Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu, Rafale F5 konfigürasyonunun yanı sıra, stealth muharip insansız hava aracı (UCAV) ve ASN4G nükleer hipersonik füzesinin 2030’larda hizmete gireceğini duyurdu. Lecornu bu açıklamayı, Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin (FAS) 60. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Saint-Dizier Hava Üssü’nde gerçekleştirdi.

Stealth muharip insansız hava aracı, 2003 yılında Avrupa’nın ilk UCAV projesi olarak başlatılan ve 2012’de ilk uçuşunu gerçekleştiren nEUROn programının deneyimlerinden faydalanılarak geliştirilecek. Dassault Aviation tarafından yapılan açıklamada, “Bu İHA, Rafale’yi tamamlayacak ve iş birliği içinde (Loyal Wingman) muharebeye uygun olacak. Gizlilik teknolojileri, otonom kontrol (insanın kontrol döngüsünde olduğu bir yapı), dahili yük kapasitesi ve daha fazlasını içerecek. Çok yönlü olacak ve gelecekteki tehditlere göre evrilecek şekilde tasarlanacak.” ifadeleri kullanıldı.

Rafale

Bulgaristan’dan IRIS-T SLM hava savunma sistemi tedariki Bulgaristan’dan IRIS-T SLM hava savunma sistemi tedariki

SEAD ve DEAD Görevlerinde Değişim

İHA, parlamento raporunda “Rafale F5’in bir uzantısı olarak, uzak bir sensör ve etkileyici olarak gizlice ve hızla hareket edebileceği” ve “modern orta ve uzun menzilli uçaksavar sistemlerinin imhasında köşe taşı” olacağı şeklinde tanımlandı. Rafale F5’in, F-35 Lightning II’ye benzer şekilde daha yüksek bir bağlantı seviyesi, veri işleme ve sensör füzyon yeteneklerine sahip olması öngörülüyor. Aynı zamanda FCAS (Yeni Nesil Muharip Hava Sistemi) içindeki Yeni Nesil Silah Sistemi’ne geçiş olarak da değerlendiriliyor.

Fransız Hava Kuvvetleri’nin düşman hava savunmasını baskılama ve imha etme (SEAD/DEAD) görevlerinde de değişiklikler yapılacağı açıklandı. 2023 yılında Fransız parlamentosunda yapılan tartışmalarda, bu görevlerin yalnızca hava gücüyle değil, ortak kuvvet operasyonlarıyla gerçekleştirileceği belirtildi.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com