Bu bağlamda Kotil’in programa uyulacağı konusunda iyimser olduğu belirtilmekte. Tüm statik testlerden geçen KAAN’ın Mayıs ayının başındaki resmi sunumunda hâlâ eksik olan ekipmanlarının ise (uçuş bilgisayarı ve işlevsel bir iniş takımı) entegrasyonunun tamamlandığı aktarılıyor. Habere göre iki test uçağının daha üretimine başlandı ve bunlardan birinin 2024 ortalarında hazır olması planlanıyor. Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimat ise 2028 yılında.
KAAN’ın hayalet bir savaş uçağı olacağını belirten Kotil, radar dalgalarını absorbe etmesi için TUSAŞ tarafından özel bir kaplamanın geliştirildiğini aktarmakta. Test aşamasında olduğu belirtilen bu kaplama ise ilk uçuşta yer almayacak.
Azerbaycan ile KAAN Milli Muharip Uçak için iş birliği!
IDEF’23 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın 3. gününde Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı ve TUSAŞ arasında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla Milli Muharip Uçak Geliştirme İş Birliği İmza Töreni gerçekleştirilmişti. Törene Azerbaycan’dan Azerbaycan Savunma Sanayii Bakan Yardımcısı Vugar Mustafayev ve Bakan Danışmanı Beyali Aliyev; TUSAŞ’tan ise Genel Müdür Prof. Dr. Temel Kotil ve Dr. Uğur Zengin katılmıştı.
Azerbaycan’ın hava kuvvetlerinin muharip filosu, eskiyen Rus menşeili MiG-29 savaş uçaklarından oluşuyor. Daha önce Azerbaycan Pakistan ve Çin ortaklığında geliştirilen JF-17 Thunder ile bir süredir ilgilense de herhangi bir alım yapılmadı. Bu sebeple KAAN MMU için yapılacak işbirliği, Azerbaycan’ın hava kuvvetleri’nin modernizasyonunda önemli bir adım olarak görülebilir.
Türkiye ile hem ordu hem de savunma sanayii bakımından entegrasyonunu hızlı bir şekilde arttıran Azerbaycan, KAAN Milli Muharip Uçak projesinde gerçekleştireceği iş birliğiyle bu konuda da yeni bir adım atmış olacak. Azerbaycan’ın geçtiğimiz dönemde attığı diğer önemli adımlar olarak Azerbaycan’da Hava Kuvvetleri Komuta Kontrol Merkezinin açılışı, Bayraktar Teknoloji Azerbaycan’ın kurulması ve ortak tatbikatların sıklığının arttırılması gösterilebilir.