Yerli imkanlarla geliştirilen HİSAR-O Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (OİHSFS), 2 farklı füzeyi kullanabiliyor. Bunlardan ilki, görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlıklı HİSAR-O+ Füzesi. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan HİSAR-O+ Füzesi, 25+ kilometre menzile sahip.
HİSAR-O OİHSFS’de kullanılacak radar arayıcı başlıklı HİSAR-RF Füzesi için menzil bilgisi ise daha önce net olarak açıklanmamıştı. SavunmaSanayiST.com’un ’35+ kilometre’ olarak sınıflandırdığı HİSAR-RF’in menzili, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından açıklandı.
Görgün, HİSAR-O OİHSFS tarafından önceki günkü gerçekleştirilen atışlı test faaliyeti sırasında ateşlenen HİSAR-RF Füzesi ile hava hedefinin 40+ kilometre menzilden başarıyla imha edildiğini açıkladı. Açıklanan menzil, Türk Silahlı Kuvvetleri için oldukça kritik öneme sahip. Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan ABD üretimi I-HAWK Hava Savunma Sistemi’nin de azami 40 kilometre menzile sahip olduğu biliniyor. Günümüz muharebe sahası için demode hale gelen HAWK’ların yerini HİSAR-O+ ve HİSAR-RF füzelerini kullanabilen HİSAR-O OİHSFS alacak.
HİSAR-O’dan HİSAR-RF Füzesi atışı gerçekleştirildiği anlar:
Türkiye’nin yerli ve millî dağıtık mimarideki ilk hava savunma füze sistemi HİSAR-O, Seri Üretim Projesi’ne yetenek kazanımı kapsamında basamak atlatacak ilk uzun menzil atışını başarı ile gerçekleştirdi! pic.twitter.com/p4oM6gImAb
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) August 15, 2024
Rekor adetlerde yeni bir teslimat bekleniyor
Seri üretim ve teslimat faaliyetleri devam eden HİSAR-O sisteminden bu yıl içerisinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ‘rekor adetlerde’ yeni bir teslimatın gerçekleştirilmesi bekleniyor. Sistemlerin üretimi için ASELSAN ve Roketsan yoğun bir şekilde çalışıyor. Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından tedariken edilen HİSAR-O, Türkiye’ye orta irtifadan ve menzilden gelecek hava tehditlerini bertaraf edecek.
Öte yandan Türk Deniz Kuvvetleri de TCG İSTANBUL gibi deniz platformlarında bulunan Milli Dikey Atım Lançer Sistemi MİDLAS’ta HİSAR-RF’in deniz versiyonu olan HİSAR-D RF Hava Savunma Füzesi’ni kullanacak. MİDLAS’tan ilk HİSAR-D RF atışı, geçtiğimiz aylarda başarıyla gerçekleştirilmişti.
4 kilometreden 150 kilometreye
Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde; KORKUT, SUNGUR, HİSAR-A ve HİSAR-O gibi yerli hava savunma sistemleri bulunuyor. 4 kilometreden 40 kilometreye kadar etkili bu sistemler sayesinde Türkiye, hava savunmanın çok alçak irtifa, alçak irtifa ve orta irtifa katmanlarını yerli sistemleriyle doldurmuş oldu.
HİSAR-A+
Öte yandan yüksek irtifa ve uzun menzilli hava tehditlerine karşı etikili olacak Milli Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi SİPER’in de kabul testlerinin devam ettiği biliniyor. SİPER’in bu yıl içerisinde 100+ kilometre menzilli SİPER Blok I füzesiyle envantere gireceği, gelecek dönemde ise 150+ kilometre menzilli SİPER Blok II Füzesi teslimatlarının başlayacağı değerlendiriliyor.
KORKUT, SUNGUR, HİSAR-A, HİSAR-O ve SİPER’e ilaveten ara katmanlarda görev alacak birçok farklı yerli hava savunma silah ve sensör sisteminin de envantere girmesi için de çalışmalar devam ediyor. Bahsi geçen silah ve sensör sistemlerinin tamamı, Türkiye’nin hava savunma mimarisinin beynini temsil eden ÇELİK KUBBE’de tam entegre bir şekilde görev yapacak.