Defence Turk’e özel açıklamalarda bulunan Akyol, şu ifadeleri kullandı:

“Hava savunma ASELSAN’ın faaliyetlerinde önemli bir yer tutuyor. Buraya ilk defa GÜRZ hava savunma sistemimizi getirdik. IDEF’23 Fuarı sonrası Türkiye dışında sergiledik. Sistemin kendisini bizzat getirdik. KORKUT’tan SİPER’e kadar tüm ürünlerimizi son kullanıcılarla buluşturmuş olduk. Yakın ve çok yakın hava savunma sistemlerini buradaki ilgili makamlarla çalışıyoruz. Fuarın Türkiye’nin geldiği seviyeyi göstermesi açısından başarılı buluyorum.

GÜRZ’ün konseptinde birkaç yetkinliği bir araya getiriyoruz. KORKUT sistemimiz var envanterde. HİSAR sistemimiz var. ROKETSAN’ımızın geliştirdiği SUNGUR var. GÜRZ’deki temel maksat mobil olması. Hem çok yakın hava savunmayı KORKUT muadili 35 mm mühimmatı ile gerçekleştiriyor. Üzerinde bulunan SUNGUR, HİSAR, BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzeleriyle bir demet yetkinliği aynı sistemde mobil olarak sunuyoruz. Üzerinde yine bir elektronik karıştırma sistemi var. Çok gelişmiş bir arama radarına sahibiz. Arkasında atış kontrol radarı, atış kontrol sistemi, lazer mesafe ölçer, dost düşman tanımlama sistemi gibi sistemlerimiz mevcut. Değişik hedefler karşısında en etkili silahı akıllı bir algoritma ile seçen ve yakın mesafeye kadar angajmanı gerçekleştirebilen bir sistem GÜRZ. İlk atışları yapıldı. Şu anda TSK’nın envanterine girmesi için çalışmalar sürüyor. Birkaç yıl içerisinde ordumuzun envanterine kazandıracağız. Oyun değiştirici bir sistem.”

Daha önce 2023 001350 patent tescil numarası ile Türk Patent’te paylaşılan ASELSAN GÜRZ Hibrit Hava Savunma Sistemi, IDEF’23’te görücüye çıkmıştı. Top ve füze yoluyla imhanın avantajlarını bir araya getiren GÜRZ; birçok farklı alçak irtifa tehdidine karşı etkili bir şekilde kullanılabilecek.

ANADOLU ISUZU Seyit 8×8 araç üzerine kurulu tasarımda şu sistemler yer alıyor:

  • Parçacıklı mühimmat kullanabilen 35 mm top
  • 4 adet BOZDOĞAN veya GÖKDOĞAN türevi alçak irtifa hava savunma füzesi
  • Çok alçak irtifa savunma füzesi
  • Atış Kontrol Radarı
  • 4 dizinli AESA Arama Radarı

ASELSAN-Yeni-HSS-1-e1689329157750

Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı

Daha yüksek hassasiyet ve uzun menzile sahip AESA radarların 4 yana bakması sürekli 360 derece kapsama sağlayacaktır. Dönemin TÜBİTAK SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumuş, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin karadan kullanımı üzerine çalışmaların olduğunu açıklamıştı.

Türkiye’nin mevcut alçak irtifa hava savunma mimarisinde AİC veya HİSAR-A üzerindeki dönen tipte MAR arama radarı ve KORKUT araçları üzerindeki atış kontrol radarları yer alırken yeni hibrit hava savunma sisteminde arama ile atış kontrol radarları aynı araçta bulunuyor. İmha kabiliyetleri HİSAR-A ve KORKUT sistemlerinde iki farklı katmanı kapsayacak şekilde dağıtıkken ASELSAN’ın hibrit hava savunma sitemi iki katmanı da tek başına kapsıyor.

Bir bataryaya paylaştırılan kabiliyetleri tek platformda barındıran hibrit hava savunma sistemleri hava savunmada aynı anda iki veya daha fazla katmanı kapsayabilmektedir. Bu sistemler ayrıca kritik alanların/konvoyların savunması için hızlı konuşlandırma avantajını da bulundurmaktadır.

Kaynak: defenceturk.net