Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Malezya Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri “LMS gemilerini Türkiye’den alıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ancak şu aşamada hangi tasarımın ve tersanenin kazanacağı belirsiz ve bilinmiyor. Malezya Savunma Bakanı Datuk Seri Utama Mohamad Hasan, Mart ayında konu ile ilgili olarak Türkiye’ye ziyarette bulunmuştu.
Savunma kaynaklarında Türkiye’nin rekabetçi bir fiyat ile katıldığı belirtilmekteydi. Anlaşmanın Goverment to Goverment olması ve Malezya-Türkiye ilişkilerinin çok yakın olması nedeni ile Türkiye’nin şansının yüksek olduğu değerlendiriliyordu. Halihazırda STM, Ukrayna’nın MİLGEM korveti tedariki projesinde; ASFAT ise PN MİLGEM projesinde gemi inşa kabiliyetlerini başarıyla kanıtlamıştır. Buna ek olarak Dearsan da ihaleye C92 korvet tasarımı ile katılım sağlamaktadır.
Türkiye’nin MİLGEM tasarımı
MİLGEM’in ilk bloku olan ADA sınıfı korvetlerden STM yükleniciliğinde Türk Donanması için 4 adet inşa edildi. ADA sınıfının tasarımı aynı zamanda ASFAT HİSAR sınıfı ADKG için de temel oluşturmaktadır. Daha sonra MİLGEM tasarımı Pakistan Donanması’nın isterlerine göre revize edilerek ASFAT bünyesinde 2 adeti İstanbul Tersanesi Komutanlığında, 2 tanesi de Karaçi de inşa edilmeye başlandı.
Pakistan’ın sipariş verdiği MİLGEM tasarımında Türk Donanması için üretilen orijinal versiyondan farklı olarak Sea Ceptor hava savunma sistemi için 12 adet dikey atım sistemi bulunmakta. Ayrıca kullanıcı isteği üzerine bazı sensör ve silah sistemleri değiştirilerek tasarımın esnekliği ispatlanmıştır.
Ukrayna ise MİLGEM siparişi veren ikinci ülkedir. Hetman Ivan Mazepa sınıfı olarak adlandırılan gemilerden ilkinin denize indirilme töreni yapılmış ikincisinin de saç kesim töreni yapılmıştır. Ukrayna MİLGEM’lerinde de kullanıcı isterlerine göre revize edilerek değişiklikler mevcuttur. Tahrik sistemi ve geminin arkasında yer alan 24 adet MICA VL lançeri söz konusu değişiklikler arasındadır.