Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, deniz dibi tarama faaliyetlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, tarama faaliyetlerinin mekanik veya hidrolik yöntemlerle gerçekleştirilerek balçık, kum, çakıl ve kaya gibi yapıların çıkarılıp başka bir yere nakledildiğini belirtti.

Uraloğlu, deniz ve kıyı şeridinin korunması amacıyla kıyı altyapı tesisleri, deniz ve iç su yapıları, emniyetli su yolları, yanaşma kanalları ve iki kıyıyı birbirine bağlayan su yollarının oluşturulması gibi çeşitli alanlarda deniz dibi tarama faaliyetleri yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, kıyı alanlarındaki şev erozyonunun önlenmesi ve mevcut su derinliğinin muhafazası için de bu faaliyetlerin kritik önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'nin yaklaşık 10 bin 940 kilometrelik kıyı şeridi uzunluğunu göz önünde bulunduran Uraloğlu, yeni büyük limanların inşa edilmesi ve mevcut limanların iyileştirilmesi için deniz dibi tarama faaliyetlerinin büyük kapasiteli gemilerin yüklerini elleçleyebilmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Tersaneler, gemi bakım-onarımları ve yeni gemi inşa projeleri için belirli aralıklarla deniz dibi tarama faaliyetleri gerçekleştirildiğini belirten Uraloğlu, günümüzde denizlerde yaşanan kirliliği göz önünde bulundurarak bu faaliyetlerin önemini bir kez daha vurguladı.

Ankara ve İstanbul'daki berberler pazar günleri kapalı olacak Ankara ve İstanbul'daki berberler pazar günleri kapalı olacak

Deniz Dibi Tarama Faaliyetlerinde Önemli Başarılar

Uraloğlu, deniz dibi tarama faaliyetlerinin düzenli ve kontrollü bir şekilde yürütülmesi için Deniz ve İçsular Tarama Yönetmeliği'nde belirtilen şartları sağlayan 25 şirket bulunduğunu, bunların 3'ünün Bakanlık bünyesindeki deniz dibi tarama başmühendisliklerince faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, 2023 yılında deniz dibi tarama başmühendisliklerinin filosunda bulunan 38 tarama gemisiyle 760 bin metreküp, 2024'ün ilk 5 ayında ise 300 bin metreküp tarama faaliyeti gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, özel sektör firmalarının filolarında bulunan 80 tarama gemisiyle 2023 yılında 4 milyon metreküp, 2024 yılının ilk 5 ayında ise 900 bin metreküp tarama faaliyeti yürütüldüğünü aktardı. Böylece, Bakanlık ve özel sektör eliyle 2023'ten 2024 Mayıs ayı sonuna kadar toplam 5 milyon 960 bin metreküp deniz dibi tarama faaliyeti gerçekleştirildi.

Teknoloji Seviyesinin Yükseltilmesi ve Yeni Yatırımlar

Türkiye'de artan deniz dibi tarama talebini karşılamak için bu alandaki teknolojinin seviyesini yükseltmek üzere gerekli atılımları yaptıklarını belirten Uraloğlu, kıyı koruma ve düzenleme faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla sözleşmesi imzalanan ve Aralık 2024'te teslimi planlanan 1 adet 750 metreküp kapasiteli Split Barge'in inşasının devam ettiğini de kaydetti.

Editör: Haber Merkezi