ASELSAN Dergi’nin 117. Sayısı yayımlandı. Sayı kapsamında ASELSAN’ın raylı sistemler alanındaki çalışmalarına yer verildi. Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından tasarlanan ve üretilen Milli Elektrikli Tren Seti prototip projesinde, kritik bileşenlerden Cer Sisteminin (ana transformatör, cer konvertörü ve yardımcı konvertör, cer motoru, dişli kutusu) ve Tren Kontrol Yönetim Sisteminin (TKYS) ASELSAN tarafından sağlandığı bilgisine yer verildi.
Milli Elektrikli Tren’de ASELSAN tarafından özgün olarak tasarlanan çekiş sistemi bileşenlerinden Türkiye’nin ilk sürücü birimi CESUR™ (Cer Sürücüsü) kullanılmaktadır. CESUR™, aynı birim içerisinde çift motor sürücüsü, yardımcı güç ünitesi, batarya şarj birimi ve dahili sıvı soğutma sistemini kompakt bir yapıda barındıran Türkiye’nin ilk sürücü birimi olma özelliğini taşımaktadır. ASELSAN tarafından özgün geliştirilen Tren Kontrol Yönetim Sistemi (TKYS), aracın hızlanma, kapı kontrolü, yolcu geçişleri ve ışıklandırma gibi işlevlerini denetlerken, aynı zamanda iklimlendirme ve yolcu bilgilendirme gibi konfora yönelik alt sistemleri de yönetmektedir.
Modüler yapıda tasarlanmış olan TKYS bilgisayarının mimarisi, kontrol güvenilirlik algoritmaları, donanımı, gömülü ve uygulama yazılımları ASELSAN tarafından geliştirilmiştir. Saha testlerinde sağlanan başarının bir sonucu olarak, ilk iki tren setinde yolculu işletme başlamış ve seri üretim kapsamında, 19 tren seti için ASELSAN sistemlerinin tedariki maksadıyla 01.11.2022 tarihinde TÜRASAŞ ile sözleşme imzalanmıştır. Prototip tren setlerindeki çalışmalara paralel olarak, daha önce yurtdışından temin edilmek zorunda kalınan dişli kutusu, cer motoru ve ana transformatör birimleri de ASELSAN’ın önderliğinde millileştirilmektedir.
Buna ek olarak EGO Genel Müdürlüğü ve ASELSAN arasında imzalanan sözleşme kapsamında ANKARAY araçları için özel olarak yeni nesil Yardımcı Güç Ünitesi ASELSAN tarafından 18 ay gibi kısa bir süre içerisinde geliştirilen birim 6 ay araç üzerinde test edilmiştir.
Ayrıca Gayrettepe – İstanbul Havalimanı ve Halkalı – İstanbul Havalimanı Projeleri ile ortaya çıkarılan ve geliştirilen Türkiye’nin ilk milli ve yerli sinyalizasyon sistemi olan COBALT, Gebze Darıca Metro Projesi hattında da müşterilerimiz tarafından tercih edilmiş ve daha önceki projelerde elde edilen bilgi birikimi ile çok daha gelişmiş bir sistem seviyesine evrilmiştir.