Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) Temel Kotil’den sonraki yeni CEO’su Mehmet Demiroğlu, 2 adet KAAN savaş uçağı prototipinin montajına başladığını, ancak tedarik zinciri sorunlarının yerli programın hızını kestiğini söyledi. Farnborough Airshow’un ikinci gününde düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Demiroğlu, titanyumun yanı sıra döküm ve dövme parçalarla ilgili tedarik zinciri sorunlarının “önemli üretim gecikmelerine” neden olduğunu söyledi.

Aviation Week tarafından yapılan habere göre Demiroğlu, TUSAŞ’ın şu anda tedarikçileriyle olan sorunları gidermek ve üreticinin “normal üretim programına” dönmelerine yardımcı olmak için çalıştığını belirtti. Sıradaki 2 prototip, bu yılın başlarında Türkiye’de büyük bir heyecanla 2 test uçuşu gerçekleştiren Prototip 0’a kıyasla KAAN’ın planlanan nihai konfigürasyonuna daha yakın olacak.

Kaan Ilk Ucus 1140X815-2

Milli Muharip Uçak KAAN’ın ilk uçuşundan.

Yüksek manevra, düşük radar görünürlüğü, geliştirilmeye açık aviyonik mimari, artırılmış durumsal farkındalık, hassas hedefleme, birlikte çalışabilme gibi 5. Nesil Savaş Uçaklarında olan bütün kabiliyetlere sahip olan KAAN‘ın üretim faaliyetlerine Mart 2022’de başlanmıştı.

Güney Kore ve Tayland’dan T-50 uçakları için sözleşme Güney Kore ve Tayland’dan T-50 uçakları için sözleşme

Mayıs – Kasım 2022 tarihleri arasında komponent montajları tamamlanarak, Kasım 2022’de son montaj hattı devreye alınmıştı. Aralık 2022 ve Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen yoğun sistem testlerinin devamında, 10 Şubat 2023 tarihinde planlanandan önce hangardan çıkış gerçekleştirilirken, 12 Şubat 2023 tarihinde ilk motor çalıştırma faaliyeti icra edilmişti. 17 Mart 2023 tarihinde ise ilk yavaş taksi testleri başarı ile tamamlanmıştı. İlk uçuşa kadar olan dönemde ilk uçuş için gerekli güçlendirme faaliyetleri yürütülmüş ve uçuş öncesi testler tamamlanmıştır. Millî Muharip Uçak KAAN, ilk uçuşunu 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirmiştir.

Eş zamanlı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek konfigürasyon için, hava aracı ve sistem gereksinimleri tanımlandı, hava ve sistem fonksiyonları belirlendi ve ön tasarım fazı tamamlanmıştı. İkinci uçuşunu 6 Mayıs tarihinde gerçekleştiren KAAN, 14 dakika havada kalarak, 10.000 feet irtifa ve 230 knot hıza ulaşmayı başarmıştı.

Fv C7Z H Z Wc A E F Tj I

KAAN savaş uçağı

Kaynak: defenceturk.net