Karadeniz'de fındık üreticileri, fındıklarını kurutma ve acil masraflarını karşılama telaşı içinde. Üreticiler, fındıklarını Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve FİSKOBİRLİK’e vermek istiyor ancak alım şartlarının ve fiyatların düzeltilmesini talep ediyor.

Giresunlu fındık üreticileri, topladıkları fındığı kurutmak için şehir içindeki yolları ve sahil kenarındaki kaldırımları kullanıyor. Ancak, çocuklarının okul masrafları gibi acil ihtiyaçları nedeniyle fındıkları hızla kurutup satmak zorundalar. TMO’nun alım kriterleri ve FİSKOBİRLİK’in geçmiş yıllardaki güven kaybı nedeniyle üreticiler, serbest piyasaya yönelmek zorunda kalıyor.

Giresun’da fındık üreticileri, fındıkları yol kenarlarında ve kaldırımlarda kurutmaya çalışıyor. Yüksek kesimlerdeki olumsuz hava koşulları nedeniyle fındıklar sahil boyunca yüzlerce metre uzunluğunda harmanlar oluşturuyor. Hasat mevsiminin sonuna yaklaşılmasıyla birlikte üreticiler, fındıklarını her zamanki gibi Karadeniz Sahil Yolu ve yaya kaldırımlarında kurutmak zorunda kalıyor.

"Karadeniz Sahil Yolu kenarlarını tercih ediyoruz"

Kemaliye köyünden Nuriye Şahin, Karadeniz Sahil Yolu kenarlarını tercih ettiklerini belirterek sözlerine devam etti, “Harman için uygun yer bulamadığımız için kabuğundan soyulmuş fındıkları kurutmak için Karadeniz Sahil Yolu kenarlarını tercih ediyoruz. Beton veya asfalt zemine serilen fındık daha iyi kuruyor. Bu nedenle ürünlerimizi kurutabilmek için kara yolu kenarlarını ve kaldırımları tercih etmek zorunda kalıyoruz. Bahçelerimizden bin bir güçlükle topladığımız fındıklarımızı buralarda daha iyi ve daha hızlı kurutuyoruz."

Ücretli çalışan sayısı temmuzda arttı Ücretli çalışan sayısı temmuzda arttı

"Kuruttuktan sonra da hemen satacağım"

Geçen yıl hasadını tüccara verdiği ifade eden Keşap’ın Karabulduk köyünden Kadir Uğur, “Bilindiği gibi köylerde arazilerimiz harman için uygun olmadığından ve hava şartlarının daha çok yağışlı olması nedeniyle sahile getirdim. Kuruttuktan sonra da hemen satacağım. Geçen yıl TMO’ya fındığımı götürdüm. ’Maalesef seçilecek’ denildi, ’alım şartları’ dendi, yok nem fazla denildi ben de götürüp tüccara verdim. Karadeniz’de nem oranı her zaman yüksektir. Fındık, diğer hububat ürünleri gibi değerlendirilmemelidir. Bu sezon fındığı bekletmeden satacağım çünkü serbest piyasada fındığın yükselmesi için mahsulün rekoltesinin düşük olması gerekir ancak bu sene rekolte oldukça iyi o nedenle fiyatların bekledikçe yükseleceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Fındık üreticisi Yunus Akkılıç ise TMO ile birlikte Türkiye’de hatta dünyada en büyük üretici birliği olarak görülen FİSKOBİRLİK’in üreticiye bu süreçte gerek alım şartları gerek alım fiyatları konusunda daha fazla destek olmasını isteyerek fındık üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi çağrısında bulundu.

"Serbest piyasaya satsam ucuza gidecek"

Fındığını henüz satmayı düşünmediğini ifade eden  Mehmet Ali Alaşavlar, "Fındığımı şuanda satmayı düşünmüyorum. Serbest piyasaya satsam ucuza gidecek, TMO’ya gitsem alım şartları deniliyor. 2.5 ton fındığım var ama TMO bunu sadece 400 kilosunu alıyor. Geri kalanı ise tüccara vermek zorunda kalıyorum. Ancak serbest piyasadaki fiyatlar maliyetlerin altındadır. Biz de çaresiz serbest piyasaya mahkumuz” dedi.

Öte yandan TMO Giresun kalite fındığı 132 liradan alırken, fındık tüccarı aynı fındığı serbest piyasada 128 liradan, FİSKOBİRLİK ise 126 liradan alış yapıyor.

Editör: Haber Merkezi