Bütçede TBMM'nin belirleyici olduğunu ifade eden Kalaycı, ödeneklerin de TBMM tarafından konulduğunu kaydetti.
Kalaycı, net borçlanma tutarındaki artışın ilk defa yapılmadığını, geçmiş yıllarda da örnekleri bulunduğunu anlattı, sadece bütçedeki açığın baz alındığını kaydetti.
Mustafa Kalaycı, 2022 yılında son 20 yılın en iyi bütçe performansının gerçekleştirildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"2022 yılı bütçe açığı bir önceki yıla göre yüzde 31 azalmış, 139 milyar lira olmuş ve 171,8 milyar liralık faiz dışı fazla elde etmişiz. Bu yıl niye böyle oldu? Depremin etkisini küçümsememek lazım. Ekonomiye 104 milyar dolarlık yük söz konusu. 150 milyar dolar diyen raporlarla da karşılaştık. O anlamda elbette şehirlerin yeniden inşası, ihyası bütçeye önemli bir yük getiriyor. Bu yılın bütçesine 762 milyar liralık bir yük geliyor. Bu da önemli bir rakam ki önümüzdeki yıllarda bunun devam edeceğini de şimdiden görüyoruz. Bunun dışında tabii bütçeyi sarsan diğer konular, öngörülmeyen harcamalar. Gerek emeklilerle ilgili gerek memurlarla ilgili kanunda öngörülenin üzerinde yapılan refah payı artışları bütçeye bir yük getirdi. Bunun üzerine bir de EYT'nin yükü eklenince bütçede açık büyüdü."
Öngörülebilirliği artıran, yatırım ve üretimi destekleyen, adil, tabana yayılmış, hakkaniyetli bir vergi reformunun mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kalaycı, kamu harcamalarının uygulama süreçlerinde etkinliğin artırılması, tasarruf sağlamak üzere kamu ihale ve sözleşme süreçlerinin iyileştirilerek rekabetin arttırılması, bu kapsamda Kamu İhale Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
Verilen teşviklerin ne derece amaca ulaştığı, hangi teşvik araçlarının daha etkili olduğu yönünden etkin bir izleme ve değerlendirme sistemi oluşturulmasının önemli olduğunu dile getiren Kalaycı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede daha etkili yöntemler benimsenmesini de istedi.