Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Avrupa Parlamentosunun Azerbaycan'ın COP29'a ev sahipliği yapması konusundaki açıklamasına tepki gösterdi. Hacıyev, basın servisi Financial Times'a yaptığı açıklamada "Petrol ülkelerini uygun olmayan ev sahipleri olarak etiketlemek iki yüzlülerin oyunudur." ifadelerini kullandı.
Hacıyev, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 29. Taraflar Konferansı'nın (COP29) kasım ayında Azerbaycan'da gerçekleşmesiyle bu iklim zirvesinin 28. kez petrol ve gaz üreticisi bir ülkede düzenlenmiş olacağını vurguladı. Hacıyev, Avrupa Parlamentosunu "Bir ülkenin nasıl ev sahipliği yapmaya geldiğini, neyi başarmayı planladığını ve nedenini sormak daha akıllıca olacaktır." ifadeleriyle uyardı.
Ayrıca Hacıyev, "Azerbaycan bu yıl ev sahipliği yapmayı hiç beklemiyordu. Teklifimizin 30 yıldır topraklarımızın neredeyse beşte birini işgal eden komşumuz Ermenistan tarafından veto edilmesini bekliyorduk. Ancak geçen aralık ayında benzeri görülmemiş bir anlaşmayla Ermenistan, devam eden barış görüşmelerinin bir parçası olarak Azerbaycan'ı ev sahibi olarak desteklemeyi kabul etti." ifadelerine yer verdi.
HACIYEV, ERMENİSTAN ANAYASASINA DİKKAT ÇEKTİ
COP29'dan önce Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir barış sağlanması önerisine ise Hacıyev, "Pek çok kişi COP'tan önce resmî bir barış anlaşmasının imzalandığını görmek ister ancak bu, iki tarafın müzakere odasında anlaşmaya varmasından çok farklı bir öneridir. Ermenistan'ın anayasası hâlâ Azerbaycan toprakları üzerinde rövanşist bir hak iddiası içeriyor." şeklinde cevap verdi. Hacıyev aynı zamanda iki ülke arasında bir barış anlaşması oluşturulmasının Ermenistan'ın anayasası konusunda atacağı adımlara bağlı olduğunu vurguladı.
Hacıyev, açıklamasında son olarak "Yine de COP başladığında bir imza atılıp atılmadığına bakılmaksızın, ortaya çıkış şekli nedeniyle yine de bir barış COP'u olacaktır." yorumunu yaptı.
AZERBAYCAN, TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK ULUSLARARASI ORGANİZASYONA HAZIRLANIYOR
Azerbaycan, ülke tarihinde bir ilke imza atarak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 29. Taraflar Konferansı'na (COP 29) ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan bu büyük uluslararası etkinlik, Azerbaycan’ın en önemli organizasyonlarından biri olacak.
COP 29’UN TEMEL GÜNDEM MADDELERİ
COP 29, iklim değişikliği ile mücadelede ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde birçok konuyu masaya yatıracak. Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı ve COP 29 Genel Müdürü (CEO) Elnur Soltanov, konferansın en önemli gündem maddelerinin iklim finansmanı olacağını açıkladı. Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere sağladığı yardımların artırılması, iklim finansmanının 100 milyar dolar civarına çıkarılması için müzakereler yapılacak. Soltanov, "Gelişmiş ülkeler atmosfere daha fazla sera gazı salarak büyüdü ve şimdi de sera gazı emisyonlarını artırıyor. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin daha fazla finansal destek sağlaması gerekiyor" dedi.
AZERBAYCAN’IN BÜYÜK HAZIRLIĞI
Azerbaycan, COP 29 sürecinde yaklaşık 80 bin misafiri ağırlamayı planlıyor. Bir günde 40 bin kişiyi ağırlayabilecek kapasitede olan ülke, etkinliği başarıyla düzenlemek için devlet kurumları, şirketler ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde çalışıyor. Soltanov, "COP 29, Azerbaycan’ın şimdiye kadar ev sahipliği yaptığı tüm uluslararası etkinliklerden farklı olacak. Etkinliğin başarılı olamama ihtimali yok." diyerek, Azerbaycan’ın uluslararası arenada güçlü bir izlenim bırakacağını belirtti.
AVRUPA PARLAMENTOSUNUN KARAR ÖNERGESİ, AZERBAYCAN'I HEDEF ALDI!
Avrupa Parlamentosu, 21 Ekim 2024 tarihinde yayımladığı karar önergesinde Azerbaycan'ı saldırgan bir tutuma sahip olmakla nitelendirerek şu ifadelere yer verdi:
"Azerbaycan yetkililerine temel özgürlüklere saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatır ve bağımsız sivil toplum örgütlerini ve medyayı hukukun dışına iten baskıcı mevzuatı kaldırmaları çağrısında bulunur; Azerbaycan Hükûmetine, tutukluların onurunu ve haklarını koruma, yeterli tıbbi bakım almalarını, insani koşullarda tutulmalarını ve her türlü kötü muameleden korunmalarını sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerini hatırlatır; Azerbaycanlı yetkililere ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirdikleri için AB Küresel İnsan Hakları Yaptırımları Rejimi kapsamında AB yaptırımlarının uygulanması çağrısını yineler; AB ile Azerbaycan arasında gelecekte imzalanacak herhangi bir ortaklık anlaşmasının, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, yasal reformların uygulanması ve ülkedeki insan hakları durumunun genel olarak iyileştirilmesi şartına bağlanması gerektiği konusunda ısrar ediyor; Azerbaycan ve Ermenistan'ı, uzun süredir devam eden anlaşmazlıklarını çözmek için COP29'dan önce derhal bir barış anlaşması imzalamaya çağırır; Azerbaycan'ı, Ermenistan'a karşı herhangi bir askeri eylemin kabul edilemez olacağı ve Azerbaycan ile AB arasındaki ortaklık açısından ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyarır."