Türkmenistan ile Azerbaycan arasında İran üzerinden gaz alışverişinin yeniden sağlanmasına yönelik müzakereler devam ediyor. Ancak Azerbaycan'ın petrol ve gaz sektöründeki kaynaklar henüz ciddi bir ilerleme kaydedilmediğini iddia etti. Kaynakların Interfax-Azerbaycan haber ajansına verdiği bilgiye göre, 2021 yılında imzalanan gaz mübadelesi anlaşması uzatılmadığı takdirde Azerbaycan, Avrupa ülkelerine olan yükümlülüklerini kendi kaynakları pahasına yerine getirecek.

"Selvi Boylum Al Yazmalım" Kazakistan'da Tiyatroya Uyarlanarak Sahnelendi "Selvi Boylum Al Yazmalım" Kazakistan'da Tiyatroya Uyarlanarak Sahnelendi

"TÜRKMENİSTAN'DAN GAZ İTHALATINA GEREK KALMAYABİLİR"

Kaynaklar, "2024 yılında Azerbaycan'ın iç pazarına yönelik emtia gaz arzının hacminin önemli ölçüde artacağı dikkate alındığında, Türkmenistan'dan gaz ithalatına gerek kalmayabilir" ifadelerini kullandı. 2021 yılı sonunda imzalanan anlaşmaya göre Azerbaycan, Türkmenistan'dan her yıl milyarlarca metreküp gaz almayı planlıyordu. Bu program kapsamında 2023 yılında Azerbaycan'a yaklaşık 2 milyar metreküp doğal gaz verildi.

Azerbaycan bu yıl Türkmenistan'dan ithalatını ikiye katlamaya hazırlanıyordu. Azerbaycan, Türkmenistan'ın doğal gazı ucuz olduğu için bunu kendi iç ihtiyaçları için kullanmayı ve bir o kadar akaryakıtı Avrupa ülkelerine de ihraç etmeyi planladı. Bu anlaşma sayesinde geçen yıl Azerbaycan gazının Avrupa'ya ihracatı arttı. Ancak bu yılın başından itibaren Türkmenistan beklenmedik bir şekilde İran üzerinden Azerbaycan'a gaz tedarikini durdurdu.

TÜRKMENİSTAN'IN AZERBAYCAN'LA ANLAŞMAYA VARAMAYACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

Kaynaklar, Türkmen tarafının gaz fiyatlarını Avrupa pazarındaki fiyatlara uygun olarak revize etmek istediğini ve Azerbaycan'ın öne sürdüğü (bin metreküp başına 135-140 dolar) teklife katılmadığını söyledi. Şu anda Türkmenistan, Türkiye'ye swap gazı sağlamak için İran'la pazarlık yapıyor. Ancak Türk uzmanlar, İran'ın böyle bir anlaşmayı kabul edeceğinden şüpheli. İran'ın kendisi Türkiye'ye gaz ihraç ediyor.

Kaynak: QHA