Ülkemizin enerji sektöründeki önemli aktörlerinden BOTAŞ, çevre duyarlılığını ileri bir noktaya taşıyor. BOTAŞ, ASFAT (Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş.) iş birliğiyle “Deniz Temizlik ve Petrol Toplama Gemisiprojesini hayata geçiriyor. Bu gemi sayesinde, deniz kirliliği ile mücadele ve petrol toplama faaliyetleri çevre dostu bir perspektifle yürütülecek.

81 ilde "Milli Teknoloji Atölyesi" kuruluyor 81 ilde "Milli Teknoloji Atölyesi" kuruluyor

BOTAŞ, 5312 Sayılı Kanun kapsamında “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Yetki Belgesi”ne sahip tek kamu kuruluşu olarak, denizde ve boru hatlarında meydana gelen petrol sızıntılarına etkin müdahale sağlıyor. Yeni gemi projesi, BOTAŞ’ın bu alandaki yetkinliğini ve çevre duyarlılığını pekiştirecek nitelikte.

Botas Asfat1 1 1140X815

ASFAT ile imzalanan sözleşme doğrultusunda üretilecek Deniz Temizlik ve Petrol Toplama Gemisi, ulusal ve uluslararası sularda çevre hassasiyetiyle petrol toplama ve deniz temizlik operasyonları gerçekleştirecek. Gemide bulunacak özel donanım, gemilerden kaynaklanan çeşitli atıkların güvenli bir şekilde toplanmasını ve işlenmesini sağlayacak.

Projenin ayrıntıları, 5312 Sayılı Kanun ve Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri ile uyumlu olarak tasarlandı. Geminin sahip olacağı teknolojik yenilikler, deniz kirliliğiyle acil müdahale kapasitesini önemli ölçüde artıracak ve uluslararası standartlarda bir çözüm sunacak.

Bu stratejik iş birliği ile BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Terminali, dünya çapında önde gelen kıyı tesisleri arasında yer alarak uluslararası alanda da dikkat çekecek. Proje ayrıca yerli ve milli üretimi destekleyerek ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.

Kaynak: defenceturk.net