Milli Savunma Bakanı Güler: 5. nesil bir uçağa inşallah önümüzdeki dönemde Türkiye'miz sahip olacak

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "5. nesil bir uçağa inşallah önümüzdeki dönemde Türkiye'miz sahip olacak. Gökyüzünde bunun uçuşunu inşallah hep birlikte izleyeceğiz. 27 Aralık'ta inşallah ilk uçuşunu KAAN'ın hep beraber izleyeceğiz." ifadelerini kullandı. Bakan Güler'in 27 Aralık tarihini işaret etmesi büyük bir heyecan uyandırdı.

Ambargolar kamçıladı: MMU KAAN 27 Aralık'ta şahlanacak!

YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu, Türkiye'nin ulusal güvenliğini tesis etmek adına savunma sanayii yatırımlarında yıllarca çeşitli ve çok yönlü ambargolarla karşı karşıya kalması, tedarik süreçlerinde yaşanılan sıkıntılar yerli ve milli savunma sanayii üretimini teşvik eden bir sebep-sonuç denklemi yarattı, değerlendirmesinde bulundu. Memoğlu, "Türk mühendislerinin gayreti ve alın teriyle gelinen noktada yıldırılmaya çalışılan bir Türkiye'den yıldırım hızında gelişim gösteren bir Türkiye var. Gelinen noktada savunma sanayiindeki gelişmeleri kimi zaman yabancı basından takip eder noktaya geldik. İnanın hasım unsurlar bizi bizden daha iyi takip ediyor. Çünkü korkuyorlar. Türkiye bugün ne üretti ve özellikleri neler, hangi alanları etkiler, füze ise menzili ne kadar, hep bu hesaplamaları yapmaya zaman harcıyorlar. Biz ise her gün üretmeye ve aradaki makası açmaya devam ediyoruz. Gururluyuz! Bu gururumuzun bir yansımasını tüm dünya 27 Aralık'ta canlı olarak görecek. Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı KAAN'ın şahlanışını görecekler. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, Türkiye Yüzyılında milletimize 5. nesil savaş uçağı MMU KAAN'ı armağan eden ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Allah Türk'ün yâr ve yardımcısı olsun." ifadelerini kullandı.

İşte Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı KAAN ve üstün yetenekleri...

mmu (1)

***

Yüksek Durumsal Farkındalık

Gelişmiş uçak üstü sensörler ve diğer harekât unsurları arası hızlı veri aktarımı ile desteklenen yüksek Durumsal farkındalık. Harekât alanındaki resmin anlık ve etkin şekilde görev unsurlarına aktarımı.

Optimize edilmiş Pilot İş Yükü

Etkin insan-makine yakınlaşması ve bütünleşik pilot arayüzleri ile karmaşık harp ortamında  pilotun ihtiyaç duyduğu karar desteğinin sağlanması, sensör füzyonu ve arttırılmış otomasyon ile görev odaklı pilot iş yükü.

Muharebe Hasar Tespiti

Harekât alanında muharebe esnasında oluşan hasar gelişmiş sistemler sayesinde tespit edilebilmesi ve pilota bilgi verilmesi.

Yeni Nesil Görev Sistemleri

Her türlü koşul ve tehdit altında, yüksek görev başarımı hedeflerine uygun olacak şekilde yerli ve milli teknolojiler kullanılarak tasarlanan yüksek performanslı radar, elektronik harp, elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer ve tanımlama kabiliyetleri ile pilotun 360 derece durumsal farkındalığını en üst düzeye çıkaran otomatik hedef tanıma ve algılama, çoklu veri füzyonu ve yapay zekâ yetenekleri ile muharebe alanında, pilota karar destek seviyesinde üstünlük sağlayan yeni nesil görev sistemleri bulunması.

Diğer Unsurlarla Müşterek Çalışılabilirlik

F-16, Havadan İhbar ve Kontrol (HİK), İnsansız Hava Aracı (İHA), Atak gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava, kara ve deniz unsurları, aynı zamanda dost ülke unsurları ile birlikte çalışabilmesi.

Düşük Gözlenebilirlik ve Kızılötesi İz

Yerli motor milli SİHA'ları uçuruyor Yerli motor milli SİHA'ları uçuruyor

Geleceğin muharebe ortamına uygun olarak KAAN düşük radar ve kızıl ötesi izi olması.

Sensör ve Veri Füzyonu Destekli Atış Kontrol Sistemi ile Hassas Vuruş

Geleceğin muharebe konseptine uygun olarak gelişmiş sensörler ve gelen farklı verilerin derlenmesi ile desteklenen atış kontrol sistemi sayesinde hassas vuruş kabiliyetine sahip olması.

Kısa Göreve Hazırlık Süresi

Etkili sorti sayısını arttırabilmek üzere iki görev arasında kısa süre içerisinde göreve hazır olabilmesi.

Kolay Bakım

Uçak üzeri test imkânı ve sök-tak yaklaşımı ile bakım ve idame faaliyetleri kolay ve hızlı bir şekilde yürütülebilmesi.

Sürdürülebilir Yaşam Döngüsü Desteği

Desteği tasarla ve tasarlananı destekle yaklaşımı ile tasarım aşamasından itibaren ömür devri boyunca idame ve işletme faaliyetleri planlanacak ve kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi.

Uygun Maliyetli Yaşam Döngüsü Desteği

Güvenilirliği yükse, arıza sıklığı düşük sistemlerin kullanılması ve devlet-firma iş birliği ile en maliyet-etkin çözüm kullanılarak uygun maliyetli ömür devri desteği sağlanabilmesi.

Infografik

YUTAM-KAAN-ig

Kaynak: benguturk.com & YUTAM