Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk kültür dünyasına hizmet etmeye devam ediyor. 16 Ocak 2024 tarihinde Ankara Resim ve Heykel Müzesi Türk Ocağı Tarihi Salonu'nda, "Nerede Kaldı Geçen Yılın Kar'ı" adlı tiyatro gösterisi gerçekleşti.
Tiyatro gösterisine; TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Ankara Resim ve Heykel Müzesi Müdürü Murat Yıldırım, TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuki İşler Dairesi Başkanı Sancar Mülazımoğlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Özel Kalemi Sabırbek Börübay, TÜRKSOY çalışanları, Kırgız Cumhuriyeti Onurlu Sanatçısı, yönetmen Dinara Abikadırova, yönetmen asistanı Elvira Cumaliyeva ve grubun diğer üyeleri Mudaris Çormokeyev, Bakit Koşaliyev, Kumarbek Cakipov, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
KIRGIZ TİYATRO OYUNCULARI, ANKARA'DA BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
TÜRKSOY tarafından düzenlenen Kırgız dram tiyatrosu eseri "Nerede Kaldı Geçen Yılın Kar'ı", Kırgız halk sanatçısı ve Kırgızistan Devlet Sanatçısı Beken Kıdıkeyeva'nın doğumunun 100. yılına ithaf edildi. Kırgızistan merkezli Toktobolot Abdumomonov Kırgız Ulusal Akademik Dram Tiyatrosu oyuncuları tarafından icra edilen tiyatro oyunu izleyicilerden büyük beğeni topladı. Kırgız Cumhuriyeti Halk Sanatçısı Ciparisa Koçorbayeva ve Kırgız Cumhuriyeti Halk Sanatçısı Busurmankul Odurakayev sahne performansıyla izleyenler tarafından ilgiyle karşılandı.
TÜRKSOY, KIRGIZ TİYATROSUNU ANKARA'YA GETİRDİ
Tarihi Türk Ocağı Salonu'nda gerçekleşen tiyatro gösterisine; TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKSOY yetkilileri, Kırgızistan'dan gelen misafirler, davetliler ve çok sayıda Ankaralı sanatsever katıldı. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, tiyatro gösterisinden önce yaptığı konuşmada; Kırgız Halk Sanatçısı ve Kırgızistan Devlet Sanatçısı Baken Kıdıkeyeva'nın hayatı ve Kırgız tiyatrosu hakkında bilgi verdi. TÜRKSOY olarak, Kırgız tiyatrosu gibi Türk dünyası kültür ve edebiyatına yönelik çalışmalara devam edeceklerinin altını çizdi.
"ATAYURT TOPRAKLARINDAKİ ESERLERDE KENDİMİZDEN BİR ŞEYLEER BULUYORUZ"
Raev konuşmasında, Tarih, Türk Ocağı Salonu'nda Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda ilk Türk Tarih Kongresi ve Türk Dil Kongresi'nin gerçekleştirildiğini ve o günden bu yana çok sayıda önemli toplantıya ev sahipliği yaptığını vurguladı. Raev, "Bizler ülkemizi Anayurt sizlerin geldiği toprakları ise Atayurt olarak görüyoruz. Türkler kimliklerini yitirmeden Asya’nın bir ucundan Avrupa’nın ortalarına kadar iç içe halkalar halinde devletler kurmuşlardır. Coğrafyalar ötesinde, kültüre ve sanata dair devam eden süreklilikleri vardır. Atayurttaki eserlerde kendimizden birşeyler görüyor, bahsettiğim sürekliliklerin izini sürebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
"BAKEN KIDIKEYEVA'YI TÜRK DÜNYASINA TANITMAYA ÇALIŞTIK"
Ankara Resim ve Heykel Müzesi Müdürü Murat Yıldırım, açılış konuşmasında bölücü terör örgütünün saldırısında şehit düşen Türk askerlerine rahmet diledi. Yıldırım, Kırgız sanatçı Baken Kıdıkeyeva'nın her türlü rolü yaşatabildiğini ve başarılı performanslarıyla hafızalara kazındığını belirtti. Yıldırım konuşmasında, "Evet, başarılı bir tiyatro sanatçısı, farklı türlerdeki rolleri ustalıkla oynayabilir. Komedi, dram, trajedi gibi farklı türlerdeki performanslarda başarılı olmak, bir tiyatrocunun çok yönlü olduğunu gösterir. Ben bu özellikleri Baken Kıdıkeyeva’da gördüm" dedi.
TÜRKSOY'dan tiyatro gösterisine ilişkin yapılan açıklamada, "Kırgız Halk Sanatçısı ve Kırgızistan Devlet Sanatçısı Baken Kıdıkeyeva'nın doğumunun 100. yılı anısına ithafen düzenlenen Nerede Kaldı Geçen Yılın Kar'ı? tiyatro oyunu Ankara'da sergilendi" denildi.
KIRGIZ SANATÇI BAKEN KIDIKEYEVA
Ünlü Kırgız sanatçı Baken Kıdıkeyeva, "Saltanat", "Toktogul", "Geçit", "Beyaz Dağlar", "İlköğretmen", "Samançı'nın yolu", "Jorgo'nun yürüyüşü", "Karaş-karaş hikayesi", "Sokak" gibi yüzlerce film ve tiyatro oyununda rol aldı.
Kırgızistan'da 1970 yılında "Halk Sanatçısı" ünvanını aldı ve aynı yıl Kırgızistan Toktogul Devlet Ödülü'nün sahibi oldu. Ayrıca 1977'de oyunculuk alanındaki yapılan bir festivalde ödül aldı. Kıdıkeyeva, Kırgızistan tiyatro ve sinema dünyasına ismini altın harflerle kazıdı. 20 Ekim 1923'te Toköldaş köyünde doğan Baken Kıdıkeyeva, 1993 yılında hayata gözlerini yumdu.
TÜRKSOY, Bursa'da yapılan toplantıda, 2023 yılını tüm Türk dünyasında "Baken Kıdıkeyeva" yılı ilan etmişti.