde 17,5 oranında artırılmış ve ek olarak seyyanen 8.077 lira aylıklara yansıtılmış, emekli aylıkları ise yüzde 25 oranında artırılmıştır.

Bu duruma göre 2023 yılında asgari ücret yüzde 107,3, kamu çalışanlarının maaşları ortalama yüzde 129, emekli aylıkları ise yüzde 62,5 oranında artırılmış bulunmaktadır. Dolayısıyla, emeklilerimize yapılan maaş artışı yetersiz kalmış, ayrıca 7.500 lira asgari emekli aylığının altında kök maaşı olan milyonlarca emeklimiz temmuz ayında maaş artışı alamamıştır.

Emekli aylıklarına yapılan artışın yetersizliği ve iyileştirilmesi gerektiği Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli ile Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da gündeme getirilmiştir.

Bu kanun teklifiyle emeklilerimize 1 defaya mahsus olmak üzere yapılacak 5 bin liralık ödeme önemli olmakla birlikte, emekli aylıklarının iyileştirilmesi ihtiyacı devam etmektedir. Hayat pahalılığının en fazla etkilediği başta emekliler olmak üzere, dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirlerini artıracak kararların alınmasına devam edileceğine inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili bakanların açıklamaları da buna işaret etmektedir. Emeklilerimizin yıllarca hizmet verdikten sonra geçim kaygısı duymadan, onuruna yaraşır bir hayat sürmelerini temin etmek devletin önemli ve öncelikli görevlerinden biridir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak emekliler arasında nimet-külfet dengesinin sağlanmasını, emekli aylıklarının iyileştirilmesini hakkaniyet bakımından önemli görüyoruz. Bununla birlikte, bazı kesimlere yönelik konularda da öncelikli kararlar alınması ihtiyacı bulunmaktadır. Bu kapsamda, çiftçilerimize verilen mazot, gübre ve yem desteklerinin artırılması ve tarımda kullanılan elektrik için daha düşük tarife belirlenmesi görüşündeyiz. Esnafımızın desteklenmesi, perakende ticaret yasasının çıkarılmasını gerekli görüyoruz. Diğer yandan, büyük bir özveriyle görevlerini yapmaya çalışan, esasen vazgeçilmez bir kamu görevi icra eden yerel basın maliyet unsurlarını karşılayabilmede zorlanmaktadır. Anadolu medyası için bir destek paketi çıkarılması, yerel basının başta resmî ilan sayısı olmak üzere, gelirlerini artıracak önlemler alınması, öncelikle de yerel basına ait haber siteleri için öngörülen tıklanma şartının 1 defaya mahsus bir yıl uzatılması uygun olacaktır. Elbette toplum kesimlerinin talep ve beklentilerinin tümüyle karşılanmasında bütçe imkânlarının kısıtlılığı malumdur. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yapılan harcamaların bütçeye getireceği yükün üç yılda tahminen 3 trilyon lirayı aşacağı öngörülmektedir ama Türkiye ekonomisi bu yükü kaldıracak güce ve kapasiteye sahiptir. Türk milletinin huzur ve refahı için gecesini gündüzüne katan millî ve sağlam bir irade görevinin başındadır. Depremlerin ağır hasarı bütünüyle kaldırıp insanlarımıza güvenli hayat şartları sunulacak, her yer eskisinden de güzel ve yaşanabilir hâle getirilecektir.

Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Cumhur İttifakı Türkiye’nin millî birliğini, tarihsel haklarını, ekonomik menfaatlerini, toplumsal huzurunu, bekasını ve refahını temine kararlıdır. Milletler ve medeniyetler mücadelemizde millî ve stratejik gücümüz olan Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle gücümüze güç katacağımız parlak bir gelecek önümüzdedir.

Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak “kabul” oyu vereceğimiz kanun teklifinin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

Editör: Berke Sungur