Bir süredir BAYKAR ile birlikte havadan atılan balistik füze yani İngilizce kısaltmasıyla ALBM’ler üzerine çalışmalarını derilenleştiren Roketsan, ilk olarak TRG-230 ve TRG-122 tipi GPS/INS güdümlü füzeleri havadan atılabilir hale getirdi. Roketsan, İHA-230 ve İHA-122 adını verdiği füzelere lazer arayıcı başlık entegre etti ve kullanıma sundu.

Son olarak ise Roketsan, İHA-122 ALBM’in TV Arayıcı Başlıklı konfigürasyonunu geliştirdi. Geliştirilen yeni füzenin ilk atışlı testi ise BAYKAR Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapıldı. Böylelikle Türkiye, ALBM alanında dünyada bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Lazer arayıcı başlıklı füzelerin hedefi ulaşması için atan platformun veya yerdeki/havadaki başka bir unsurun hedefi sürekli olarak lazerle işaretlemesi gerekiyor. Füzedeki yarı aktif arayıcı başlık, lazer ışınını takip ederek hedefe yöneliyor. İklim koşullarından oldukça etkilenen lazer arayıcı başlıklı füzeler, genellikle 3 metre sapmayla hedefe ulaşıyor.

Güney Kore ve Tayland’dan T-50 uçakları için sözleşme Güney Kore ve Tayland’dan T-50 uçakları için sözleşme

TV Arayıcı Başlığın Avantajları

TV Arayıcı Başlıklı füzelerin ise ön kısmında bir elektro-optik kamera bulunuyor. Füze hedefe giderken sürekli olarak operatörün kontrolünde oluyor ve anlık manevralar gerçekleştirilebiliyor. Öte yandan füzenin burnundaki elektro-optik kameranın görüntüsü de anlık olarak operatöre ve harekat merkezine ulaştırılıyor. Böylelikle hem santimetre hassasiyetle hedefler imha ediliyor hem de imha edilen hedefe ait son görüntü, hasar kıymetlendirmesi açısından harekat merkezine ulaştırılıyor.

Zaten yapıları gereği oldukça yüksek süratle hedefe ulaşan ve bu yüzden hava savunma sistemleri tarafından imha edilmeleri zor olan ALBM’lerin, TV Arayıcı Başlık ile yüksek değere sahip hedeflere karşı daha da etkili olacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com