Dünya Uygur Kurultayı (DUK), bu seneki Olağan Kongre Toplantısı'nı 24 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirecek. Çin yönetimi ise söz konusu kongrenin gerçekleşmemesi için bütün yolları deniyor. Kurultay, bu yıl Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da tertip edilecek olan 8. kongre öncesinde, birçok kez toplantının engellenmesi veya iptal edilmesi girişimlerine maruz kaldığını bildirdi. 

Kurultay, Şi Cinping idaresindeki Çin'in bu taciz girişimini sert bir şekilde kınadı. Kurultay tarafından yapılan açıklamada, “Bu, açıkça Uygur topluluğunu sindirmek ve seslerini bastırmak amacıyla yapılmış bir tehdittir” denildi.

"ÇİN SON TACİZ OLAYLARI BİR ADIM DAHA İLERİYE GİTTİ"

DUK Sözcüsü ve Küresel Kampanya Direktörü Zümretay Erkin, Uygur insan hakları savunucusu gruplarının uzun süredir Çin hükûmeti tarafından tacize maruz kaldığını, ancak son dönemdeki taciz olaylarının özellikle yoğun olduğunu ifade etti. Erkin konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Çin, son taciz olaylarında bir adım daha ileriye gitti. Dünya Uygur Kurultayı, hareketimizdeki en önemli organizasyonlardan biri ve Uygur diasporasının bir parçası. Çin yönetimi bunu tamamen yok etmek istiyor” dedi. Erkin ayrıca en ciddi olaylardan birinin, DUK üyesinin e-posta hesabının hacklenmesi olduğunu belirtti.

"ÇİN HÜKUMETİ İÇİN BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜLÜYOR”

21 Ekim 2024 tarihinde, kimliği belirsiz bilgisayar korsanlarının; kongre temsilcileri, adaylar ve yabancı parlamenterler dahil olmak üzere tüm katılımcılara kongrenin ertelendiğine dair sahte bir e-posta gönderdiği açıklandı. Bir sonraki Başkan Yardımcılığı görevi için aday olan Erkin, “Biz sadece Uygurların insan haklarını savunmakla kalmıyor, aynı zamanda Uygurların kendi kaderini tayin hakkını da savunuyoruz. Bu, Çin hükûmeti için bir tehdit olarak görülüyor” dedi.

ÇİN'DEN TÜRKİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE DİĞER DEVLET TEMSİLCİLERİNE TEHDİT

Kazakistan’da Yeni Toplu Sermaye Fonları Yasası yolda Kazakistan’da Yeni Toplu Sermaye Fonları Yasası yolda

Erkin ayrıca, Çinli yetkililerinin Avustralya, Almanya, İrlanda ve Türkiye gibi ülkelerdeki temsilcilere de doğrudan baskı yaptığını ifade etti. Çin'in temsilcilerden kongreye katılmamalarını istemekle kalmayıp hâlâ Doğu Türkistan'da yaşayan aileleri ile tehdit edildiğine dikkat çekti.

DUK, her 3 yılda bir kongre düzenliyor. Her kongrede, organizasyon liderleri seçiliyor ve Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine karşı stratejik öncelikler belirleniyor.

Kaynak: QHA