Eserleriyle vatanı Kırım'ı okuyucularına aktaran ünlü Kırım Tatarı yazar Cengiz Dağcı, ölümünün 13. yılında rahmet, minnet ve saygıyla anılıyor. 9 Mart 1920’de Yalta’nın Gurzuf kasabasında dünyaya gelen Dağcı, genç yaşta Kırım Pedagoji Enstitüsü’nde eğitim gördüğü dönemde, İkinci Dünya Savaşı'na katıldı. 1941’de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düşen Dağcı, savaştan sonra Birleşik Krallık’a sığındı ve 1946’da Londra yakınlarında yaşamaya başladı. Vatanından ayrıldıktan sonra bir daha Kırım’a dönemeyen Cengiz Dağcı, 22 Eylül 2011’de hayatını kaybetti ve 2 Ekim 2011’de Kırım’ın Yalta bölgesindeki Kızıltaş köyünde, Müslüman mezarlığında toprağa verildi.

Cengiz Dağcı, Türkiye'ye hiç gelmediği halde tüm eserlerini Türkiye Türkçesiyle kaleme alarak, Türkiye’de geniş kitleler tarafından okunmayı başardı. Eserlerinde vatan özlemi, Kırım Tatar kimliği ve milletine olan bağlılık yoğun bir şekilde hissedilen yazar, “Yoldaşlar”, “Anneme Mektuplar”, “Onlar da İnsandı”, “Badem Dalına Asılı Bebekler”, “Yurdunu Kaybeden Adam” ve “Korkunç Yıllar” gibi birçok önemli esere imza attı. 

"Bahçesaray’dan Kaşgar’a varana kadar binlerce minaremiz göklere uzanıyor. Bize Tatar diyorlar, Türkmen diyorlar, Kazak diyorlar, Özbek diyorlar, Azer diyorlar, Karakalpak, Uygur, Kabardin, Başkurt, Kırgız diyorlar. Bunlar hep yalan! Deniz parçalanamaz, biz Türk’üz!"

Bakan Fidan, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile görüştü Bakan Fidan, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile görüştü

Hayatı boyunca Kırım’ın hayaliyle yaşayan Cengiz Dağcı, gurbette yazdığı eserlerle milyonlarca Kırım Tatarının özlemini hafızalara kazıdı ve Kırım Tatar edebiyatının gelişimine büyük katkılar sağladı. Türk dünyasının önemli bir ismi olarak anılan Cengiz Dağcı, her zaman vatan sevgisiyle hatırlanacak.

Milyonlarca Kırım Tatarının anavatanları Kırım’a duyduğu özlemi, eserleriyle dile getirerek hafızalara kazınan ünlü Kırım Tatarı yazar Cengiz Dağcı’yı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz…

Editör: Haber Merkezi