MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. bölümü üzerine MHP Grubu adına konuştu.
MHP'li Aksu'nun açıklaması şu şekilde;
Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; 35 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin birinci bölümü üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz aldım. Gazi Meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Görüşmekte olduğumuz kanun teklifi esas itibarıyla turizm amaçlı kiralanan konutlara ilişkin kayıt dışılığı gidermek amaçlı düzenlemeler, Kültür Bakanlığı Döner Sermaye Kanunu’nda ve Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararına uygun olarak 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun’un bazı hükümlerinin iptaline ilişkin ikame düzenlemeleri içermektedir. Ayrıca, teklifle, emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin Türk lirası ödeme yapılmasına ilişkin hüküm getirilmektedir.
Turizm küresel ekonominin yaklaşık yüzde 8,5’ine ulaşan, dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerindendir. Ülkelerin ana gelir gruplarından biri olan turizm, yeni istihdam imkânları yaratılmasına, döviz gelirlerinin artırılmasına, dış açığın azaltılmasına ve ülke ekonomisinin büyümesine önemli katkı sağlamaktadır.
Ülkemiz doğal, tarihî ve kültürel zenginlikleri yanında konumunun sağladığı kolay ulaşılabilirlik nedeniyle turizm potansiyeli yüksek bir ülkedir. Sahip olduğumuz bu kıymeti olabildiğince verimli bir şekilde değerlendiren Türkiye, uyguladığı etkin politikalarla turizm gelirini ve dünya turizminden aldığı payı giderek artırmaktadır.
Ülkemiz 2018 yılından bu yana hem ziyaretçi sayısında hem de turizm gelirlerinde önemli kazanımlar elde etmiştir. Küresel salgının etkilerinin henüz görülmediği 2019 yılında ülkemize gelen ziyaretçilerin sayısı 51,8 milyon kişi, elde edilen turizm geliri ise 38,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Tüm dünya gibi salgından olumsuz etkilenen ülkemiz turizmi, 2021 yılı itibarıyla toparlanma sürecine girmiş ve 2022 yılında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 51,4 milyon kişiye, turizm geliri de 46,5 milyar dolara ulaşmıştır. 2023 yılının Ocak-Ağustos döneminde ise ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,95 artışla 33,4 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir. Turizm gelirleri de 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında artarak 21,7 milyar doları aşmıştır. 2023 yılı sonu itibarıyla turizm gelirinin hedeflenen 56 milyar doları aşması, ziyaretçi sayısının da 57 milyona yaklaşması beklenmektedir.
Turizmde önemli gördüğümüz bir diğer konu da 2019’da 751 dolar, 2022’de 905 dolar olan kişi başı yıllık ortalama harcamanın 2023’ün ilk altı ayında 999 dolara yükselmiş olmasıdır. Ülkemiz turizminin uluslararası pazardan aldığı payın daha da artırılabilmesi kuşkusuz rekabetçi, kaliteli ve yenilikçi turizm hizmeti sunulabilmesine, tarihî, kültürel ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanılmasına, etkin turizm politikalarının uygulanmasına, gerekli kurumsal yapıların ve yeterli kapasitenin oluşturulmasına bağlıdır.
Küresel salgın sonrası sektörde toparlanma yaşanmasına rağmen ekonomik ve jeopolitik zorluklar yeni belirsizlikler oluşturmaya devam etmiş, artan ulaşım ve konaklama maliyetleri nedeniyle bireyler turizm harcamalarında kesinti yapmış ve yeni seçenekleri değerlendirmeye başlamıştır. Bu gelişmeler dünyada ve ülkemizde alternatif konaklama arayışlarının oluşmasına neden olmuştur. Bunun sonucunda ikincil konutlar kısa süreli kiralama yapılmak suretiyle turistik konuta dönüşmüş ve turizm sektöründe yeni bir alt kol hâline gelmiştir. Konutların turizm amaçlı kiralanması sisteminin ülkemizde de yaygınlaşması konunun yasal esaslara bağlanmasını, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu meseleye çekidüzen vermesini gerektirmiştir. Zira ülkemizde resmî verilere göre yaklaşık 30 bin civarında turizm amaçlı kiralanan konut olsa da çok sayıda kayıt dışı konut kiralaması yapıldığı da bilinmektedir. Teklifin gerekçesinde bu alanda hâlen 51 milyarın üzerinde bir kayıt dışı ekonominin olduğu tahmini yapılmıştır. Kanun teklifiyle mevzuattaki eksikliğin giderilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi, kuralsız şekilde faaliyet gösteren bu alt kolun ülke turizmine zarar verecek bir kontrolsüzlüğe sürüklenmemesi, vergi kayıp kaçağının önlenmesi ve turizm hedefine ulaşılmasına katkı sağlanması öngörülmüştür. Bu kapsamda konutlara turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığından izin belgesi alınması zorunlu hâle getirilmektedir. 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girmesi hedeflenen hükümlere yönelik geçiş düzenlemeleriyle de hâlihazırda turizm amaçlı kiralama faaliyetlerinde bulunanların bir ay içinde Bakanlığa başvurması ve başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde Bakanlıkça işlemlerin sonuçlandırılması öngörülerek fiilen faaliyette bulunan turizm amaçlı kiralanan konutların toplam dört ay içerisinde belgelendirilme sürecinin tamamlanması ve herhangi bir mağduriyet oluşmaması amaçlanmıştır. Diğer taraftan, 2252 sayılı Kültür Bakanlığı Döner Sermaye Kanunu’nda yapılan değişiklikle Bakanlığın ekonomik ve mali ihtiyaçlarının finansmanına yönelik daha sürdürülebilir ve etkin bir mali yapının oluşturulması öngörülmekte ve döner sermaye miktarı artırılmaktadır.
Yine, kanun teklifi kapsamında, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikle 2019 yılında Kanun’a eklenen “personel lojman alanı” tanımı ile tahsis şekline ilişkin maddelerin özel mülkiyet üzerinde bulunan turizm tesislerinin personel lojmanı ihtiyacının giderilmeye yönelik olarak yeniden düzenlenmesi, böylece turizm sektörü çalışanlarının barınmayla ilgili mağduriyetlerinin azaltılması amaçlanmıştır.
Kanun teklifiyle yapılan bir diğer düzenleme de emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin Türk lirası tutarında ödeme yapılmasına ilişkindir. Buna göre, 5510 sayılı Kanun’a göre, 2023 yılı Ekim ödeme döneminde gelir veya aylık ödemesi yapılanlara dosya bazında 5 bin Türk lirası tutarında bir defaya mahsus olmak üzere ödeme yapılacaktır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünde emeklilerimizin insanca ve huzur içinde yaşayacakları, sosyal ve ekonomik yönden diğer toplum kesimleriyle birlikte yüzlerinin güleceği bir refah düzeyine kavuşturulması arzumuzdur. Bu doğrultuda, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, yapılan düzenlemeyle birlikte emeklilerimizin, memurlarımızın ve tüm vatandaşlarımızın ekonomik yararını gözetecek, gelir ve ücret artışını sağlayacak, enflasyona karşı koruyacak her adımı destekliyoruz.
Kanun teklifiyle, ayrıca, Anayasa Mahkemesinin 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun’un bazı hükümlerinin iptal kararı nedeniyle Ajansın organizasyon yapısı, mal ve hizmet alımları ile Sayıştay denetimine ve personel istihdamına ilişkin hususlar yeniden düzenlenmekte, kanuni dayanağa kavuşturulmaktadır.
Değerli milletvekilleri, Milliyetçi Hareket Partisi olarak; ülkemizin doğal, tarihî, kültürel ve diğer turizm zenginliklerinin çevreye duyarlı, tarihe saygılı, özgünlüğünü muhafaza eden ve sürdürülebilirliğini sağlayan bir anlayışla yüksek katma değer yaratacak şekilde değerlendirilmesi turizm politikamızın esasını oluşturmaktadır. Yapılan düzenlemelerle giderek yaygınlaştığı hâlde kayıt dışı bir gelişme gösteren, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin çerçeve düzenleme getirilmektedir. Ayrıca, turizm sektöründe uygulamada karşılaşılan bazı eksikliklerin giderilmesi, sektörün daha kurumsal hâle getirilmesi ve rekabet imkânlarının artırılması amaçlanmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi; milletimizin refahını artıran, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan, devletimizin ve milletimizin hayrına olan her işin her zaman destekçisidir.