İtalya merkezli Leonardo Aircraft, M-346 uçaklarının temel aviyonikleri, navigasyon, tanıma sistemleri, görev ekipmanları ve yer eğitim yeteneklerini içeren kapsamlı bir modernizasyon paketi için düğmeye bastı. Farnborough Airshow (FIA) kapsamında duyurulan bu gelişme ile birlikte hava muharebe teknolojilerinin ve bilgi yönetiminin meydana getirdiği gelişimle pilotların becerilerini uyumlu hale getirmenin amaçlandığı belirtildi. 100’den fazla M-346, 120.000 saatten fazla uçuş süresiyle başat olarak İtalya Uluslararası Uçuş Eğitim Okulu (IFTS) olmak üzere İsrail, Singapur, Yunanistan, Polonya, Katar ve Türkmenistan’da da hizmet vermektedir.

Türksat 6A'nın elektrikli itki motoru başarıyla ateşlendi Türksat 6A'nın elektrikli itki motoru başarıyla ateşlendi

European Security&Defence tarafından yapılan habere göre eğitim ve hafif taarruz uçağı varyantlarına bu modernizasyon uygulanacak ve uçaklar sırasıyla M-346 T Block 20 ve M-346 F Block 20 olarak adlandırılacak. Buna ek olarak yeni Block 20 standardı, sadece uçağı kapsamayacak, aynı zamanda yer tabanlı eğitim sistemine de uygulanacak ve yapay zeka (AI) destekli dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla işlevsel kullanımı mümkün olacak.

Greece Leonardo M 346 Capenti Tiziano 1024X683 1

Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait M-346 (Görsel: Ptisidiastima)

Block 20’nin kokpiti, mevcut 6 çok işlevli ekranın yerine her koltuk için bir tane olmak üzere 2 büyük ekran ve düşük profilli bir HUD içerecek. Bu sistemler, yeni bir dijital video ve veri kaydedici ile artırılmış gerçeklikle donanan kask üstü ekranla birleştirilecek. M-346 Block 20 ayrıca yeni navigasyon, silah yönetimi, uçuş yönetimi ve dost-düşman tanıma (IFF) sistemlerinden de faydalanacak. Yeni kokpit, insan/makine arayüzünü gelecekteki muharebe hava sistemlerine uyarlayarak, yüksek kaliteli eğitim ve operasyonel görevlerde durumsal farkındalık sağlamayı hedefliyor.

Özellikle M-346 F varyantı için, daha kritik yetenek geliştirmeleri arasında ateş kontrol radarı yeteneğine sahip aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radarı ve yerleşik bir füze veri bağlantısına ek olarak yeni hava-hava ve hava-yer silahlarının entegrasyonu bulunuyor.

Yer Tabanlı Eğitim Sistemi (GBTS) ise eğitime multimedya sınıf eğitimi, uçuş/görev simülasyonu, canlı/sanal/kurgusal eğitim alt başlıklarıyla bütünsel bir yaklaşım ile sanal gerçeklik desteği sunarak yeni bir standarda yükselecek. Ayrıca daha güçlü dijitalleşme, sanal bakım ve bağlantılı filo uygulamalarıyla daha verimli teknik destek sağlayarak ileri veri analitiği ve yüksek performanslı bilgisayarları kullanan entegre lojistik destek hizmetlerini geliştiren son derece yüksek performanslı bir altyapı oluşturulması hedefleniyor.

M 346 F A Fighter Attack Aircraft 1140X815

M-346FA hafif taarruz ve eğitim uçağı Görsel: Leonardo

Kaynak: defenceturk.net