AA-Misyondan, Kuzey Darfur Eyaleti’nde yer alan Faşir kentinde, Zamzam ve çevresindeki yerinden edilmiş kişilerin sığındığı bölgelerde sivillere yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Hafta sonu Darfur'daki yerinden edilmiş kişilerin kamplarında 100'den fazla kişinin öldürüldüğü bildirilen katliamı kınıyoruz. Ülkede halihazırda yıkıcı olan çatışmanın, savaşın trajik bir şekilde üçüncü yılına girmesiyle daha da yoğunlaşabileceği uyarısında bulunuyoruz." denildi.
Acilen ateşkes sağlanması ve sivillere saldırıların son bulması için taraflara çağrıda bulunulan açıklamada, diğer ülkeler de çatışmaları körüklemekten kaçınmaya ve uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye davet edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen BM Sudan Uluslararası Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Mohamed Chande Othman, "Sudan'da çatışma 3. yılına girerken ülkedeki felaket durumunu düşünmeli ve sonsuza dek kaybolan veya değişen tüm Sudanlıların hayatlarını onurlandırmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Othman, dünyanın Sudan'da milyonlarca sivili korkunç durumlara hapseden, onları sonu görünmeyen ihlallere ve acılara maruz bırakan iki yıllık acımasız çatışmaya tanık olduğunun altını çizdi.
Sudan Ordusu, Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) ülkenin batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir'de yerinden edilmiş kişiler için kurulan kampa düzenlediği saldırıda birçok kişinin öldüğünü bildirmişti.
BM raportörlerinden Sudan'daki çatışmaların durdurulması için "ortak hareket" çağrısı
BM raportörleri, Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların 3. yılına girmesine ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Sudan'daki çatışmaların iki yıllık dönüm noktasına ulaştığına işaret edilerek, ülkedeki yaygın açlık ve akut yetersiz beslenmede üzücü artışın ortaya çıktığı uyarısında bulunuldu.
"Sudan, küresel olarak en büyük açlık krizini yaşıyor. Acil insani müdahale olmazsa yüz binlerce kişi yok olabilir." ifadeleri kullanılan açıklamada, çatışmanın yol açtığı kıtlık, kitlesel yerinden edilme ve aşırı şiddetin milyonlarca insanın hayatını mahvetmeye devam ettiği belirtildi.
Açıklamada, "Nüfusun yaklaşık yarısı olan 24,6 milyon insan, akut gıda güvensizliği yaşıyor ve 638 bin kişi rekor seviyede açlıkla karşı karşıya." değerlendirmesinde bulunuldu.
Çocukların bombardıman ve acımasız çapraz topçu ateşinde kalmaya devam ettiği, korkunç kayıplar verdikleri ve kalıcı zararlar gördüklerinin altı çizildi.
Açıklamada, "Sudan'daki çatışmanın başlangıcından bu yana 8,6 milyon insanın ülke içinde yerinden edilmesi ve yaklaşık 4 milyon kişinin sınırlardan kaçmak zorunda kalması, benzeri görülmemiş bir yerinden edilmeye yol açtı." ifadeleri kullanıldı.
Uluslararası topluma Sudan'daki çatışmaların durdurulması için ortak hareket etme çağrısı yapılan açıklamada, "Küresel eylem olmadan Sudan'daki insani felaket sadece kötüleşecek ve milyonlarca masum sivil için yıkıcı sonuçlar doğuracak." uyarısında bulunuldu.
Sudan'daki çatışmalar 3. yılına giriyor
Sudan'da 15 Nisan 2023'ten beri devam eden ordu ile HDK arasındaki çatışmalar 3. yılına giriyor.
Birleşmiş Milletlere (BM) göre dünyanın en büyük yerinden edilme krizine sebep olan çatışmalar, ülkenin altyapısı, sağlık, eğitim, ekonomik alanlarında ciddi yıkıma yol açtı.
Çatışmalar nedeniyle 11 milyondan fazla kişi ülke içinde yerinden edilirken yaklaşık 4 milyon kişi komşu ülkelere geçti.
Sudan ordusu, 23 ay sonra başkent Hartum'un büyük bir kısmında kontrolü sağlarken HDK, büyük bölümünü elinde bulundurduğu ülkenin batısındaki Darfur'a yöneldi.
5 eyaletten oluşan Darfur bölgesinin 4'ünü kontrol eden HDK, son eyalet olan Kuzey Darfur'un merkezi Faşir'i yaklaşık bir yıldır kuşatıyor. Ordu ve müttefik güçler ise şehri savunmaya devam ediyor.