MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, TBMM Genel Kurulunda Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının 2025 yılı bütçeleri üzerinde konuştu.
MHP'li Atay'ın açıklaması şu şekilde;
2025 yılı bütçemizin Meclisimize, devletimize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bütçe Kanunu Teklifi'nin Genel Kurula gelme sürecinde emeği geçen başta Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerimize, Sayın Bakanlarımıza, milletvekillerimize ve bürokratlarımıza teşekkür ediyorum.
Milletimizin bağrından çıkan serdengeçtilerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde ortaya koydukları millî ruh Türkiye Büyük Millet Meclisinde tecelli etmiştir. Yüce Türk milleti esaretin prangalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında paramparça etmiştir. Biz, millî ruh demokrasimizi cumhuriyetle taçlandırmış, maziden atiye sönmeyecek bir hürriyet ateşi yakmışızdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi demokrasi demek, hürriyet demek, istikrar demektir. Gazi Meclisimiz Kurtuluş Savaşı'nı bizzat yöneten bir Meclistir. Keza, 15 Temmuzda millî iradenin gasbına yeltenen hainlerin ilk hedeflerinden biri yine Gazi Meclisimiz olmuş fakat Türk milleti destansı bir direnişle onlara da geçit vermemiştir. Türk milletinin irade ve egemenliğinin temsil kurumu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi millî hassasiyetlerin, millî gayelerin, millî birlik ve kardeşliğin ana karargâhıdır. Bu yönüyle de bakıldığında binlerce yıllık devlet geleneğimizde Türkiye Büyük Millet Meclisinin yeri müstesnadır çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi yüce Türk milletinin özüdür. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi'nin liderliğinde çalışmalarımızı bu bakış açısıyla yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve liderimiz Sayın Devlet Bahçeli tarafından kurulan Cumhur İttifakı milletimizden görmüş olduğu yüksek teveccühle 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçilmiştir. Ülkemiz yönetimde istikrarın, temsilde adaletin temin edildiği bir yönetim sistemine kavuşturulmuştur. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi temsil ve yetki bakımından güçlendirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi katı kuvvetler ayrılığına dayanmakta, yürütmeyi de yasamayı da millet seçmektedir. 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden geçen kırk dört yıllık süreçte 28 Şubat postmodern darbe, 27 Nisan 2007 e-muhtıra ve 15 Temmuz darbe girişimiyle sürekli taciz edilen demokrasimiz her türlü vesayetten kurtarılmalıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin üzerine düşen en önemli görev, darbe anayasasını ortadan kaldırıp geniş uzlaşı zemininde yapılacak yeni Anayasa'yı ortaya koymaktır. Ülkemizin kuruluşunun temel felsefesine uygun olarak toplumda en geniş katılım oranlı olacak, şeffaf anayasa yapmak milletimize karşı biz milletvekilinin görevidir. Bu görev bilinciyle Milliyetçi Hareket Partisi olarak Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Bey'in öncülüğünde 100 maddelik Anayasa teklifimizle Anayasa değişikliğine hazırız. Yürürlükteki 1982 Anayasası'nda bugüne kadar 19 defada 184 ayrı konuda değişiklik yapılmasına rağmen vesayetin derinlerine nüfuz etmiş, iz ve kalıntıları bir türlü silinememiştir. Parça parça yapılan bu değişiklikler nedeniyle Anayasa’nın sistematiği ve konu bütünlüğü bozulmuş, milletimizin içinde bulunduğu sorunlara çözüm bulunamayacağı gözler önüne serilmiştir.
Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır. Milliyetçi Hareket Partisinin amacı, görüşü ve düşüncesi bu yöndedir. Anayasa konusunu günlük siyasi çekişmelerin, değersiz polemiklerin, köksüz anlaşmazlıkların dışında tutmalıyız. Milliyetçi Hareket Partisi olarak liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Bey'in öncülüğünde, sivil, demokratik, insan hak ve hürriyetlerine dayanan, devletin ve milletin hukuksal omurgasını belirleyecek, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle uyumlu, geniş, katılımcı bir anayasa hazırlığı için müspet ve yapıcı tutumu korumaktayız.
Anayasa’nın ilk 4 maddesine ve cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerine sadık kalınarak zamanın ihtiyaçlarına dinamik ve kalıcı cevaplar verebilen Anayasa’nın yapılmasının yanındayız. Bu anlamda hazırlanacak Anayasa, Türk ve Türkiye Yüzyılı'nın esasları doğrultusunda, cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümünün de ivmesiyle terör, yoksulluk, hayat pahalılığı ve işsizlik musibetlerini yenmiş bir ülke olmamıza destek vermelidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa yapma yetkisine ve kudretine sahiptir.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin üzerine düşen başka bir önemli görev de Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen İç Tüzük’ün yeniden düzenlenmesi olacaktır. 1973 yılında yürürlüğe giren, Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışma esas ve usullerini belirleyen İç Tüzük'ün aradan geçen elli yılı aşkın süre içerisinde çeşitli maddelerinde birçok değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerde İç Tüzük'ün kendi sistematiği içerisinde kalması engellenmiştir. Özellikle Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle gelen değişikliklerde ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda azami oranda katılım ve uzlaşıyla İç Tüzük'ün güncellenmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Mevcut bazı hükümler hiç uygulanmazken İç Tüzük'te dayanağı olmayan bazı uygulamalarda çok güçlü teamüller oluşmuştur. Milliyetçi Hareket Partisi olarak daha demokratik, hızlı, etkin, şeffaf, katılımcı ve kaliteli yasama sürecinin ortaya çıkarılmasını sağlayacak yeni bir İç Tüzük'ün hazırlanması konusunda katkı ve destek vermeye hazırız.
Türkiye Büyük Millet Meclisi idari teşkilatı bizlerin çalışma ortamı, temizlik, yemek, basın-yayın, güvenlik, teknolojik destek ve bu gibi alanlarda hizmet sunduğu gibi yasama ve araştırma faaliyetlerine yönelik de önemli katkı sağlamaktadır. 28'inci Yasama Döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 2.726 kanun teklifi sunulmuş, 79 kanun ve 66 karar kabul edilmiştir. 4'ü uluslararası anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunmasına ilişkin olmak üzere, toplam 492 kanun teklifi taslağı hazırlanmıştır. Yine, bu dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 157 birleşim, 723 oturum gerçekleştirilmiş, bin iki yüz sekiz saat yirmi yedi dakika çalışma yapılmış, 47.318 sayfa tutanak tutulmuştur. İhtisas ve Meclis araştırması komisyonlarında ise bin yüz altmış altı saat elli altı dakika çalışılmış, 33.533 sayfa tutanak tutulmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, komisyonlar ve diğer tutanak hizmetleri kapsamında iki bin beş yüz otuz sekiz saat yirmi dakika çalışma yapmış, 84.860 sayfa tutanak tutulmuştur. 28'inci Yasama Döneminde araştırma ve bilgi sunum hizmetleri kapsamında yasama ve denetim faaliyetlerine ilişkin 461 konu odaklı araştırma gerçekleştirilmiştir. 4.167 kitap, 738 süreli yayın kütüphane koleksiyonumuza kazandırılmıştır, 10.700 okuyucuya kütüphane hizmeti verilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Açık Erişim Sistemi'nden 2 milyon 730 bin kişi faydalanmıştır. Osmanlı Türkçesiyle yazılı tüm arşiv belgeleri dijitalleştirilerek kayıt altına alınmıştır. Ayrıca, tamamen kurum içi olanaklarla geliştirilen arşiv yönetim sistemi sayesinde birimlerin ürettiği arşiv belgeleri, mikrofilm merkezindeki tüm süreli yayın koleksiyonları kontrol altına alınarak belgelere hızlı ve güvenli biçimde uzaktan erişim mümkün hâle getirilmiştir.
Hepimizin bildiği üzere, Meclis kampüsümüzde uluslararası standartlara sahip teknolojik cihazlarla 80'i sağlık personeli olmak üzere toplam 100 personelle hizmet veren bir hastanemiz bulunmaktadır. Meclis Hastanemizden 2023 yılında toplam 146.706 kişi, 2024 yılında Ekim ayı itibarıyla 110.093 kişi yararlanmıştır. Hastanemizde birçok branşta hizmet sunulmakta iken, hizmet kalitesini artırmak için ortopedi, üroloji ve 2'nci kardiyoloji polikliniğinin de hizmete açıldığını görmek bizleri mutlu etmiştir. Ayrıca, hastanemizin daha iyi standartlarda hizmet vermesini sağlamak amacıyla Bilkent Şehir Hastanesine bağlanması yönünde çalışmalar da sürdürülmektedir. Hem hastane teknik kapasitesinde artış yönünde yürütülen çalışmalar hem de hizmet kalitesini artırmaya yönelik girişimler devam etmektedir. Bununla birlikte, siz sayın milletvekillerimizin ihtiyacı hâlinde bu donanımdaki hastanemizi değerlendirmenizi temenni ediyorum.
Hizmete ara verilen Tepe Kafeterya binası ve çevresi gerekli bakım, onarım ve peyzaj düzenlemeleri yapılarak 20 Mayıs 2024 tarihinde hizmete açılmıştır. Yalova Sosyal Tesislerinde "Sinema Kafeterya"nın ise 2025 yılı başında hizmete açılacağı bilgisini sizlerle paylaşmak isterim. Ala Eğitim ve Sosyal Tesislerinde kafeterya yapımı işi devam etmekte olup, kısa bir süre içerisinde burası da siz değerli milletvekillerinin hizmetine sunulacaktır.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yani TOKİ'yle imzalanan protokol kapsamında ise Millet Meclisine verilen Florya Atatürk Köşkü ve Sosyal Tesislerinin güçlendirme ve restorasyon işi devam etmektedir. Tesisin 2025 yılı içerisinde hizmete açılması hedeflenmektedir.
Gazi Meclisimiz her gün ülkemizin dört bir yanından ve yurt dışından gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır. 28'inci Yasama Döneminde 27 Kasım 2024 itibarıyla 82.731'i araç olmak üzere 589 bin kişiye, 2024 yılı Ocak-Kasım ayları aralığında ise 41 bin kişiye ziyaretçi kabul ve yönlendirme hizmeti sunulmuştur. Rakamlardan görüleceği üzere Meclisimiz yoğun bir ziyaretçi akınıyla karşılaşmaktadır. Ziyaretlerin sorunsuz, güvenlik içerisinde yapılması, milletvekillerimizin çalışmalarının aksamadan yürütülebilmesi için son derece önemli olan Güvenlik Koordinasyon Kurulunda zaman zaman kararlar almaktayız.
Güvenlik Koordinasyon Kurulunda aldığımız kararlar siz değerli milletvekillerimizin hem güvenliğini sağlamaya hem de sizlerin yasama faaliyeti çalışmalarını aksatmadan yürütebilmenize yardımcı olmaya yönelik kararlardır. Bu kararların icrasında görev yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Koruma Daire Başkanlığına bağlı emniyet güçlerinin yapmış olduğu çalışmaların amacı, başta siz değerli milletvekilleri olmak üzere ziyaretçilerin, bürokratların, Meclis çalışanlarının güvenliğini sağlamaktır.
Özellikle grup toplantılarının olduğu günlerde oluşan yoğun trafik neticesinde Dikmen Nizamiyesi'nin girişindeki araç yığılmalarını azaltmak maksadıyla yeni bir Dikmen Giriş Kapısı oluşturulmuş ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin hizmetine sunulmuştur. Bu kapı sayesinde araç yoğunluğu azalmış, siz değerli milletvekillerimizin Dikmen Giriş Kapısı'nda yaşadığınız giriş sorunu giderilmiştir.
Az önce bahsettiğim rakamlardan anlaşılacağı üzere Genel Kurul çalışmalarının yapıldığı günlerde vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde ziyaretçi olarak geldiği Türkiye Büyük Millet Meclisi ülkemizin vitrini olması sebebiyle ayrı bir önem taşımaktadır.
Bu çerçevede milletvekillerimize, personellerimize -bitiriyorum az kaldı- ziyaretçilere yönelik hizmetin kaliteli, hızlı, etkin, verimli olabilmesi için özveriyle çalışan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş'a, Başkanlık Divanı üyelerimize, Genel Sekreterimiz başta olmak üzere her kademeden Meclis personelimize teşekkür ediyoruz.