Teknoloji

Hindistan’dan MiG-29 hamlesi: Su-75?

Hindistan Hava Kuvvetleri, MiG-21 savaş uçaklarının emekliye ayrılması nedeniyle Rusya’dan MiG-29 tedarik etmek için harekete geçti.

Hint Ordusu’nun, MiG-21 savaş uçaklarının emekli edilmesine ek olarak, HAL Tejas Mk-ll savaş uçağı programında yaşanan gecikmeler sebebiyle de bu kararı aldığı bildirildi. Hint medyası, Hindistan Hava Kuvvetleri’nin en az 21 adet MiG-29 tedarik etmek istediğini aktardı ve önümüzdeki süreçte bu sayının artabileceğinin altını çizdi. Şu anda Rusya ve Hindistan arasındaki görüşmelerin ve pazarlıkların sürdüğü aktarılırken, kısa süre içerisinde sonuçlanması bekleniyor.

İlk etapta Hindistan Savunma Bakanlığı’nın yeni MiG-29 savaş uçağı tedarik etmek yerine, envanterde bulunan uçakları modernize etmek istediği duyurulmuştu. Hindistan MiG-29’lara uygulanacak yeni modernizasyonla birlikte, savaş uçaklarına HSLD Mark-II füzesini entegre etmeyi planlamıştı. 180 kilometreden fazla menzile sahip olan bu mühimmatın entegrasyonuyla birlikte, Hindistan Hava Kuvvetleri’nin operasyonel kabiliyetinin arttırılması planlanmıştı.

Modernizasyona ek olarak yeni MİG-29 tedarik etme kararı ise, Çin Hava Kuvvetleri’nin yeni J-16 ve J-20 savaş uçaklarını envanterine alması ve bu uçakları Hindistan sınırına konuşlandırmaya başlamasının ardından alındı. Hindistan şu anda halihazırda 3 adet MiG-29 filosu işletiyor. Rusya’dan sonra envanterinde en çok MiG-29 savaş uçağı bulunan ülke Hindistan olarak biliniyor.

Buna karşın Rus medyasında, Kremlin’in Hindistan’a MiG-29 savaş uçaklarına ek olarak, Su-75 Checkmate yeni nesil savaş uçağını da tedarik etmek istediği iddia edildi. Rusya, 2021 yılında tanıttığı Su-75’i, MiG-29’un ideal halefi olarak görüyor. Kaynaklar, şu anda Moskova’nın, birim maliyeti 30-35 milyon dolar olan Su-75 savaş uçağını Hindistan’a satmak için yoğun uğraş verdiği üzerinde duruyor.

Rusya’nın Su-75 Checkmate’i kağıt üzerinde cazip bir teklif sunarken, Hindistan’ın kararı muhtemelen operasyonel yeteneklerinin, maliyet etkinliğinin ve uzun vadeli stratejik hedefleriyle uyumunun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesine bağlı olacaktır.

Mikoyan MiG-29 (NATO Rapor Adı: “Fulcrum”)

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından geliştirilen Mikoyan MiG-29, gerek eski Sovyet ülkeleri gerekse Mısır ve Suriye gibi birçok ülke tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. SSCB tarafından NATO üyesi ülkeler tarafından kullanılan F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon ve F-16 Hornet tipi savaş uçaklarına karşı geliştirilen MiG-29, dördüncü nesil bir savaş uçağıdır.

Çift motorlu bir uçak olan MiG-29, halihazırda Azerbaycan, Bulgaristan, Hindistan, Rusya, Suriye, Ukrayna, Belarus ve Özbekistan’ın da aralarında bulunduğu 20’den fazla ülkenin hava kuvvetleri envanterinde bulunmaktadır.