TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2024 bütçe görüşmelerinde Bakan Mehmet Fatih Kacır önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır savunma sanayiindeki çalışmaları aktardı. Konuşmasında Bakan Kacır: “Geliştirdiğimiz yerli hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN BOZDOĞAN, İHA & İDA platformlarında atılabilecek yeni nesil füze ailesi KUZGUN 2024 yılında TSK envanterine girecek.” dedi.

Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri, uçaktan atış testlerinin son aşamasında ve 2024 yılında envantere dahil olacaklar. İlk etapta prototip teslimatlarıyla başlanması ve ardından düşük ölçekli ilk üretimle devam etmesi planlanıyor.

BOZDOĞAN – GÖKDOĞAN füzeleri, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirildi. Bu füzeler, Türkiye’nin ilk milli hava-hava füzeleri olma niteliğiyle beraber ilk Aktif Radar Arayıcı Başlıklı Füzeleri olma özelliğini de taşıyor. Bu ülkenin savunma yeteneklerinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

GÖKTUĞ Projesi çerçevesinde geliştirilen ilk füze, BOZDOĞAN Görüş İçi Füzesi,  Nisan 2021’de başarıyla atış testlerini tamamlamıştı. Projenin ikinci aşamasında geliştirilen GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzesi ise Kasım 2022’de testlerini başarıyla geçti.

KUZGUN-KY (Katı Yakıtlı) Seyir Füzesi’nin ilk atış testi, 24 Şubat’ta Sinop Atış Sahası’nda başarıyla gerçekleştirmişti. Bu atış, bir SİDA’dan ilk defa radar güdümlü mühimmat atışı olarak kaydedildi.

GOKDOGAN-BOZDOGAN-1140x768

GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzeleri

  • GÖKDOĞAN füzesi, orta menzilli bir hava-hava füzesidir ve aktif radar sistemi ile donatılmıştır.
  • BOZDOĞAN füzesi ise kısa menzilli bir hava-hava füzesidir ve genellikle uçaktan veya helikopterden atılır.
  • GÖKDOĞAN katı-hal aktif radar arayıcı başlık teknolojisi, atıldıktan sonra hedefi takip etmeye devam eden akıllı güdüm, gelişmiş karşı tedbirler ve karıştırma kaynağına yönlendirme yeteneğine sahip. Ayrıca, füze, veri bağlantısı aracılığıyla hedef bilgilerini güncelleyebiliyor. Her açıdan atış yapabilme ve birden fazla hedefe kilitlenebilme yeteneği, bu füzenin esnekliğini artırıyor. Dahası, füze atıldıktan sonra da hedefe kilitlenebiliyor.
  • BOZDOĞAN yüksek çözünürlüklü kızıl ötesi arayıcı ve her açıdan atış yeteneği gibi özelliklere sahip. Ayrıca mevcut AIM-9X Sidewinder Füzesi’nin yerini alması düşünülüyor. İtki vektör kontrolü ile üstün manevra kabiliyetine barındırıyor ve gücünü katı yakıtlı bir elektronik roket motorundan alıyor. 25 km menzilli, 140 kg ağırlığında ve 4 mach hızla donatılmıştır.

KUZGUN-SS-AKSUNGUR-1140x1520

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" tanıtıldı Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT" tanıtıldı

KUZGUN füze ailesi

  • KUZGUN 100 kg altında bir ağırlığa sahip ve F-16, MMU, HÜRJET, HÜRKUŞ gibi çeşitli SİHA platformlarından fırlatılabilir. Bu özellik, KUZGUN’un çok yönlülüğünü ve kullanım esnekliğini artırıyor.
  • Mühimmat, parçacıklı, delici, termobarik ve genel maksat gibi çeşitli harp başlıklarını içeriyor. Ayrıca, Lazer Arayıcı, Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı, Radar Arayıcı, HOJ, mmW Radar, Veri Bağı, ANS ve KKS gibi çeşitli arayıcı başlık ve navigasyon seçenekleriyle donatılmış olacak.
  • KUZGUN mühimmatının turbojet konfigürasyonu olan KUZGUN-TJ yaklaşık 245 km menzile, KUZGUN-SS ise yaklaşık 110 km menzile sahip olarak şekillenecek.

GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN ve KUZGUN gibi yerli ve milli projeler, Türkiye’nin savunma kabiliyetlerini sadece güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomiye ve istihdama da katkı sağlıyor.

Kaynak: QHA