MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, yenidoğan bebek çetesi hakkındaki Meclis araştırma önergeleri üzerine TBMM'de konuştu.
MHP'li Ersoy'un açıklaması şu şekilde;
Son günlerde kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddet olaylarının vicdani sorumluluğunu henüz atlatamamışken ne yazık ki yenidoğan ünitelerindeki bebek katliamı toplumsal bir yara olarak gündemimize girdi. Özellikle pandemi döneminde ve deprem bölgesinde doktorların ve sağlık çalışanlarının kendi hayatlarını tehlikeye atarak hastalarını sahiplenmesini büyük bir minnetle izledik. Bu kutsal görevi büyük bir özveriyle yerine getirdiklerine tanık olduk. Böyle bir gururu yaşarken bazı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerinde yapılan bebek katliamı tarihin en acımasız insanlık dramından biri olarak yerini aldı. Sadece para için yeni doğan bebekleri yoğun bakımda tutup ölümlerine neden olan bu katil çetesi toplumumuza ve sağlık camiasının onuruna büyük zarar vermişlerdir. Bu canileri tüm benliğimle lanetliyorum.
Her yıl dünyada 15 milyon bebek zamanından önce yani prematüre doğuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde 2023 yılı doğum sayısı 958 bin 408’dir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü son verilerine göre Türkiye'deki prematüre doğum oranı yıllık 12,9'dur. Bu da ortalama her 10 bebekten 1’inin hayata erken başladığı anlamına geliyor. En riskli grup olan doğum ağırlığı 32 hafta altında doğan bebek sayısı ise geçen yıl için 14.400 olarak bildirilmiştir. Prematüre bebekler anne karnında geçirmeleri gereken zamanı tamamlayamadan, henüz olgunlaşmamış bedenleriyle doğan bebeklerdir, bu nedenle hayata bir adım geriden başlarlar. Bakımları zordur ve pahalıdır çünkü yüksek teknoloji gerektirir, özel yoğun bakım üniteleri, özel cihazlar gerektirir ama daha da önemlisi özel eğitim almış doktor ve hemşireler gerektirir. Prematüre doğum tek bir nedene bağlı değildir. Anneye, bebeğe ya da ortama ait nedenler prematüre doğuma sebep olabilir. En sık karşılaşılan nedenlerden biri de enfeksiyondur. Özellikle, anne gebeyken son aylarda geçirilmiş ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, su kesesinin zamanından önce açılması ve amniyon sıvısı dediğimiz bebeğin içinde bulunduğu suyun enfekte olması nedenler arasındadır ama bunun dışında başka nedenler de olabiliyor. Örneğin, annenin astım, diyabet, tiroid gibi bir kronik hastalığının olması, kalp hastalığı, tansiyon, böbrek hastalığı, stres, beslenme bozuklukları gibi durumlarda erken doğuma neden olabiliyor. Bununla birlikte, bazen de altta yatan hiçbir neden bulunamıyor. Onun için, her gebe annenin prematüre doğum yapma ihtimali vardır ve bu durumu her zaman öngörmek mümkün olmayabilir.
Yenidoğan ölüm nedenleri arasında erken doğum ve ilişkili sorunlar birinci sırada yer alıyor. Miadından önce doğan ve akciğerleri henüz gelişimini tam olarak tamamlamamış bu bebeklerde en sık görülen sorunlardan biri solunum güçlüğü sendromudur. Bebek ne kadar erken doğmuşsa solunum güçlüğü sendromu riski de o kadar fazladır. Erkendoğan prematüre bebeklerde oluşan komplikasyonların tedavisinin ve takibinin konunun uzmanı neonatologlar tarafından yapılması gerekir. Bebeğin solunum, enfeksiyon, beslenme güçlüğü gibi diğer sorunları düzelince bebek kuvöz dışında yaşayabilecek kiloya ulaşınca taburcu oluyor ancak iş orada bitmiyor. Bu bebekler de ileriki yıllarda kronik akciğer hastalığı, astım daha sık görülebiliyor ya da ilk birkaç yılda daha fazla akciğer enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu geçirebiliyorlar, hastaneye yatma oranları da daha yüksek oluyor. Bu nedenle, en az 5-6 yaşlarına kadar büyümelerinin takibi yanında gerek zekâ gelişimi gerek akciğer ve diğer sistemlerle ilgili problemleri açısından çok yakından takip edilmeleri gerekiyor. Zamanından önce doğan bu bebekler, uzun dönem ve birçok disiplinle birlikte takip edilmelidir. Yenidoğan uzmanının koordinasyonu eşliğinde gelişimsel pediatri, çocuk nörolojisi, gerektiği durumlarda kardiyoloji, endokrin, fizik tedavi, ortopedi, konuşma terapisi, beyin cerrahisi gibi bölümlerin izlenimi gerekir. Ayrıca, aşılarının da zamanında yapılması çok önemlidir. Yenidoğan bebeklerin yaşam şansını arttırmak ve bebeklerin daha sağlıklı yaşamalarını sağlamak gerekiyor. Bunun için de özellikle bu alanda çalışan başta yenidoğan uzmanı ve asistan hekimleri olmak üzere, hemşireler, çocuk hekimleri, hatta bebekleri ambulanslarla nakleden diğer sağlık personelinin de mesleki gelişimlerini hızlandırabilmek için eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir. Modern, son teknolojik cihazlarla dolu olan hastanelerimizde konusunda uzman olan doktorların ve sağlık çalışanlarının önemine tekrar dikkat çekmek istiyorum.
Dünyada eşi benzeri olmayan bu çete hekimlik değerlerini çöpe atmış, insanlıkla bağdaşmayacak nitelikte bir suç işlemiştir. Bu insanlık düşmanı, merhametsizler gün ışığı bile görmemelidir. Sadece para için bebek öldürebilecek kadar gözü dönmüş bu aşağılık caniler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Buradan kaybettiğimiz yavrularımıza Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabır diliyorum.
Yaşadığımız insanlık dışı, acımasız bu olayın bir daha tekrar edilmemesi için, yapılması gerekenlerin araştırılması için kurulacak komisyonu desteklediğimizi belirtiyor, gazi meclisimizi saygıyla selamlıyorum.