Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ın derinliklerinde gerçekleştirdiği harekatlar sonucu, terör örgütü PKK kamikaze FPV dronların daha aktif kullanımını amaçlıyor. Sadece Temmuz ayı itibariyle çok sayıda terörist etkisiz hale getirilirken aynı zamanda yapılan arama ve tarama çalışmalarında kayda değer sayıda silah, mühimmat ve teçhizat ele geçirildi.

Son olarak, Irak’ın kuzeyindeki Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerinde düzenlenen hava harekatında, 37 terör hedefi imha edildi. Bu hedefler arasında mağaralar, sığınaklar, barınaklar, depolar ve terör örgütlerinin kullandığı tesisler yer alıyordu. Hava harekatı sonucunda çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahadaki baskın rolü terör örgütü PKK’nın stratejisini değiştirmesine ve birinci şahıs görüşlü (FPV) dronları giderek daha fazla kullanmasına neden oldu. Zira Türkiye, gözetleme ve hava üstünlüğü gibi gelişmiş askeri yeteneklerini kullanarak gerçekleştirdiği bir dizi operasyonla terör örgütüne büyük zayiat vermeye devam ediyor.

Middle East Eye kaynaklı habere göre Haziran ayında PKK, Türk Ordusu’na karşı en az 17 kez FPV drone saldırısı düzenledi. Türk askeri kaynakları bu saldırıların sadece küçük çaplı maddi hasara yol açtığını belirtiyor. Yine Middle East Eye’ın ulaştığı kaynaklarca PKK’nın Kuzey Irak’ta Süleymaniye ve Kandil arasındaki çeşitli bölgelerde FPV drone üretim atölyeleri kurduğu belirtiliyor. Aynı zamanda bu atılımın terör örgütünün uluslararası bağlantılarını ve Suriye üzerinden kurduğu finansman ağlarını kullanarak gerçekleştirdiği vurgulanmakta.

İnternet en çok mesajlaşma için kullanılıyor İnternet en çok mesajlaşma için kullanılıyor

Ayrıca ilgili kaynaklarca PKK’nın Ukrayna ve Avrupa drone pazarlarının yanı sıra Gürcistan ve İran üzerinden bir malzeme tedarik zinciri kurduğu belirtilmekte. PKK’nın Çin ve İran’dan da teknoloji aldığını belirten kaynaklar, Suriye’nin kuzeydoğusunda PKK ile bağlantılı terör örgütü YPG içinde yer alan yabancı teröristlerden oluşan bir ağı da kullandığını aktarmakta. Kaynak ayrıca PKK’nın İran’dan yazılım desteği aldığını iddia etmekte.

Iraklı bir başka kaynak da PKK’nın Çin ve diğer çeşitli ülkelerden satın aldığı insansız hava araçlarını sinyal ve alıcı sistemleri ekleyerek geliştirmeye çalıştığını ve örgütün kendi drone gövdelerini ve motorlarını üretmeyi planladığını belirtti. Aynı zamanda PKK’nın bu sistemlerden önemli miktarda alım yapmayı hedeflediği de elde edilen bilgiler arasında yer almakta.

Bu bağlamda Türk Silahlı Kuvvetleri de oluşabilecek tehditlere karşı sahada bazı önlemlerini almış bulunmakta. Milli Savunma Bakanlığı’nca 4 Temmuz’da Irak’taki bir üste konuşlandırılan bir KORKUT sisteminin videosunu paylaşarak bu yeni tehditlere karşı alınan önlemleri vurgulamakta.

Kaynak: defenceturk.net