Normalde karadan karaya atılan ve parabol bir yörünge izleyen balistik füzeler, son dönemdeki trendin bir parçası olarak hava platformlarına entegre ediliyor. Karadaki fırlatma fazından sonra irtifa aldığı sırada önemli derecede yakıt sarfeden balistik füzelerin, havadan atıldığında menzilinde ciddi artışlar yaşanıyor.

Silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) yönelik ALBM entegrasyonunda ise Türkiye başı çekiyor. TRLG-230 ve TRLG-122 tipi karadan karaya taktik balistik füzeler, Roketsan ve BAYKAR iş birliğiyle geçtiğimiz dönemde AKINCI TİHA’ya entegre edildi. İHA-230 ALBM’in ilk atışı 2022, İHA-122 ALBM’in ilk atışı ise 2023 yılında başarıyla gerçekleştirildi.

Açık kaynaklara göre Türkiye, SİHA platformlarına ALBM entegrasyonu gerçekleştiren ilk ülke konumunda bulunuyor. Ancak Çin’den gelen bir fotoğraf, bu alanda ikinci bir oyuncunun olduğunu gösterdi. 2022 yılında çekilen ve sosyal medyaya yeni düşen fotoğrafta, CASC CH-5 “Rainbow” olduğu değerlendirilen SİHA’nın KD-21 (2PZD-21) ALBM taşıdığına atıf yapılıyor.

A K I N C I I H A 230

AKINCI TİHA ve İHA-230 ALBM

Bu alanda ilk olan ülkenin Türkiye mi yoksa Çin mi olduğu belirsizliğini korusa da ilk atış testi görüntüleri, Türkiye’den gelmişti.

YJ-21 Gemisavar Balistik Füze ve KD-21 ALBM

YJ-21 füzesinin havadan atılan versiyonu olan KD-21, hipersonik bir gemisavar balistik füze olarak nitelendiriliyor. Resmi yayınlar, füzenin Mach 6 seyir hızına ve Mach 10 (yaklaşık 7.000 mil/saat) terminal hızına sahip olduğunu belirtiyor. Yaklaşık 1500 kilometre menzile sahip olduğu değerlendirilen füze, uçak gemilerine karşı kullanılmak üzere tasarlanmış bir füze ailesinin parçası.

Bu menzil, ABD’nin uçak gemisi tabanlı olan F-35C savaş uçağının 1000 kilometre olan menzilini aşıyor ve potansiyel olarak ABD uçak gemilerinin hedeflerine daha yakın çalışmasını ve böylece güvenlik açıklarını artırmasını gerektiriyor.

2 P Z D 21

Geçmişten bugüne eğlence ve iletişim aracı televizyon, yerini dijital platformlara bırakıyor Geçmişten bugüne eğlence ve iletişim aracı televizyon, yerini dijital platformlara bırakıyor

2PZD-21 ALBM

Mevcut bilgilere göre; YJ-21 veya Eagle Strike 21, öncelikle Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN) için geliştirilmiş bir gemisavar balistik füzedir (ASBM). Type 055 muhriplerine entegre edildi ve bu savaş gemilerini dünyanın en ağır silahlı gemilerinden biri haline getirdi. Mach 6’yı aşan hipersonik hızlara ulaşabilen ve terminal aşamasında dinamik manevralar yapabilen YJ-21’in CM-401 tasarımına dayandığına inanılıyor, ancak daha büyük bir booster faz da dahil olmak üzere çeşitli geliştirmelere sahip.

2PZD-21 veya KD-21 olarak bilinen havadan fırlatılan varyant, H-6K bombardıman uçaklarının kanatları altında konuşlandırılarak Çin’in saldırı yeteneklerini genişletiyor. Bu varyant, H-6K bombardıman uçağının operasyonel erişimini önemli ölçüde genişleterek hem kara hem de deniz hedeflerini hedeflemek için tasarlanmıştır. Havadan fırlatılan balistik füze (ALBM), terminal aşamasındaki yüksek hızı ve dik iniş açısı nedeniyle hava savunma sistemlerine karşı ciddi avantajlar ortaya koyuyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com