Yenilenebilir enerjide 2030 hedefleri için yıllık 1000 gigavattan fazla kurulum gerekiyor Yenilenebilir enerjide 2030 hedefleri için yıllık 1000 gigavattan fazla kurulum gerekiyor

Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, bu yıl aronyada 20 ton rekolte beklendiğini belirtti. Bayır, "Aronya, dünya genelinde gıda ve sağlık alanlarında tercih edilen, üzümsü bir meyvedir. İlçemizde eksi 35 dereceye kadar dayanabilen aronyanın üretimi, yaklaşık bin 400-1.600 rakımda bulunan Güme Mahallesi’nde yapılmaktadır. Burada dönüme ortalama rekoltemiz 1.500 kilogram civarındadır. Aronya meyvesi, hızlı geri dönüşümü ve sağlık, kozmetik ile süt ürünlerinde kullanımıyla önemli bir yer tutmaktadır. Hasat edilen aronyalar iç ve dış piyasaya sunulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Üretici Selami Bulut, "Daha önce buğday ve nohut yetiştiriyorduk ancak aronyayı alternatif olarak tercih ettik. Kuzey Amerika'nın ana vatanı olan bu bitki, artık meyve olarak tüketilmektedir. Mut’ta yaklaşık 20 bin fidanımız var ve bitki başı 1 kilogram civarında rekolte bekliyoruz. İlerleyen yıllarda daha fazla hasat etmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kalp hastası Hatice Nalban, "Kalp hastalığıma çare oldu. Damar yollarım kapalıydı, bir buçuk aydır aronya tüketiyorum ve damar yollarım açıldı" dedi.

İşçi Hacı Aydın ise, "Aronyanın sağlık açısından çok yararlı olduğunu biliyoruz. Günde 25-30 kişi çalışıyoruz ve toplaması kolay. Çok faydalı bir ürün olduğunu düşünüyoruz" dedi.