DEARSAN tarafından yapılan açıklamada; “Son günlerde, bazı basın mecralarında yer alan, “DEARSAN Tersanesi, Kazakistan’da savaş gemileri üretmek için anlaşma imzaladı.” haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. DEARSAN, 17 Kasım 2023 tarihinde KAZAKH INVEST ile Kazakistan’da tersane yatırımı yapmak üzere bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Bunun dışında herhangi güncel bir anlaşma şu an için söz konusu değildir.” ifadelerine yer verildi.

DEARSAN Kazakistan ile yapılan tersane yatırımı için olan sözleşmeyi duyururken, “Savunma Sanayimizin faaliyet alanlarında ülkemizi yurtdışında çeşitli ülkelerde başarıyla temsil eden DEARSAN, çalıştığı projelere bir yenisini daha ekledi. 17 Kasım tarihinde DEARSAN olarak, Kazakistan Devlet Yetkilileri ile tersane yatırımı yapmak üzere bir sözleşme imzaladık. Söz konusu tersanenin, 2024 yılı başından itibaren gemi inşa faaliyetlerine başlaması öngörülmektedir.” ifadelerine yer vermişti.

Tuzla Sınıfı Kararkol Botu Y T K B

DEARSAN’dan Tanzanya’ya gemi ihracatı

DEARSAN ve Tanzanya Ulaştırma Bakanlığı arasında yeni bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma ile birlikte Tanzanya’ya 3000 DWT Vagon Ferry (MWANZA) ve 3500 DWT Vagon Ferry (KİGOMA) gemileri tedarik edilecekti. Buna ek olarak anlaşma ile birlikte 5000 ton kaldırma kapasiteli kızağa sahip tersane de inşa edilecek.

The Citizen tarafından yapılan habere göre bahse konu anlaşmanın değeri 129 milyon dolar. Ayrıca projelerin iki yıl içerisinde tamamlanacağı haberde yer almaktaydı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tanzanya Ulaştırma Bakanı Makame Mbarawa, 300 kişinin doğrudan istihdam edileceğini ve Tanzanya içerisinde farklı iş fırsatları yaratılacağını belirtmişti.

Tanzanya’nın daha önce tersanesinin bulunmadığını söyleyen Bakan, bu durumun Tanzanya’da bulunan gemilerin tamiri için Kenya’nın Mombasa kentine götürülmesine yol açtığını kaydetmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ülke tarihinde ilk kez Kigoma Bölgesi’nde son teknoloji ekipmanlarla donatılmış modern bir gemi tesisi inşa edeceğiz. Kendimizi hazırlamamız gerekiyor çünkü sanayimiz ve uzmanlarımız yok. Hükümet, olumlu sonuçlar alabilmek adına büyük meblağlarda yatırım yapıyor. Uzmanlara sahip olmaya ve tesisin kendi kendine çalışması için dış pazarlar bulmaya karar vermezsek bu olumlu sonuçlara ulaşamayacağız.”

Tesis Kizak

Kaynak: defenceturk.net