Dünya genelindeki enflasyon kaygıları, yerini resesyon endişelerine bırakırken, ABD'de açıklanacak istihdam verileri yatırımcıların odak noktasında kalmaya devam ediyor.

Türkiye'deki bankaların "iklim karnesi" açıklandı Türkiye'deki bankaların "iklim karnesi" açıklandı

Dün açıklanan verilere göre, ABD'de özel sektör istihdamı eylülde 143 bin kişiyle piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış gösterdi. Yıllık ücret artışı ise eylülde yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye geriledi.

Analistler, özel sektör istihdamına ilişkin verilerin iş gücü piyasasındaki hızlı soğuma endişelerini yatıştırdığını kaydederek, iş gücü piyasasının durumuna dair daha fazla bilgi için Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini beklediklerini belirtti.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen açıklamalar da takip ediliyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, politika faizinin ekonominin mevcut durumu ile uyumlu olmaması nedeniyle Bankanın geçen ay yarım baz puanlık faiz indirimine gittiğini, ancak bunun enflasyonla mücadelenin sona erdiği anlamına gelmediğini ifade etti. Barkin, "Enflasyonla mücadelenin henüz kazanıldığını söylemek zor" dedi.

Kurumsal tarafta, Nike'ın hisseleri, üst yönetici değişikliği öncesi gelir hedefini geri çekmesi sonrasında yüzde 6,8 değer kaybetti. ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın hisseleri de, şirketin otomobil teslimatlarının yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında kalması nedeniyle yüzde 3,5 düştü.

Öte yandan, ABD'nin doğusunda ve güneyinde bulunan limanlarda çalışan işçilerin maaş artışı ve otomasyon konularında işverenlerle yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle başlattıkları grev ikinci gününü tamamladı. ABD basınında yer alan haberlerde, iki taraf arasında herhangi bir müzakerenin planlanmadığı ifade edildi. Analistler, limanlardaki grevin tedarik zincirinde aksamalara ve fiyat artışlarına yol açabileceğinden endişe duyuyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ederken, kasımda yüzde 66 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 3,8 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi 101,7'den güne başladı. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,2 değer kaybederken, şu anki fiyatı önceki kapanışın yüzde 0,1 altında, 2.656 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, Orta Doğu'daki devam eden gerilimin etkisiyle dün yüzde 0,4 değer kazanarak, şu an önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 74,6 dolar seviyesine ulaştı.

Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,08 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar ise güne negatif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında jeopolitik risklerin etkisiyle karışık bir seyir öne çıkarken, bölgede resesyon endişeleri varlığını koruyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörülürken, ekonomik aktivitedeki durgunluk sinyalleri fiyatlamaları zorlaştırıyor.

ECB yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de devam ederken, ECB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, büyümedeki olumsuz rüzgarları görmezden gelemeyeceklerini belirtti. Schnabel, "Parasal sıkılaştırmanın en yüksek etkisi muhtemelen geride kalmış olsa da, enflasyon düşüp ücretler arttıkça reel gelirler yükselse de, büyüme sığ kalmaya devam ediyor" dedi.

Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesi, Avrupa borsalarında bazı savunma ve enerji şirketlerinin hisselerini olumlu etkilerken, Rheinmetall, BAE Systems ve Thales gibi silah üreticilerinin hisseleri yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,25, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,28 düşerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,05, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise güne karışık bir seyirle başladı.

Asya piyasalarında yeni işlem gününde karışık bir seyir hâkimken, Güney Kore ve Çin'de tatil nedeniyle işlem gerçekleşmiyor. Dün, Japonya'nın yeni Başbakanı İşiba Şigeru, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda ile görüşmesinin ardından, Japonya'nın şu an için daha yüksek borçlanma maliyetlerine hazır olmadığını belirtti. Bu açıklama, yenin değer kaybına yol açtı. Dolar/yen paritesi, dün günü yüzde 2 artışla 146,47 seviyesinde tamamlarken, şu an yüzde 0,2 artışla 146,80 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, söz konusu açıklamanın ardından BoJ'un parasal sıkılaşma sürecine yönelik belirsizliğin arttığını belirtti. Japon yenindeki değer kaybının, ülkedeki hisse senedi piyasalarını desteklediği kaydedildi.

Bugün açıklanan verilere göre, Japonya'da eylül ayına ilişkin hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 53,1 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, bileşik PMI ise 52,0 oldu.

Hong Kong'da ise Çin hisseleri öncülüğünde devam eden yükseliş serisi, bugün yerini düşüşe bıraktı. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,1 artarken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3,2 geriledi.

Dün, satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 3,62 azalışla 9.012,87 puandan tamamlarken, bugün yurt içinde gözler eylül ayı enflasyon verilerine çevrildi. Ekonomistler, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,09 arttığını tahmin ediyor. Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun yüzde 48,11'e ineceği öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi eylülde yüzde 43,23 oldu.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 yükselişle 34,2182'den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışın hemen üzerinde 34,2300 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde enflasyon ve haftalık para ve banka istatistiklerinin yanı sıra, yurt dışında dünya genelinde hizmet sektörü ve bileşik PMI verileri, Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi, ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve fabrika siparişlerinin takip edileceğini belirtti. BIST 100 endeksinde 9.000 ve 8.700 puanın destek, 9.200 ve 9.300 seviyelerinin direnç konumunda olduğu ifade ediliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, eylül ayı TÜFE

10.00 Türkiye, eylül ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)

10.55 Almanya, eylül ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

11.00 Avro Bölgesi, eylül ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

11.30 İngiltere, eylül ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

16.45 ABD, eylül ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

17.00 ABD, eylül ayı ISM hizmet sektörü PMI

17.00 ABD, ağustos ayı dayanıklı mal siparişleri

17.00 ABD, ağustos ayı fabrika siparişleri