Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Türkçe eğitimin kalesi olan Tefeyyüz 140. yıl dönümünü kutluyor.

Tefeyyüz İlköğretim Okulunun 1884 yılında Hilmi Beg Derala tarafından yaptırılmış olan binayı, daha sonraları Osmanlı Devleti’nin satın alıp “Tefeyyüz İptidai Okulu” kurulmasıyla başlayan yolculuğu tüm hızıyla devam ediyor.

1919-20 yılında “Tefeyyüz” bütün diğer okullar gibi yeni kurulan Yugoslavya Krallığı idaresine geçerek “Osman Cikiç” İlkokul adıyla çalışmalarını sürdürmüştü.

Osmanlı Devleti'nin Üsküp’ten çekilmesinden sonra ise Tefeyyüz Okulu, Türk azınlık okulu haline geldi. Balkan Savaşları'nın sonuçlarına göre yaşanan gelişmeler Rumeliye veda idi. Veda edemeyip Rumeli’nin en eski Türk şehirlerinden olan Üsküp’te ise bir miktar Türk nüfüsü kaldı. Kalan bu nüfüs günümüze kadar gelmeyi başardığı gibi asırlık bir eğtim kurumunu da yaşatmayı bildi.

1884

Osmanlı döneminde iptidai olarak faaliyete geçen Tefeyyüz Okulu, Sırp Kralığı, Bulgar işgali, Yugoslavya Cumhuriyeti ve Bağımsız Makedonya süreçlerini yaşayarak çevresindeki Türkler ile ayakta kalabilmiş, nefes aldığı Türk nüfusuna da hizmet etmiş köklü bir kurum hüviyetinde.

Nüfus sayımı öncesinde hedef, tarihi Türk şehri Kerkük'ün demografik yapısı! Nüfus sayımı öncesinde hedef, tarihi Türk şehri Kerkük'ün demografik yapısı!

Tefeyyüz tarafından, 140. kuruluş yıl dönümü ile ilgili yapılan videolu paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Bugün okulumuzun 140. yılını kutlarken en değerli mirasımız olan Tefeyyüz okulumuzu bir kez daha geçmişten günümüze canlandırma hatırası olan bu güzel videoyu sizinle birlikte yoğun duygularımızla paylaşmak istedik."

Kaynak: QHA