Resmi açıklamaya göre sözleşme 2027 yılına kadar geçerli olacak ve üretim kapasitesi ilk olarak Lockheed Martin’in Florida’daki tesislerinde arttırılacak. Sözleşme kapsamında ilk olarak AGM-158 füze ailesinin üretim kapasitesinin arttırıldığı belirtilirken, özellikle AGM-158B JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range) ve AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) füzelerine önem verileceği aktarıldı.

AGM-158B JASSM-ER ve AGM-158C LRASM hassas atış yetenekleri ve uzun menzilli vuruş yetenekleriyle birlikte, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefiklerinin cephaneliklerinin temel bileşenleri arasında yer alıyor.

Lockheed Martin ve Pentagon’un aldığı bu kararın, seyir füzeleri için artan uluslararası talebe bir yanıt niteliğinde olduğu üzerinde duruluyor. Son birkaç ay içerisinde Polonya ve Hollanda AGM-158B JASSM-ER füzelerinin tedariki için Lockheed Martin ile sözleşme imzaladı.

A F 4 1 1

Sözleşmelere göre Polonya 821 adet AGM-158B JASSM-ER füzesi tedarik etmeye hazırlanırken, Hollanda ise toplamda 120 adet füze tedariki için anlaşma sağladı. AGM-158B JASSM-ER füzelerine özellikle F-35 Lightning II savaş uçağını işleten ülkelerin ilgi göstermesi dikkat çekiyor.

Lockheed Martin, Hollanda ve Polonya’ya ek olarak 20 Mart 2024’te 75 adet AGM-158B JASSM-ER füzesi için ABD ile anlaşma sağlamıştı. Ayrıca Finlandiya’nın da son dönemde füzelere ilgi gösterdiği biliniyor.

Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak

Yetkililere göre bu sözleşme yalnızca uluslararası satışların ötesinde, ABD Ordusu’nun ihtiyaçlarını karşılamayı da hedeflediğinin altını çiziyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com