Pontificia Javeriana Üniversitesi Orta Doğu politikaları uzmanı Prof. Dr. Felipe Medina Gutierrez, AA muhabirine, Filistin'e yapılan haksızlıklar karşısında Cumhurbaşkanı Petro'nun bu husustaki duyarlılığının kendisini şaşırtmadığını söyledi.

İki ülke arasındaki mesafeye rağmen Kolombiya ve Filistin'in kardeş halklar olduğunu dile getiren Gutierrez, "Petro'nun, Filistin'deki mevcut krize ilişkin tepki ve gözlemlerinin, büyük ölçüde uluslararası topluma uygun ve gerekli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Trump'ın kabinesi ve yakın ekibi yavaş yavaş şekilleniyor Trump'ın kabinesi ve yakın ekibi yavaş yavaş şekilleniyor

Gutierrez, Filistin'den yıllar önce Kolombiya'ya göçmüş insanlar olduğunu anımsatarak, Filistin davasının Kolombiya toplumundaki bilinirliğinin arttığını belirtti.

Kolombiya'nın bir önceki Cumhurbaşkanı Ivan Duque'nin İsrail siyasetine eğimli politikalar yürüttüğünü savunan Gutierrez, mevcut Cumhurbaşkanı Petro'nun ise tam tersi bir yönetim sergilediğini kaydetti.

"İnsan hakları ihlallerine karşı daha fazla lider sesini yükseltmeli"

İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarına değinen Gutierrez, "Cumhurbaşkanı (Petro) Gazze'de olanları soykırım olarak tanımlıyorsa, bu gerçeklikten çok da uzak sayılmaz. İnsan hakları ihlallerine karşı daha fazla lider sesini yükseltmeli ve bunun politik olarak doğru olup olmadığına bakmaksızın sadece insani duygularla yapmalı." değerlendirmesinde bulundu.

"Filistin halkının maruz kaldığı ayrımcı duruma dikkati çekiyor"

Pontificia Bolivariana Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Tarih Profesörü Mauricio Molina da Kolombiya'yı tarih boyunca yöneten sağcı hükümetlerin genelde ABD'nin tezlerini destekleyen ve Orta Doğu'da müttefiki İsrail'in politikalarına uygun bir çizgiyi takip ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Petro'nun Birleşmiş Milletler (BM) Vesayet Konseyindeki konuşmasını hatırlatan Molina, "7 Ekim'de trajik saldırılar başlamadan önce Petro, BM'ye Ukrayna'daki savaş ve Filistin sorununa ilişkin iki büyük barış konferansının yapılmasını önerdi. Petro, her iki durumu da insanlık açısından kabul edilemez olarak görüyordu." diye konuştu.

Molina, Petro'nun bu tarz durumlarda adaleti savunduğunu dile getirerek, "Petro, dünyadaki ekonomik ve siyasi güçlerin eylemleri hakkında geniş bir bilgi birikimine sahiptir. Daima en savunmasız insanların yaşadığı adaletsizliğe vurgu yapmıştır. Bugün görüyoruz ki siyonizmin sömürgeci politikaları karşısında Petro, Filistin halkının maruz kaldığı ayrımcı duruma dikkati çekiyor." şeklindeki görüşünü paylaştı.

Soykırıma varan saldırılar karşısında Cumhurbaşkanı Petro'nun "tutarlı ve cesur" bir politika izlediğine dikkati çeken Molina, İsrail ordusunun uluslararası insan haklarının ihlal edilmesinin ötesinde bir suç işlediğini kaydetti.

Molina, Petro'nun, Filistin topraklarının uluslararası hukuka aykırı şekilde işgal edildiğini BM nezdinde dile getirdiğini vurgulayarak, Filistin'in 1967 sınırlarına uygun şekilde bağımsız bir devlet olması için Cumhurbaşkanı'nın çabaladığını belirtti.

Editör: Haber Merkezi