ABD merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfının yayımladığı "Afrikalı Öğrencilerin Yüksek Öğrenim için En İyi Küresel Destinasyonları" başlıklı raporuna göre, 2000'de 281 bin Afrikalı genç eğitim için yurt dışını tercih ederken, 2010'da 441 bin ve 2020 yılına gelindiğinde ise 624 bin öğrenci yurt dışına gitti.

Afrika'da en fazla Fas'tan yurt dışına eğitim almak için öğrenci giderken Sahra Altı Afrika'da ise Nijerya birinci sırada geliyor. Lise sonrası Afrikalı öğrencilerin eğitim için en fazla tercih ettiği ülkeler sırasıyla Fransa, Çin, ABD, Almanya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kanada ve Türkiye olarak sıralandı.

Yaş ortalamasının 19 olduğu Afrika'da eğitim için en fazla tercih edilen ülkeler arasında Fransa ilk sırayı korurken, Türkiye ise 8. sırada yer alıyor.

Campus France'in yayımladığı "Fransa: Sahra Altı Afrikalı Öğrenciler için Dünyanın En İyi Destinasyonu" başlıklı rapora göre, dünya genelinde gençlerin yüzde 2,7'si yurt dışında eğitim alırken, Sahra Altı Afrika'daki gençlerin yüzde 4,8'i yurt dışında eğitim görüyor.

Afrikalı öğrencilerin eğitim için tercih sıralamasında 8. sırada bulunan Türkiye'yi 2020'de 28 binden fazla Afrikalı öğrenci eğitim için tercih etti. 2023 yılında ise toplam 61 bin Afrikalı öğrenci Türkiye'de eğitim aldı.

Afrika ülkeleri üzerine araştırma yapan uzmanlara göre ise gençlerin kıta dışında eğitim almalarının hem olumlu hem de olumsuz tarafları bulunuyor. Yurt dışında eğitim alan gençlerin ülkelerine dönmeleri bilgi ve tecrübelerini Afrika'ya aktarmalarını sağlarken kıtaya dönmemeleri ise beyin göçüne neden oluyor.

"Yurt dışında eğitim alan Afrikalı öğrenciler kendi ülkeleri ve halkları için çalışmalı"

Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezinde (AKEM) eğitim, kalkınma ve sosyal hizmetler alanında araştırmalar yapan Ugandalı Akisam Mukisa, Afrikalı gençlerin diğer ülkelerde eğitim aldıktan sonra ülkelerine dönmek istemediklerine dikkati çekti.

Afrikalı gençlerin eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkelerine dönerek tecrübelerini kendi halkları için kullanması gerektiğini belirten Mukisa, yurt dışında eğitim tecrübesinin Afrika ülkeleri ve halkları için çok önemli olduğunu söyledi.

Mukisa, "Yurt dışında eğitim alan Afrikalı gençler kendi ülkelerine dışarıdan bakma ve eksiklerini görme imkanı buluyor. Mesela kendimi Uganda'da okuyan bir öğrenci ile kıyasladığımda aramızda büyük bir fark olduğunu görüyorum. Bu eğitim sisteminden mi yoksa devletten mi kaynaklanıyor tartışılır ancak önemli olan şu ki, yurt dışında eğitim alan Afrikalı öğrenciler kendi ülkeleri ve halkları için çalışmalı." dedi.