İstanbul'daki tarihi Doğu Türkistan Vakfı, Doğu Türkistan’ın unutulmaz kültürel mirası, bu mirasın günümüzde karşılaştığı tehditler ile Çin'in soykırım poltikaları üzerine bir söyleşiye ev sahipliği yapacak. Uygur Türkü şair, yazar ve akademisyen Aziz İsa Elkun, 28 Eylül 2024 tarihinde Vakıfta düzenlenecek etkinlikte katılımcılarla buluşacak. 

SÜRGÜNDE BİR UYGUR ŞAİRİNİN SESİ: AZİZ İSA ELKUN

Aziz İsa Elkun, Uygur kültürü ve halkının sesi olma görevini yıllardır başarıyla sürdüren önemli bir isim. Doğu Türkistan’da doğan, 2001’den beri Londra’da yaşayan Elkun, Londra Üniversitesi SOAS Enstitüsünde araştırmacı olarak görev yapıyor. Elkun, hem Uygurca hem İngilizce yayımladığı eserleriyle yalnızca edebi bir katkı sunmakla kalmayıp, Uygur halkının yaşadığı zulmü ve kültürel soykırımı da gözler önüne seriyor.

G Y Gi S6 F Xs A Ae Q Hc

KÜLTÜREL SOYKIRIM VE UYGUR MİRASI

Özbekistanlı Türkiye Mezunları Taşkent’te Buluştu Özbekistanlı Türkiye Mezunları Taşkent’te Buluştu

Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur halkına karşı uyguladığı baskılar, sadece siyasi bir boyut taşımıyor; aynı zamanda derin bir kültürel soykırım sürecini içeriyor. Elkun’un eserlerinde sıklıkla işlediği bu trajedi, Uygur kimliğini silmeye yönelik sistematik bir saldırı olarak öne çıkıyor. Çin’in toplama kamplarındaki milyonlarca Uygur’un zorla asimilasyona tâbi tutulduğu, tarihi eserlerin ve kültürel değerlerin yok edildiği bu süreç, Elkun’un şiirlerinde ve araştırmalarında geniş yer buluyor.

Elkun, bugüne kadar üç kitap, sayısız şiir ve birçok akademik makale kaleme aldı. “Donay Deryasidin Orxun Boylirighiche” adlı kitabı, Uygurların demokrasi ve ifade özgürlüğü mücadelesine ışık tutuyor. Ayrıca, Kasım 2023’te yayımlanan “Uygur Şiirleri Antolojisi”, Uygur halkının 2 bin yıllık zengin edebi geleneğini dünya edebiyatına kazandırıyor. Yakında yayımlanacak olan “Kar Çiçeği” adlı şiir kitabı ise şairin Londra’daki sürgün yıllarında yazdığı eserleri içeriyor.

ETKİNLİK DETAYLARI

Tarih: 28 Eylül 2024  

Saat: 14:00

Yer: Doğu Türkistan Vakfı

Kaynak: QHA