MMU (Milli Muharip Uçak) Projesi, Türkiye’nin savunma sanayisinde attığı en kritik adımlardan biri olarak stratejik altyapıların kurulumu ile ilerlemeye devam ediyor. Bu bağlamda Savunma Sanayi Başkanlığı 2024-2028 Savunma Sanayii Sektörel Strateji Dokümanına göre, bu hedef doğrultusunda; test merkezlerinin kurulumu, kalifikasyonu ve ilk prototip testlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli altyapı yatırımları hızla sürdürülmekte. Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında, muharip uçaklara özel aşağıdaki test ve değerlendirme altyapıları kurulacaktır:

Geçmişten bugüne eğlence ve iletişim aracı televizyon, yerini dijital platformlara bırakıyor Geçmişten bugüne eğlence ve iletişim aracı televizyon, yerini dijital platformlara bırakıyor
  • Yakın Alan Radar Kesit Alanı Ölçümü,
  • Yıldırım Çarpma Emniyeti Ölçümü,
  • Tam Yansımasız Ortamda Elektromanyetik Uyumluluk,
  • Büyük Ölçekli Yapısal Dayanım/Yorgunluk Test Altyapısının Kurulumu,
  • Motor/APU Entegrasyon ve Kalifikasyon Test Düzenekleri,
  • Hidrolik/Yakıt/Elektrik/Pnömatik/Aviyonik Entegrasyon ve Kalifikasyon Test Düzenekleri,
  • İklimlendirme Sistemi Tasarım ve Entegrasyon Laboratuvarlarının Kurulumu,
  • Özgün Geliştirilen Bileşenler (aviyonik bilgisayarlar, kask, jeneratör, pompa, iniş takımı, kanca, dişli kutusu, oksijen/azot sistemleri vb.) Geliştirme Test Merkezleri.

G Yqw D8D Xo A Ayauf 1140X815

TUSAŞ’ın Yıldırım Test Tesisi

Bu bağlamda sektörel hedefler arasında yer alan ve gerçekleştirilmesi planlanan test altyapılarının kurulumunun tamamlanması ile tasarım, kalifikasyon, sertifikasyon ve test için gerekli uzman, mühendislik gereçleri, yetkilendirme ve test altyapılarının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda test merkezlerinin kurulum, kalifikasyon ve ilk prototip testleri için gerekli sözleşme ve finansman süreçleri Savunma Sanayii Başkanlığı’nca da desteklenecektir.

Ayrıca test merkezlerinin yerli ve uluslararası projelerde kullanımını sağlamak amacıyla gerekli iş birlikleri ve uzman personel yetiştirilme süreçleri de destek sürecine dahil olduğu belirtilmiştir. Yine SSB’nin Sektröel Strateji Dokümanı’na göre sürdürülebilir bir uçak sanayii için gerekli tasarım ve üretim altyapılarını destekleyecek lojistik destek altyapısının da geliştirilmesi hedeflenmekte.

Bu bağlamda Milli Muharip Uçak, HİK Sistemi ve diğer millî geliştirme projeleri kapsamında geliştirilen ve geliştirilmesi planlanan tüm alt sistemlerin, tasarım süreçlerinden başlayarak, bakım konseptinin belirlenmesi, sürdürülebilir bir idame ve bakım, onarım ve yenileştirme planlamasının yapılması için gerekli sözleşme süreçlerinin de yürütüleceği ifade edilmiştir.

Kaan Ilk Ucus 1140X815-3

KAAN’ın ilk uçuşundan

Kaynak: defenceturk.net