Türk Dünyası

Kazakistan, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkilerini geliştiriyor

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, Dünya Bankası ve IMF üst düzey yöneticileriyle ülkenin mali istikrarı ve uzun vadeli ekonomik kalkınma konularını görüştü.

Kazakistan, IMF ve Dünya Bankası ile iş birliğini artırıyor. Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nurlan Baybazarov, 1 Ekim 2024 tarihinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi.

Baybazarov'un Dünya Bankası Grubu Genel Müdürü ve Mali İşler Sorumlusu Anshula Kant ile yaptığı görüşmede, Kazakistan'ın ekonomik büyüme ve yatırım çekmesine yönelik stratejik planları üzerinde durularak iş birliğine ilişkin perspektifler paylaşıldı. Ayrıca görüşmede ulaştırma, enerji, dijital kalkınma ve sosyal girişimler alanlarında ortak projelerin uygulanması değerlendirildi.

Kant, Kazakistan'a ve çevre gündemine uygun, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını hedefleyen projelere uygulanabilecek yeni finansal araçlar ve garantileri sundu.

Ayrıca Kant, Dünya Bankasının Kazakistan ile sağlanan ortaklığın, temel stratejik öncelikleri tanımlayacak olan “2026-2030 Ülke Ortaklık Çerçevesi” kapsamında genişletileceğini kaydetti.

IMF, KAZAKİSTAN’A GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK

Baybazarov ve IMF Kazakistan Temsilciliği Başkanı Nicolas Blancher ise, “Madde IV İstişareleri” kapsamında bir araya geldi. Taraflar; mevcut ekonomik durum, devam eden reformlar, hükûmetin uzun vadeli ekonomik büyümeyi sağlamaya yönelik önlemleri, fonun ekonomik politika geliştirme ve iş birliği planları için temel alanlara ilişkin önerileri görüştü.  

IMF'nin Kazakistan'a gerekli desteği sağlamaya devam edeceğini belirten Blancher, yüzde 6 büyümeye ulaşmak için ekonomide yapısal reformların sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca IMF, petrol üretiminin artmasıyla Kazakistan ekonomisinin 2025 yılında ivme kazanacağını tahmin ediyor.

MADDE IV İSTİŞARELERİ NEDİR?

“Madde IV İstişareleri” IMF'nin üye ülkelerle ekonomik sağlıklarını ve politikalarını değerlendirmek için gerçekleştirdiği düzenli incelemeleri ifade etmekte. Bu istişareler, IMF'nin Anlaşma Maddeleri'nin IV. Maddesi'nden adını alıyor. Bu madde, IMF'ye uluslararası para sistemini denetleme, üye ülkelerinin ekonomik ve finansal gelişmelerini izleyerek istikrarı teşvik etme yetkisi veriyor.