TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, TEKNOFEST esnasında SavunmaSanayiST.com’a özel açıklamalarda bulundu. Demiroğlu, kısa süre önce kanat altı silah istasyonundan Roketsan TEBER Mühimmatı atışı gerçekleştiren ANKA-3’ün ikinci prototipinden de iç silah istasyonunu kullanarak mühimmat atışına hazırlandığını aktardı.

Demiroğlu tarafından yapılan açıklamada, “ANKA-3 ilk atışını geçen ay içerisinde başarıyla tamamladı. İkinci mühimmat entegrasyonumuz da devam ediyor. Aynı zamanda ikinci prototipimizde de dahili (iç) mühimmat haznesinden atışı yapmayı planlıyoruz. Dolayısıyla ANKA-3’ün tasarımından gelen bir görünmezliği devam ettirmiş olacağız ve ilerleyen süreçte hem boya hem diğer faaliyetlerimizle görünmez bir uçak haline gelecek.

Bu senenin sonunda ANKA-3 görünmez olacak!

Avusturalya’ya 405 milyon dolarlık AARGM-ER Füzesi satışı Avusturalya’ya 405 milyon dolarlık AARGM-ER Füzesi satışı

Bu senenin sonuna da bütün bu faaliyetlerimizi tamamlamayı hedefliyoruz. Gelişmelerimiz devam edecek. Hava Kuvvetlerimiz ile yakın çalışıyoruz. Onlara bir test uçuşuna, bir test kampanyasına verelim istiyoruz. Daha sonrasında bu geri bildirimleri de alarak alarak nihai konfigürasyonu tamamlayıp inşallah 2026’nın içerisinde de ilk teslimatlarımıza başlarız diye niyetimiz var.

Anka 3 (1)-1

Daha bitmemiş platformun Hava Kuvvetleri’ne teslimatı doğru olmaz. Beraber yürüteceğimiz bir süreç olacaktır. Zaten beraber çalışıyoruz, çalışmıyor değiliz. Hem KAAN’da çalışıyoruz hem HÜRJET’te ve HÜRKUŞ’ta birlikte çalışıyoruz. ANKA-3 için biraz daha bunu yapmamız lazım ki nihai konfigürasyona getirelim ve hem kendi Hava Kuvvetleri’mize hem de müttefik ülkelere bunu satabilelim, teslim edebilelim.

Diğer ülkelerden de ANKA-3’e talep var

Diğer ülkelerden de ciddi ilgi var onu söyleyebilirim. Geçen hafta sonu ziyaretimizde de konu gündeme geldi. Körfez ülkeleri olsun diğer Asya ülkeleri olsun bu konuda ciddi ilgi duyuyorlar. Çünkü gerçekten güzel bir platform. Görünmez olması onu çok ilgi çekici kılıyor.

Çalışmalarımız bu ara HÜRJET’le beraber kol uçuşunda ve birbirini görüntü aktarımı altıncı nesnede yola doğru giden çalışmalarında tabanını oluşturuyor ANKA-3 ve HÜRJET çalışmaları. Bu KAAN’ı hazırlanıyor. KAAN inşallah 2030‘ların başlarında beşinci nesil olarak, kendi motorumuzla ordumuza teslim ettiğimizde hem ANKA-3 hem diğer insansız platformlarımızı hem KIZILELMA’yı, KAAN’dan kullanabilir hale getirmeyi planlıyoruz.

Röportajın Tamamı:

Kaynak: SavunmaSanayiST.com