Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı

TC-OZB3 kuyruk numaralı KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı prototipi, ilk uçuşunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, yeni KIZILELMA prototipinin yer testlerinden ilk görüntüyü paylaştı.

Paylaşılan görüntüden TC-OZB3’ün, yerdeyken tam motor gücüne ulaştığı ve hatta artyakıcı olarak Türkçeye çevrilen afterburner açtığı görülüyor. Yakıt sarfiyatını çok ciddi oranda arttıran afterburner, genellikle savaş uçakları tarafından aniden yüksek manevra kabiliyetine ve süpersonik hıza ihtiyaç duyulduğu dönemde açılıyor. KIZILELMA’nın ilk konfigürasyonu olan KIZILELMA-A, Ukrayna üretimi Al-25 Turbofan Motoru’nu kullanıyor ve aftterburner dolayısıyla da süpersonik uçuş kabiliyetine sahip değil.

Ancak Selçuk Bayraktar tarafından Ağustos 2023’te yapılan açıklamada, “Önümüzdeki yıllarda o varyantını (süpersonik) da tasarlıyoruz. Geliştirme faaliyetleri devam ediyor ama KIZILELMA-A dediğimiz ilk varyantı, süpersonik olmayan varyantını şu anda üretime hazırlıyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

Al 322 F

Al-322F

Bugün fotoğrafı paylaşılan TC-OZB3 kuyruk numaralı prototipin, yine Ukrayna üretimi artyakıcılı Al-322F Turbofan Motoru’na sahip olduğu değerlendiriliyor.

Al-322F Motoru

Motorun itki kapasitesi ve yakıt tüketimi ise şu şekilde:

11 bin metre irtifa, 1.4 mach hız ve ISA hava standardında;

  • Art yakıcı ile 28kN itki
  • 1.9 kg/kN.h yakıt tüketimi

Deniz seviyesinde ve ISA hava standardında

  • Art yakıcı olmadan 25kN
  • Art yakıcı ile 42kN itki

624mm fan çapına sahip motor, 560kg kuru ağırlığa sahip. Ivchenko-Progress’e göre motorların küçük modifikasyonlar ile istenildiğinde 50kN’a kadar itki sağlayacak varyantları türetilebilir.

Motor Sich tarafından üretilmekte olan motor, halihazırda Çin üretimi Hongdu L-15B süpersonik jet eğitim uçağında kullanılıyor. Çin, 2021 yılının başında 400 adet daha AI-322F motoru için Ivchenko-Progress’e sipariş geçmişti. Ancak tabii ki Ukrayna-Rusya Savaşı, tedarik zincirini derinden etkiledi.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com