İsrail ile varılan ateşkes anlaşmasının ardından açıklama yapan Lübnan Başbakanı Necib Mikati, hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1701 sayılı kararını eksiksiz bir şekilde uygulamaya kararlı olduğunu vurguladı. Mikati, Lübnan ordusunun ülkenin güneyindeki varlığını güçlendirmek ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile iş birliğini artırmak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Başbakan, İsrail’e ateşkes anlaşmasına bağlı kalma çağrısı yaparak, işgal ettiği Lübnan topraklarından çekilmesi ve 1701 sayılı kararın gereklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Lübnan’ın güneyindeki güvenlik otoritesinin Lübnan ordusu olduğunu vurgulayan Mikati, İsrail’in öne sürdüğü gerekçelerin artık geçerliliğini yitirdiğini söyledi.
Lübnan'ın Geleceği İçin Çağrı
Mikati, dünya ülkeleri ve uluslararası kuruluşlara sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu. Lübnan'ın yeniden inşa sürecine başladığını ve devlet kurumlarını güçlendirme yolunda uzun bir mücadele verdiğini dile getiren Başbakan, devlet otoritesinin ülke genelinde hâkim olması konusundaki kararlılığını ifade etti. Güney Lübnan'da da silahlı kuvvetlerin varlığını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Ateşkes Anlaşması Yürürlükte
Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşması, yerel saatle 04.00’te (TSİ 05.00) yürürlüğe girdi. Ateşkesin ardından bölgede tansiyonun düşmesi bekleniyor.
BMGK'nin 1701 Sayılı Kararı Neyi Öngörüyor?
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat olarak bilinen sınır hattının gerisine çekilmesini, Litani Nehri ile Mavi Hat arasında kalan bölgenin silahsızlandırılmasını ve bu alanda sadece Lübnan ordusu ile UNIFIL’e ait askeri varlıkların bulunmasını öngörüyor.
Ancak 2000 yılından bu yana Litani Nehri ile Mavi Hat arasında kalan bölgelerde, Hizbullah’ın güçlü askeri nüfuzu devam ediyor. Bu durum, kararda öngörülen silahsızlandırma hedefine ulaşılmasını zorlaştırıyor.