Türkiye, MİLGEM Projesi kapsamında geliştirilen İstif sınıfı 9-10-11 ve 12 numaraları fırlateynlere gaz türbinli motoru sağlamak üzere GE Aerospace ile sözleşme imzaladı. Sipariş edilen 4 LM2500 motoru, her bir fırlateyne 23 MW güç sağlayacak. Bu bağlamda GE Aerospace, 2023 yılının Nisan ayında TAİS Tersanesi ve STM şirketleri ile MİLGEM Projesi kapsamında motor tedarikine yönelik olarak sözleşme imzalamıştı. İlgili sözleşme ile 6,7 ve 8 numaralı İ sınıfı gemilere LM2500 gaz türbinli deniz motor entegre edilecek.

G E2500 1140X815

Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak

General Electric şirketi tarafından geliştirilen LM2500 türbin motoru (Görsel: Youtube @AgentJZ)

GE Aerospace, 1997 yılından beri Türk Deniz Kuvvetleri’ne güvenilir tahrik çözümleri sunmaktadır. Şu anda Türkiye’de toplamda 18 gemide 31 adet LM2500 gaz türbini bulunmaktadır. Bu gemilere, Ada sınıfı korvetler ve MİLGEM Projesi’nin fırkateynlerinin yanı sıra Barbaros ve Gabya sınıfı fırkateynler ve DIMDEG filo yakıt ikmal gemisi gibi programlar da dahildir. Türk Donanması için geniş filo deneyimi ve kanıtlanmış güvenilirliği ile LM2500 motor ailesi, Türk Donanma’nın gelecekteki TF-2000 hava savunma muhribi için ideal bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.

GE deniz gaz türbinlerinin dünya genelindeki filosu, +%99 güvenilirlik ve +%98 kullanılabilirlik oranlarıyla öne çıkmaktadır. Bu türbinler, zorlu çevre koşullarında soğuk çalıştırma kısıtlaması olmaksızın çalışabilmekte olup donanma ömrü gereksinimlerini karşılayacak şekilde marinize edilmiştir. Sınıfının en iyi güç yoğunluğu ve yakıt verimliliğini sunan bu türbinler, hafif ve ileri teknoloji ürünü kompozit muhafaza ile donatılmıştır. Modüler yapısı, yerinde bakım ve onarım imkanı sunarak pahalı ve uzun süreli türbin sökme işlemlerine ihtiyaç duyulmasını önlemektedir.

Türk Deniz Kuvvetlrei Ada Sınıfı Korvetler Scaled E1597734665687 1024X594

Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan milli savaş gemileri: MİLGEM Ada Sınıfı Korvetler

Milli sistemler ile İstif sınıfı donanma gemileri

2023 yılında imzalanan sözleşme ile STM-TAIS Tersanesi ortaklığında yürütülecek projede, Anadolu, Sedef, ve Sefine Tersane’lerinin her birinin eş zamanlı olarak bir adet İ sınıfı fırkateyni 36 ayda inşa etmesi planlanmıştı. Tüm sensör ve silah sistemi millî olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler, millî hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak. Buna ek olarak; Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi ve Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecek ibarelerine yer verilmişti.

Yakın hava savunma sistemi GÖKDENİZ, üç boyutlu arama radarı CENK-S, atış kontrol radarı AKREP, aydınlatma radarı, torpido kovanı, Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS, HİSAR-D gibi milli çözümler, üç gemide de yer alacak. Böylelikle gemilerde yer alacak sistem ve alt sistemlerdeki yerlilik oranı da artmış olacak.

Kaynak: defenceturk.net