Geliştirme testleri devam eden Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın TC-OZB3 kuyruk numaralı prototipinin motor çalıştırma ve koşu testleri gerçekleştirildi. Söz konusu gelişmeyi Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, resmi X hesabından yaptığı bir paylaşımla duyurdu.

Bu bağlamda yayınlanan videoda 6 Ağustos 2024 tarihinde KIZILELMA PT-3 üzerinde motor çalıştırma testi, 7 Ağustos ve 9 Ağustos 2024 tarihlerinde koşu testi yaptığı görülmekte. Ayrıca KIZILELMA’nın 3.prototipinde diğer prototiplere göre bazı farklılıklar da bulunmakta. Motorun tamamen gövde içerisinde olduğu, optik sensörlerin gövdeye yerleştirildiği, dikey stabilizatörlerin tek parça olduğu ve eyleyicilerin de gizlendiği görülmekte.

K I Z I L E L M A P I S T3 1140X815

KIZILELMA PT-3 Koşu Testi (Görsel: Selçuk Bayraktar / X hesabı)

ANKA-3 ve KIZILELMA’ya güç verecek: TF6000 motoru çalıştırıldı!

T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde başlatılan ve TEI sorumluluğunda yürütülen Proje kapsamında, Türkiye’nin ilk askerî turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırılmıştı. Konuya ilişkin olarak SSB Başkanı Görgün, “Vatan evlatlarımızın enerjisi ile güç verdiğimiz Türkiye’nin ilk Millî Turbofan Motoru TF6000 millî motor test sisteminde ilk kez çalıştırıldı! Test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 gücünü TF6000’den alacak!” ifadelerine yer vermişti.

Türkiye’nin ilk askerî turbofan motoru TF6000, Millî Muharip Uçak KAAN’ın motoruna giden yolda teknoloji kazanımı, test ve kabiliyet gösterimi için kurgulanarak, gerçek bir askerî turbofan motor özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlandı.

HÜRJET jet eğitim uçağı Mısır Uluslararası Havacılık Fuarında Afrika kıtasını selamlayacak HÜRJET jet eğitim uçağı Mısır Uluslararası Havacılık Fuarında Afrika kıtasını selamlayacak

Whats App Image 2024 07 23 At 14.04.34

Bayraktar KIZILELMA’nın motor çalıştırma testinden görüntü

TF6000 Projesi ile ülkemiz ilk kez askerî bir turbofan uçak motorunu çalıştırmış ve uçak motorları teknolojisi de ülkemize kazandırılmış oldu. TF6000/TF10000 motor projeleri ile beraber ülkemiz aynı zamanda ilgili aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz, art yakıcı tasarım, geliştirme ve imalat aşamalarını da gerçekleştirerek; kritik teknoloji, yerli yan sanayii firmaları ve tecrübeli insan gücü kazanımını da sağlayacak.

Kaynak: defenceturk.net